Evropa

Kazahstan odbio ruski zahtev da protera ambasadora Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

13:46

Kazahstan odbio ruski zahtev da protera ambasadora Ukrajine
Kazahstan odbio ruski zahtev da protera ambasadora Ukrajine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanski zvaničnici danas su odbili zahtev Rusije da proteraju ukrajinskog ambasadora iz Kazahstana zbog njegovih izjava o ubijanju Rusa, optužujući Moskvu za neprikladno obraćanje među ravnopravnim strateškim partnerima, prenosi Rojters.

Odnosi između Rusije i Kazahstana i još nekih od njenih saveznika, bivših članica Sovjetskog Saveza, zategnuti su posle početka rata u Ukrajini, posebno zbog pokušaja predsednika Vladimira Putina da se ne pridržava sporazuma o granici zemalja bivšeg SSSR-a na istoku, navodi britanska agencija.

Zategnutosti su se povećale nakon što je ukrajinski ambasador u Kazahstanu Petro Vrublevskij rekao u intervjuu u avgustu, govoreći o ratu u Ukrajini, da "što više Rusa mi ubijemo sada, manje će naša deca imati da ih ubijaju".

Rusija je tražila da Kazahstan protera ambasadora, ali je Astana umesto toga zatražila od Kijeva da ga premesti, jer su njegovi komentari neprihvatljivi za zemlju sa brojnom ruskom manjinom.

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavija je juče da je Moskva ogorčena zbog toga što je Vrublevskij i dalje u Astani i zbog toga je pozvala kazahstanskog ambasadora.

Portparol kazahstanskog ministarstva inostranih poslova Ajbek Smadijarov izjavio je danas da će zauzvrat na razgovor u kazahstansko ministarstvo biti pozvan ruski ambasador.

Smadijarov je rekao da će Vrublevskij napustiti Kazahstan kada dođe novi ambasador na njegovo mesto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa