Evropa

Optužbe iz Pariza: Iran inscenirao priznanja dvoje Francuza o špijunaži

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

17:00

Optužbe iz Pariza: Iran inscenirao priznanja dvoje Francuza o špijunaži
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas optužila Iran za delovanje u stilu "najgorih diktatorskih režima", nakon što su se dva Francuza pojavila na video-snimku u kojem priznaju da su pripadnici francuskih obaveštajnih službi.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova ističe da su "njihova navodna priznanja inscenirana na nečuven, užasavajući i neprihvatljiv načina, u suprotnosti sa međunarodnim pravom", prenosi Rojters.

"Ovaj maskenbal razotkriva prezir nad ljudskim dostojanstvom, koji karakteriše iranske vlasti", saopštila je portparolka ministarstva An-Kler Ležandr.

Ona je zahtevala njihovo momentalno puštanje na slobodu,

"Ova navodna priznanja, izvučena pod prinudom, nemaju nikakvu osnovu, niti su navedeni razlozi za njihovo proizvoljno hapšenje", istakla je portparolka.

 

 

Rojters podseća da su Francuzi, Sesil Koler i Žak Paris, uhapšeni u maju i da je do navodnih priznanja došlo usred aktuelnih nemira u Iranu, koje Teheran povezuje sa stranim neprijateljima.

„Ja sam Sesil Koler, obaveštajni i operativni agent u DGSE (Generalni direktorat za spoljnu bezbednost)... Bili smo u Iranu da pripremimo teren za revoluciju i zbacivanje režima Islamskog Irana", rekla je ona na video snimku.

Državna televizija je saopštila da su Koler i Paris ušle u Iran sa "gomilom novca, koji je trebalo da se iskoristi za finansiranje štrajkova i demonstracija".

Ističe se da se "priznanje" poklapa s višenedeljnim antivladinim protestima u Iranu zbog smrti Mahse Amini (22) Iranke kurdskog porekla u policijskom pritvoru prošlog meseca.

Protesti širom zemlje dobili su široku međunarodnu podršku, što je navelo Teheran da okrivi SAD i Izrael za korišćenje nemira kako bi pokušali da destabilizuju Islamsku Republiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa