Evropa

Makron: Samit pokazao jedinstvo u osudi ruske agresije i podršci ukrajinskom suverenitetu

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

23:53

Makron: Samit pokazao jedinstvo u osudi ruske agresije i podršci ukrajinskom suverenitetu
Makron: Samit pokazao jedinstvo u osudi ruske agresije i podršci ukrajinskom suverenitetu - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Pragu da je današnji prvi samit Evropske političke zajednice, kojem su prisustvovali lideri 44 zemlje, pokazao jedinstvo u osudi ruske agresije i podršci ukrajinskom suverenitetu.

Makron je na konferenciji za novinare najavio da će evropske zemlje poslati Ukrajini više vojne opreme za suprotstavljanje Rusiji, uključujući više francuskih haubica tipa Cezar.

Dodao je da su razmatrana mnoga žarište i krizna područja poput Jermenije i Azerbejdžana i Zapadnog Balkana kao i tenzije u istočnom Mediteranu između Turske, Grčke i Kipra.

"Bilo je veoma korisno imati forum u okviru kojeg su se sastali i otvoreno razgovarali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednici Jermenije i Azerbejdžana i nemački kancelar Olaf Šolc sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani", rekao je Makron.

To su bili veoma korisni razgovori, koji mogu da pokrenu stvari napred, istakao je on.

Prema rečima Makrona, cilj skupa je ispunjen s obzirom na to da je u Prag došlo 44 lidera suverenih država koji vide Evropu kao jedinstveni entitet. Na skupu su, kazao je, razgovarali kao jednaki o problemima sa kojima se suočavamo.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Želeo bih da istaknem koliko je ova ideja važna, to je stara ideja, koja je polako postala realnost", kazao je Makron novinarima nakon prvog ovakvog skupa.

"Imamo EU koja je realnost i mnoge zemlje koje žele da se priključe EU, pojedine koje su napustile EU, dok druge ne žele da uđu u evropski blok", naveo je Makron.

Domaćin skupa, premijer Češke Petr Fijala kazao je da je zajednički interes bio da se stvori zajednička platforma, mogućnost sradnje, deljenja ideja i razvijanja rešenja za mir i prosperitet Evrope.

"Mi ne želimo da zamenimo postojeće formate saradnje, nismo usvojili zvaničnu rezoluciju, samo osećamo potrebu da imamo prostor za razmenu mišljenja o događajima koji se dešavaju u Evropi i šire", rekao je češki premijer.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak je održan u kritičnom trenutku za budućnost Evropskog kontinenta.

"Ruska agresija na Ukrajinu je izazov za našu bezbednost i stabilnost i utiče na sve nas na mnogo načina", rekao je on.

On je istakao da činjenica da je 44 lidera, evropskih partnera došlo ovde da razgovara o budućoj saradnji jeste značajno ostvarenje.

Maja Sandu, predsednica Moladvije koja će biti domaćin narednog sastanka na proleće, kazala je da se vidi da Evropska politička zajednica pokazuje solidarnost tokom ovih trenutaka.

"Samo soldarnošću možemo da rešimo izazove", istakla je ona.

Sandu je kazala da ćemo preživeti ovu zimu i izaći iz nje mnogo jači.

Komentari (0)

Evropa