Evropa

Britanska Laburistička partija ima dva i po puta veću podršku od stranke Liz Tras

Komentari

Autor: FoNet

08/10/2022

-

21:13

Britanska Laburistička partija ima dva i po puta veću podršku od stranke Liz Tras
Britanska Laburistička partija ima dva i po puta veću podršku od stranke Liz Tras - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska opoziciona Laburistička partija ima skoro dva i po puta veću podršku birača nego Torijevci koje predvodi nova premijerka Liz Tras, kojima za popravljanje rejtinga nije pomogla godišnja konferencija održana ove sedmice.

Ispitivanje javnog mnjenja, koje je u četvrtak i petak sprovela agencija JuGov, pokazalo je da Laburiste trenutno podržava 52 odsto birača, što je dva odsto manje nego u septembru, dok bi za Konzervativnu partiju glasalo samo 22 odsto, jedan procenat više nego prošlog meseca, prenosi Rojters.

Anketa je sprovedena nakon što je Tras, govoreći prvi put kao premijerka na godišnjoj konferenciji, pokušala da odbrani svoju odluku o smanjenju poreza za najbogatije, što je trenutno dovelo do povećanja cene zaduživanja i do krupnih podela u partiji.

To je primoralo premijerku i ministra finansija Kvasija Kvartenga da odmah odustanu od smanjenja sadašnje stope poreza od 45 odsto za one koji zarađuju više od 150.000 funti godišnje.

Ovonedeljno ispitanje javnog mnjenja još je više poražavajuće za Tras ako se uzme u obzir podatak da je 43 odsto ispitanika reklo da bi na mestu premijera voleli da vide lidera Laburista Kira Starmera, dok svega 13 odsto misli da ona i dalje treba da vodi državu. 

Komentari (0)

Evropa