Evropa

Šok u Kijevu posle raketnih napada: Eksplozije u "srcu prestonice", stižu izveštaji o žrtvama, građani u skloništima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, BBC

10/10/2022

-

14:03

Šok u Kijevu posle raketnih napada: Eksplozije u "srcu prestonice", stižu izveštaji o žrtvama, građani u skloništima
Rusko granatiranje Kijeva - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas izvela raketne napade na više ukrajinskih gradova, gađajući civilne mete, a iako su izveštaji o broju poginulih u Kijevu različiti, svi vode ka informaciji da je najmanje petoro ljudi stradalo i najmanje 12 povređeno.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su napadi odmazda za, kako je rekao, "terorističke" akcije Kijeva, uključujući napad na Kerčki most koji spaja Rusiju sa Krimom, za šta Moskva optužuje Ukrajinu. Napadi Rusije dolaze dan nakon što je Putin eksploziju na Kerčkom mostu vnazvao "terorističkim aktom koji su isplanirale ukrajinske specijalne službe".

Putin je, razgovarajući putem video-poziva sa članovima Saveta bezbednosti Rusije, rekao da je ruska vojska gađala "precizno navođenim projektilima" iz vazduha, sa mora i zemlje da gađa ključne energetske i vojne komandne objekte.

Međutim, neprekidno granatiranje velikih gradova podjednako je pogodilo stambena područja i kritične infrastrukturne objekte, nagoveštavajući veliku eskalaciju nakon uspešne ukrajinske kontraofanzive koja traje već nekoliko nedelja.

Eksplozije su se dogodile u prestoničkom okrugu Ševčenko, velikoj oblasti u centru Kijeva koja obuhvata istorijski stari grad, kao i nekoliko vladinih kancelarija, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Neke od eksplozija zabeležene su i u blizini vladine četvrti u simboličnom srcu prestonice, gde se nalaze parlament i druge velike znamenitosti. Staklena kula sa kancelarijama je značajno oštećena, a većina plavo zatamnjenih prozora je razneto.

Stanovnici Kijeva bili su na ulicama tog grada sa krvlju na odeći i rukama, prenosi agencija AP. Njihov reporter na licu mesta primetio je mladića koji je sedeo na zemlji dok mu je lekar omotavao zavoj oko glave, kao i ženu kojoj je glava bila bandažirana, a krv na prednjem delu bluze. Nekoliko automobila je takođe oštećeno ili potpuno uništeno. Sirene za vazdušni napad su se više puta oglasile širom zemlje i u Kijevu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da "Rusija pokušava da ih zbriše sa lica zemlje", i apelovao na građane da ne napuštaju skloništa.

"Vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine. Ima pogodaka projektila. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih. Preklinjem vas: ne napuštajte skloništa", naveo je Zelenski na Telegramu.

Stanovnici Kijeva "šokirani"

Kijev je napadnut na samom početku jutarnjeg špica, kada je prigradski saobraćaj počeo da se pojačava. Najmanje jedno od vozila pogođenih u blizini Kijevskog nacionalnog univerziteta izgledalo je kao prigradski minibus, poznat kao "maršrutka" i koji je popularna, iako često "tesna", alternativa gradskim autobuskim i metrou.

Najmanje jedna raketa pogodila je i dečiji park u Kijevu, a među pogođenim metama bio je i pešački most poznat kao Kličkov most. Snimak koji je na društvenim mrežama objavio savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova pokazuje ogromnu eksploziju, a vidi se i kako beži jedan muškarac koji je viđen na mostu neposredno pre napada.

Lesija Vasilenko, poslanica ukrajinskog parlamenta, objavila je na Tviteru fotografiju na kojoj se vidi da se najmanje jedna eksplozija dogodila u blizini glavne zgrade Kijevskog nacionalnog univerziteta u centru Kijeva.

Dopisnik britanskog javnog servisa iz Kijeva, Pol Adams, naveo je da su eksplozije danas bile veoma blizu centra grada.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Nisu negde daleko u predgrađima, već se čuju glasni odjeci u blizini ulica i lokacija koje smo dobro upoznali u proteklih osam meseci. Teško je reći šta je na meti, ali u saopštenju ukrajinskog ministarstva kulture navodi se da su pogođeni muzeji i zgrada Filharmonije", navodi Adams.

Dodaje i da je teško reći da li su napadi na civilne mete izvedeni radi neke simbolike, ali i da je ukrajinski predsednik saopštio kako su pogođeni mnogi ciljevi širom zemlje važni za njenu energetsku bezbednost.

"Pre dva dana, društvene mreže su bile preplavljene video snimcima dok su Ukrajinci  slavili napad na most koji povezuje Rusiju sa poluostrvom Krim. Danas se vide samo snimci šokiranih meštana, krhotina i hitnih upozorenja. Reklo bi se da je to neizbežno, ali ne umanjuje šok", navodi Adams..

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa