Evropa

RAT U UKRAJINI Mask: Nastavljamo da finansiramo ukrajinski internet, Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2022

-

08:14

RAT U UKRAJINI Mask: Nastavljamo da finansiramo ukrajinski internet, Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu
RAT U UKRAJINI Mask: Nastavljamo da finansiramo ukrajinski internet, Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service, Andriy Andriyenko, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 234. dan rata u Ukrajini. Prethodnog dana predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će mobilizacija u zemlji biti gotova za dve nedelje i da sve teče po planu. Borbe se nastavljaju, a ukrajinska vojska tvrdi da je uništila značajnu količinu ruskog oružja u napadu na železničko čvorište u istočnoj regiji Lugansk. Moskva saopštava da će popravke na Krimskom mostu trajati do jula 2023. godine. 

Ključni događaji

  • Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu na poligonu u Belgorodskoj oblasti
  • Ilon Musk se predomislio: Nastavićemo da plaćamo internet Ukrajini
  • Lukašenko: Sukob u Ukrajini može biti rešen za nedelju dana
  • Obnovljeno upumpavanja sirove nafte u naftovod Družba
  • Putin najavio kraj mobilizacije
  • Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila značajnu količinu ruskog oružja
  • Rusija tvrdi da su Ukrajinci granatirali Belgorod, pogodili trafostanicu
  • Zemlje članice MMF-a skoro jednoglasno pozvale Rusiju da okonča rat
  • Moskva saopštava da će popravke na Krimskom mostu trajati do jula 2023. godine. 
     

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.44 Zelenski: Žestoke bitke u Donbasu, najteže u Bahmutu

Ukrajinska vojska i dalje drže strateški istočni grad Bahmut uprkos ponovljenim ruskim napadima, dok je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, izjavio je večeras predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da su ruske rakete i bespilotne letelice nastavile da gađaju ukrajinske gradove, uzrokujući razaranja i žrtve, preneo je Rojters.

"Aktivne borbe se nastavljaju u različitim oblastima fronta. Veoma teška situacija je i dalje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti", rekao je Zelenski.

On je dodao da je najteža situacija u pravcu Bahmuta, kao i prethodnih dana, ali da drže svoje pozicije. Ukrajinski predsednik tvrdi da je skoro 65.000 Rusa ubijeno od početka sukoba u toj zemlji, što je broj koji se daleko razlikuje od procene zvanične Moskve, navodi britanska agencija.

 

 

21.53 Moskva: 11 poginulih u terorističkom napadu na poligonu u Belgorodskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na poligonu u Belgorodskoj oblasti izveden teroristički napad i da je tom prilikom 11 ljudi poginulo, a 15 ranjeno. Kako se navodi, dvojica terorista koja su izveli napad su likvidirana, a reč je o državljanima jedne od zemlje iz Zajednice Nezavisnih Država. Ruski odbrambeni resor navodi i da je teroristički napad izveden tokom izvođenja vatrene obuke, a teroristi su pucali na jedinice iz malokalibarskog oružja.

Šta je poznato o pucnjavi pročitajte u odvojenom tekstu.

21.01 Apel Ukrajincima da štede struju

Ukrajinske vlasti pozivaju građane na štednju električne energije nakon novog raketnog napada na elektranu u predgrađu Kijeva.

"Molim vas, napunite svoje mobilne telefone i punjače sada, pre večeri", pozvala je građane kompanija za snabdevanje energijom Ukrenergo, koja je u vlasništvu ukrajinske vlade. 

20.54 Ilon Musk se predomislio: Nastavićemo da plaćamo internet Ukrajini

Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu i osnivač SpaceX-a, predomislio se u vezi nedavne odluke da više ne financira internet Ukrajincima preko svog sistema Starlink.

"I dođavola.. iako Starlink i dalje gubi novac, a druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, nastavićemo da financiramo ukrajinsku vladu", napisao je Mask na Tviteru.

Šta je prethodilo ovoj odluci čitajte u odvojenoj vesti.

 

 

20.14 Iran odbacuje optužbe da Rusiji šalje oružje za rat u Ukrajini 

Iran je danas ponovo odbacio optužbe da je Rusiji slao oružje "za upotrebu u ratu u Ukrajini". Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian saopštio je da "Islamska Republika Iran nije i neće slati nikakvo oružje koje bi se koristilo u ratu u Ukrajini", prenosi Gardijan.

Poslednjih nedelja Kijev i niz zapadnih zemalja optužuju Moskvu da koristi tzv. dronove kamikaze iranske proizvodnje, a o ovoj temi biće reči i u ponedeljak na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, navodi list.

19.11 Lukašenko: Sukob u Ukrajini može biti rešen za nedelju dana

Sukob u Ukrajini može da bude rešen u roku od nedelju dana, a to zavisi od Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je u intervjuu za En-bi-si predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Sve zavisi od SAD i Ujedinjenog Kraljevstva. Ako sutra shvatite da treba da sednemo za pregovarački sto i nađemo rešenje, verujte mi, naći ćemo rešenje za nedelju dana", rekao je Lukašenko, prenela je agencija Belta.

15.30 Požar u skladištu goriva posle ukrajinskog napada u Belgorodu

Požar koji je izbio u skladištu goriva u Belgorodu na zapadu Rusije kao posledica ukrajinskog granatiranja, je ugašen, saopštile su danas ruske hitne službe. "Požar je ugašen kod rezervoara od 3.000 kubnih metara. Niko nije povređen", rekao je portparol hitnih službi za TASS.

Prethodno je načelnik regiona Belgoroda Vjačeslav Gladkov napisao na Telegramu da je jedna od raketa pogodila skladište goriva, ali da nema opasnosti od širenja požara.

15.00 Obnovljeno upumpavanja sirove nafte u naftovod Družba

Poljski operater naftovoda Družba PERN saopštio je danas da je obnovljeno upumpavanje sirove nafte u oštećeni gasovod Družba. Poljski operater naftovoda Družba PERN objavio je 12. oktobra da je detektovao curenje na jednoj liniji cevovoda kojim se transportuje nafta iz Rusije u Evropu, što je pojačalo zabrinutost za energetsku bezbednost Evrope nakon curenja na sistemu gasovodu Severni tok.

11.40 Moskva: NATO je poražen krahom antiruskog projekta u Ukrajini

Severnoatlantska alijansa je već pretrpela poraz u Ukrajini krahom zapadnog projekta pretvaranja Ukrajine u "anti-Rusiju“, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško. "NATO je već poražen u Ukrajini. Ovaj poraz je povezan sa krahom projekta pretvaranja Ukrajine u anti-Rusiju“, rekao je Gruško u intervjuu za TASS.

On je još naveo da je NATO mogao da spreči sukob u Ukrajini, ali da je alijansa svesno gurala Kijev u eskalaciju.

profimedia

NATO vojne vežbe u Poljskoj

10.35 U raketiranju Kijevske oblasti oštećena energetska infrastruktura

U jutrošnjem raketiranju Kijevske oblasti koje su izvele ruske snage teško je oštećen objekat energetske infrastrukture, saopštila je ukrajinska Nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.

Stručnjaci te kompanije već su na terenu kako bi bila obnavljena pouzdanost snabdevanja električnom energijom Kijeva i centralnog regiona, prenosi Interfaks Ukrajina. Dispečerski centar "Ukrenergo" upozorio je na moguća isključenja i zamolio potrošače da pažljivo troše električnu energiju, posebno u večernjim satima.

09.40 Belorusija: Ukrajina bi trebalo da smanji broj vojnika na granici

Predsednik beloruskog komiteta za državnu granicu Anatolij Lapo izjavio je da bi ukrajinska strana u cilju izbegavanja mogućeg konflikta na granici dve države trebalo da povuče svoje vojnike i da ne raspoređuje naoružane strane misije na tom području, preneo je danas TASS.

08.25 Poljanski: Ugovor o žitu verovatno neće biti produžen

Malo je verovatno da će sporazum o žitu, koji ističe u novembru, biti produžen u trenutnoj situaciji, izjavio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Paket dokumenata koji se odnose na rešavanje pitanja snabdevanja hranom i đubrivom na svetskim tržištima potpisan je 22. jula u Istanbulu između Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija. "Ne bih želeo u ovom trenutku da pravim pretpostavke, ali da budem iskren, ne bih mnogo računao na produženje ovog sporazuma u situaciji u kojoj se sada nalazimo“, rekao je Poljanski u emisiji „Solovjov lajv“, prenosi TAS S.

08.20 Granatiran Nikopolj, dve osobe povređene

U noćašnjem granatiranju Nikopolja koje su izvele ruske snage dve osobe su povređene, saopštio je načelnik ukrajinske regionalne vojne uprave za Dnjepropetrovsku oblast Valentin Rezničenko. Naveo je da je na Nikopoljski okrug ispaljeno više od 50 projektila, prenosi Interfaks Ukrajina. Prema rečima Rezničenka, oštećeno je više od 10 višespratnica i privatnih kuća, transportno preduzeće, nekoliko prodavnica i automobili.

08.15 Ukrajina: Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu

Ukrajinski istražitelji završili su ekshumaciju tela vojnika u jednoj od dve, kako je saopštila ukrajinska policija, masovne grobnice otkrivene nakon povlačenja ruskih trupa iz grada Liman u istočnoj Donjeckoj oblasti. Policija je uklonila tela 34 ukrajinska vojnika iz masovne grobnice, navodi se u saopštenju regionalne policije Donjecka, preneo je Rojters.

Nastavlja se rad na drugoj lokaciji na kojoj je sahranjeno više od 120 civila, a sudbina svakog poginulog biće utvrđena, navela je ukrajinska policija.

08.11 Uništena značajna količina ruskog oružja

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila značajnu količinu ruskog oružja u napadu na železničko čvorište u istočnoj regiji Lugansk. Takođe se navodi da je Rusija pretrpela značajne gubitke u Hersonu, Zaporožju i Donjecku. Glavni štab je objavio da Rusija "i dalje usmerava svoje napore na pokušaje da sprovede planove za dosezanje administrativne granice Donjecke regije.

07.59 Ukrajinci granatirali Belgorod, pogodili trafostanicu

U ruskom Belgorodu je nakon ukrajinskog raketnog napada došlo do požara na trafostanici, objavio je guverner regije Vjačeslav Gladko na Telegramu.

07.33 MSP Rusije: Rusija i SAD objavile podatke o nuklearnom oružju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je informaciju o ukupnom broju nuklearnih bojevih glava i drugog teškog naoružanja koje poseduju Rusija i SAD od 1. septembra 2022. godine, pošto su Moskva i Vašington razmenili podatke u okviru Novog START ugovora, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

Prema dokumentu, Rusija ima 540 razmeštenih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica (SLBM) i teških bombardera, dok SAD imaju 659 komada takvog oružja. Pored toga, Rusija ima 1.549 bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balističkim projektilima, projektilima koji se lansiraju iz podmornica i nuklearnih bojevih glava koje su raspoređeni na avionima, dok SAD imaju 1.420 komada takvog oružja.

Rusija ima i 759 neraspoređenih lansera interkontinentalnih balističkih projektila, neraspoređenih lansera projektila iz podmornice i neraspoređenih teških bombardera, a SAD su prijavile 800 takvih lansera.

07.21 Medvedev: Rusija će masovno proizvoditi bespilotne letelice

Rusija će pokrenuti masovnu proizvodnju bespilotnih letelica, jer su se pokazale veoma efikasnim u "vojnoj operaciji" u Ukrajini, rekao je zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

On je istakao da su se bespilotne letelice (UAV) dokazale u savremenim sukobima i da je njihovo korishćenje u ratu u Ukrajini "hitna potreba", prenosi Tass.

07.09 Putin najavio kraj mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će delimična mobilizacija u zemlji biti gotova za dve nedelje, prenose Ria novosti. Govoreći na konferenciji u glavnom gradu Kazahstana Astani, takođe je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji. On je napomenuo da je od najavljenih 300.000 mobilisano 222.000 ljudi.

07.00  Beloruski mediji: U Belorusiju narednih dana stižu ruske trupe

Beloruski mediji pišu kako u tu zemlju tokom narednih dana stižu ruske trupe koje bi trebalo da  "štite granice i smanje vojne aktivnosti u obližnjim područjima", piše Kijev Independent. Isti izvor navodi da je beloruski Hajun izvestio da je tokom prošle nedelje Belorusija u Rusiju prevezla najmanje 67 tenkova T-72 i 28 vojnih kamiona Ural.

Komentari (0)

Evropa