Evropa

Bitka za "ulazna vrata" strateški važne oblasti: Bahmut ključno žarište, Rusija žestoko napada iz dva pravca

Komentari

Autor: Eruonews Srbija, BBC, Njujork tajms

18/10/2022

-

12:28

Bitka za "ulazna vrata" strateški važne oblasti: Bahmut ključno žarište, Rusija žestoko napada iz dva pravca
Bitka za "ulazna vrata" strateški važne oblasti: Bahmut ključno žarište, Rusija žestoko napada iz dva pravca - Copyright AP Photo/Inna Varenytsia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su tokom teških borbi ovog leta ruske snage zauzele "gradove blizance" Severodnjeck i Lisičansk u Donbasu, sve oči su bile uprte U Bahmut, čije bi zauzimanje moglo da otvori put ka većim gradovima Kramatorsku i Slavjansku. Međutim, zbog ukrajinske kontraofanzive na drugim frontovima, taj pravac je dugo bio u drugom planu, da bi se poslednjih dana ponovo našao u centru pažnje. Stručnjaci navode da borba za bahmut zapravo predstavlja strateško pozicioniranje obeju strana pre nego što linije front apočnu da stagniraju zbog hladnoće. 

Gradovi Soledar i Bahmut (koji se nalaze veoma blizu) trenutno predstavljaju ključna žarišta u Donbasu, izavio je juče ukrajinski predsednik Volodimir Zelnski uz ocenu da je situacija veoma teška, i da se vode žestoke borbe. Međutim, istakao je da ukrajinska vojska i dalje kontroliše Bahmut, uprkos stalnim ruskim napadima.

Dan ranije, ministarstvo odbrane Velike Britanije navelo je u svom izveštaju da su "oružane snage Ruske Federacije i njihovi saveznici u Ukrajini napravili taktički napredak u poslednja tri dana ka centru Bahmuta".

U izveštaju britanskog ministarstva navodi se da je Bahmut strateški važan grad u istočnoj Donjeckoj oblasti, kao i da privatna paravojna formacija Vagner grupa "verovatno ostaje" u velikoj meri uključena u borbama oko tog grada. Nekada mesto sa oko 70.000 stanonvika, Bahmut je danas gotovo prazan jer je većina ljudi otišlo, a granate su postale savkodnevan pojava, piše u reportaži iz ovog grada Džonatan Bil za BBC.

Bahmut ostaje jedno od retkih mesta gde se ruska vojska još nije povukla - njeno napredovanje jeste bilo sporo i skupo, ali delom i uspešno, navodi Bil. Kako dodaje, nekada je možda i postojala logika u tome da se Rusija fokusira na zauzimanje Bahmuta - na primer, početkom leta kada je ruska vojska zauzela obližnje gradove Severodonjeck i Lisičansk.

"Bahmut je trebalo da bude sledeći, a očekivalo se da će ruske snage potom krenuti ka Kramatorsku i Slavjansku. Međutim, to je bilo pre nego što je Ukrajina pokrenula svoju iznenadnu kontraofanzivu na istoku i jugu. Ruske snage su potisnute dalje na sever. Gradovi Kramatorsk i Slavjansk više nisu u dometu ruske artiljerije, kao u julu", dodaje Bil.

Pukovnik Serhij Čerevatji, portparol Istočne komande Ukrajine, i dalje sumnja da Rusi imaju brojnost ili opremu da zauzmu Bahmut. Istovremeno, rekao je on, Rusija pokušava da uspostavi novu liniju, severnije oko gradova Svatove i Kremena, gde im je Ukrajina ugrozila ključne linije snabdevanja.

Istovremeno, Institut za proučavanje rata navodi da ruske snage iznose lažne tvrdnje da su zauzeli nekoliko mesta u okolini Bahmuta u proteklih nekoliko dana. Međutim, ističe se da ukrajinske snage uspevajud a održe borbene linije. 

"Rusija verovatno falsifikuje tvrdnje o napretku kod Bahmuta da bi predstavila da ostvarije određene uspehe bar u jednom sektoru", navodi se u izveštaju Instituta. 

Važna ulazna tačka

Zašto je Bahmut važan? To je ulazna tačka u deo regiona koji još uvek drže ukrajinske snage, a njegovo osvajanje bi donelo pobedu Rusiji nakon serije poraza, navodi američki "Njujork tajms".

Borba za Bahmut i obližnji Liman svodi se na strateško pozicioniranje obeju strana pre nego što linije fronta stagniraju zbog hladnog vremena. Ako ovi gradovi budu pod kontrolom Ukrajine, kijevske snage će biti spremne da povrate izgubljenu teritoriju u narednim mesecima. Pod ruskom okupacijom, i sa pojačanjima, oni će pomoći Rusiji da nastavi napade na dva velika grada Donbasa - Kramatorsk i Slavjansk. 

AP Photo/Efrem Lukatsky

Granatirani centar Bahmuta, jul 2022.

U Bahmutu, Rusija pribegava strategiji napada iz dva pravca - sa istoka i juga. Za razliku od Limana koji se nalazi blizu, i gde postoji mešavina ruskih rezervista, separatista i regularnih vojnih snaga, oblast oko Bahmuta u velikoj meri kontroliše Vagner grupa, paravojna snaga koja je direktno odgovorna Kremlju, navodi "Njujork tajms".

Ukrajinski vojnici u blizini fronta rekli su da Vagnerove redove popunjaaju zatvorenici iz separatističkih regiona koji su pozvani u službu, ističe američki list, dodajući da je jedan ukrajinski vojnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti iz bezbednosnih razloga, rekao da je Vagner grupa tek krajem septembra napala uz veći broj pripadnika, uglavnom upravo zatvorenika koji su "poslati kao topovsko meso".

Ova taktika je ostavila ukrajinske snage u regionu sa velikim brojem ratnih zarobljenika, jer se zatvorenici poslati u bitku često predaju. Drugi vojnik, koji je takođe govorio anonimno, rekao je da ruske snage ne žele da menjaju zarobljene ukrajinske vojnike za zatvorenike, koje smatra dezerterima kada ih Ukrajinci uhvate. 

Pukovnik Čerevatji naveo je da Rusija sada u borbe za Bahmut šalje T62 tenkove, stare oko 60 godina, zbog toga što je uništen dobar deo njene moderne vojne opreme. I dalje je moguće da ruske trupe osvoje ovaj grad od velikog strateškog značaja, ali Čerevatij navodi da bi čak i u tom slučaju ostale veoma iscrpljene, kao u slučaju kada su se Ukrajinci povlačili iz Lisičanska.  

Komentari (0)

Evropa