Evropa

Izazov pred naslednicima Angele Merkel: Nastavlja se Berlinski proces, može li Nemačka da približi Zapadni Balkan EU?

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

22:23

Izazov pred naslednicima Angele Merkel: Nastavlja se Berlinski proces, može li Nemačka da približi Zapadni Balkan EU?
Tanjug/AP/Fabian Sommer - Copyright Tanjug/AP/Fabian Sommer

veličina teksta

Aa Aa

Sastankom ministara unutrašnih poslova Nemačka, kao što je najavio kancelar Olaf Šolc, nastavlja Berlinski proces, koji je 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel sa ciljem približavanja Zapadnog Balkana EU.

Tako će se u Berlinu sutra okupiti ministri unutrašnjih poslova država učesnica Berlinskog procesa - osam članica EU, trenutni predsedavajući EU, kao i predstavnici Evropske komisije, te zemalja Zapadnog Balkana.

Na skup su pozvani ministri unutrašnjih poslova Austrije, Francuske, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Češke kao predsedavajuc,he EU, Velike Britanije, te Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i privremenih vlasti u Prištini.

Najavljeno je da će u Berlin doputovati i evropska komesarka za unutaršnje poslove Ilva Johanson. Prema najavi Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke tema sastanka biće borba protiv ilegalne migracije, korupcije i organizovanog kriminala, kao i džihadista.

Povodom sastanka su se u nedelju u Berlinu sastali nemačka ministarka unutrašsnjih poslova Nensi Fezer i njen austrijski kolega Gerhard Karner, koji su naglasili da je u borbi protiv međunarodnog kriminala potrebna prekogranična saradnja.

„Borbu protiv krijumčara ljudi možemo samo voditi zajedno a u tome su nam kao partneri potrebne države Zapadnog Balkana", istakao je Karner.

On je pozdravio nameru Nemačke da na sastanku u Berlinu podstakne dalju saradnju u borbi protiv krijumčara. Sastanak počinje u 14 časova, a oko 17 je planirana konferencija za štampu ministarke Fezer i komesarke Johanson.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova je priprema za Samit Berlinskog procesa koji će u Berlinu biti održan 3.novembra. Pre Samita održaće se najpre u petak sastanak ministara spoljnih poslova, a zatim u ponedeljak i ministara energetike.

Berlinski proces inicirala je Angela Merkel u nameri da unapredi saradnju u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se brže pripremio za moguće članstvo u EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa