Evropa

Dvodnevni samit čelnika država članica EU, u fokusu energetika i rat u Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

20/10/2022

-

09:18

Dvodnevni samit čelnika država članica EU, u fokusu energetika i rat u Ukrajini
Dvodnevni samit čelnika država članica EU, u fokusu energetika i rat u Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Energetika i rat u Ukrajini biće tema dvodnevnog samita čelnka država članica Evropske unije danas i sutra u Briselu na redovnom jesenjem zasedanju, a kao ključni ciljevi najavljeni su smanjenje potražnje, sigurno snabdevanje i kontrola cena. Biće razmatrana i pomoć Ukrajini kako bi se u ratnim okolnostima što bolje pripremila za zimu.

U pozivnom pismu šefovima država ili vlada zemalja EU predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je kao centralnu temu energetsku krizu na koju se mora reagovati "sa najvećom hitnošću".

"Konkretno, moramo imperativno intenzivirati naša tri pravca delovanja: smanjenje potražnje, osiguranje sigurnosti snabdevanja i obuzdavanje cena”, poručio je Mišel.

Evropska komisija preložila je juče paket mera koje predviđaju zajedničku kupovinu gasa, uvođenje mehanizma za ograničavanje cena na berzi plina, nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture i solidarnost među državama članicama, uz stalne napore da se smanji potražnja za gasom.

Čelnici EU raspravljaće i o pomoći Ukrajini da bi se što bolje pripremila za zimu i razmatranje o nastavku pomoći na srednji i duž rok. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa