Evropa

Lideri EU o ograničenju cene gasa: Debata bez dogovora, diskusija se nastavlja danas

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

08:17

Lideri EU o ograničenju cene gasa: Debata bez dogovora, diskusija se nastavlja danas
Lideri EU o ograničenju cene gasa: Debata bez dogovora, diskusija se nastavlja danas - Copyright AP/Ronald Wittek

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije završili su rano jutros na samitu u Briselu još jednu debatu bez dogovora o tome da li da se ograniče cene gasa. Diskusija će se nastaviti danas pre podne kako bi se pronašle opcije na koji način da se ograniče cene, javlja Rojters.

Zemlje članice EU su se već dogovorile da uskladište što više gasa je moguće i povrate prihode od energetskih firmi koje će potrošiti na pomoć potrošačima.

Lideri EU su na samitu na kraju podržali predloge Evropske komisije od ove nedelje da se pokrene alternativna referentna cena za tečni prirodni gas i dobrovoljnu udruženu kupovinu gasa, iako će se o zakonima kojima će to ostvariti pregovarati narednih dana, dodaje britanska novinska agencija.

Međutim, posle nedelje pregovora među liderima EU, ministrima i diplomata, samit se jutros oko 2.00 sata prekinut bez konačne odluke o ograničenju cene gasa.

"Imamo vrlo dobru i čvrstu ideju kako da nastavimo da radimo na temi cena energenata", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa