Evropa

Rusija nastoji da demantuje priče rezervista o nespremnosti vojske: Putin na poligonu za obuku pucao iz snajpera

Komentari

Autor: Euronews, AP, Rojters

21/10/2022

-

13:44

Rusija nastoji da demantuje priče rezervista o nespremnosti vojske: Putin na poligonu za obuku pucao iz snajpera
Rusija nastoji da demantuje priče rezervista o nespremnosti vojske: Putin na poligonu za obuku pucao iz snajpera - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je juče poligon za obuku mobilisanih trupa, što je poslednji u pokušajima Kremlja da demantuje brojne izveštaje u kojima se tvrdi da se rezervisti šalju na front u Ukrajinu bez adekvatne opreme i obuke, prenosi Euronews.

Kako se vidi na snimku koji očigledno ima za cilj da pokaže njegovu ličnu podršku vojnicima, Putin je ispalio nekoliko hitaca iz snajperske puške SVD, a zatim je obrisao prašinu sa kaputa i potapšao vojnika po ramenu, želeći mu sreću. 

Na snimcima oficiri pokazuju zimske čizme, odeću, opremu za kuhinje i druge potrepštine, što ima za cilj da se stane na put objavama Rusa na društvenim mrežama, u kojima se žale da im je data pohabana odeća, ili da novomobilisane trupe uopšte nemaju opremu. Takođe, Putin je pregledao uniforme i cipele dizajnirane za različita godišnja doba, navodi ruska državna novinska agencija TASS.

Ruskog lidera je na putovanju u Rjazanj, jugoistočno od Moskve, pratio ministar odbrane Sergej Šojgu, koji ga je izveštavao o tome kako teku obuke, saopštio je Kremlj.

Poseta je usledila dan nakon što je Putin proglasio vanredno stanje u četiri okupirana regiona Ukrajine koja je Rusija anektirala prošlog meseca, što su kao ilegalno osudili Ukrajina, njeni saveznici, ali i Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

To što Putin prikazuje kako puca iz puške prilikom ove posete, još jedan je pokušaj u sklopu želje ruskog lidera da se na njega gleda kao na snažnog lidera, prenosi Euronews. Svega dan pre toga, domaći mediji u Italiji su preneli izjave konzervativnog političara Silvija Berluskonija o tome da mu je Putin, prilikom zajedničkog lova, navodno poklonio srce koje je izrezbario od jelena kojeg je ranije ustrelio.

Suočen sa nizom poraza u ratu, Putin je prošlog meseca proglasio "delimičnu mobilizaciju" sa ciljem da se okupi nekoliko stotina hiljada dodatnih vojnika. Međutim, delimična mobilizacija teče prilično haotično, a čak je i sam Putin bio primoran da prizna da je bilo grešaka. Pored toga, stotine hiljada Rusa pobeglo je u inostranstvo da bi izbegli regrutaciju.

Putin je prošlog petka rekao da će mobilizacija biti završena za dve nedelje, a juče je je naredio svim ruskim regionima da učine više da podrže potrebe vojske, i naglasio da sve mobilisane regrute treba poslati na front sa odgovarajućom opremom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa