Evropa

Šalenberg: Rat u Ukrajini krije rizik destabilizacije stanja na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

09:30

Šalenberg: Rat u Ukrajini krije rizik destabilizacije stanja na Zapadnom Balkanu
Aleksander Šalenberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg smatra da rat u Ukrajini neće biti brzo zvaršen. On je u obraćanju spoljnopolitičkom odboru austrijskog parlamenta, kazao da je posle nove eskalacije postalo jasno da je mirovno rešenje dalje nego ikada.

Ukazao je da se rešenje može postići samo za pregovaračkim stolom, dodajući da je opasno zahtev za primirjem odbijati kao smešnu stvar. Šalenberg se založio za snažnije vezivanje Zapadnog Balkana za EU.

"Rat u Ukrajini krije rizik destabilizacije stanja na Zapadnom Balkanu"; rekao je on dodajući da je važno da Austrija podrži civilno društvo.

Što se tiče stava EU prema Rusiji Šalenberg je ocenio da su ključni faktori narednih meseci jedinstvo, umerenost i sabranost. Prema njegovim rečima do sada je zapadna zajednica veoma jedinstvena, ali održavanje toga, kako je naveo, zbog različitih interesa članica EU neće biti lako.

Austrija će se, kaže, i dalje boriti za to jedinstvo, jer Evropa ne sme da zapostavi opasnost od internacionalizacije konflikta, što je pokazalo nedavno korišćenje iranskih dronova. Istovremeno se izjasnio protiv "automatizma sankcija", usprotivši se opštem odbijanju viza za građane Rusije.

"Cilj Austrije nije uništenje Rusije, već ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", podvukao je Šalenberg.

Kazao je da Putin i Si Ðinping žele da dokažu da su liberalne demokratije slabe, pa je važno da im se pokaže da nisu u pravu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa