Evropa

Šalenberg: "Blokade u dijalogu Beograda i Prištine, ma sa koje strane dolazile, donose samo gubitke"

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

21:25

Šalenberg: "Blokade u dijalogu Beograda i Prištine, ma sa koje strane dolazile, donose samo gubitke"
Šalenberg: "Blokade u dijalogu Beograda i Prištine, ma sa koje strane dolazile, donose samo gubitke" - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg izjavio je da blokade u dijalogu Beograda i Prištine, ma sa koje strane dolazile, donose samo gubitke.

Šalenberg je na konferenciji za novinare u Beču sa ministarskom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Gervalom-Švarc, koja boravi u poseti Austriji, istakao značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kojem posreduje EU.

''To je usko grlo kroz koje mora da prođe ceo region“, rekao je, dodajući da ''blokade, ma odakle dolazile, bilo u pregovorima, bilo na ulici, na kraju za sobom ostavljaju samo gubitnike''.

Šalenberg je izrazio nadu u spremnost na kompromis i mogućnost postizanja napretka.

Upitan da li su koraci, kao što je pravilo uvedeno tokom leta za ulazak na KiM sa srpskim dokumentima, od pomoći, rekao je da je činjenica da svako pitanje susedske saradnje ima potencijal da bude fitilj i potencijal eskalacije, što nije u interesu Prištine i Beograda, pa nije ni korisno za put u EU.

Austrija je, podseća, priznala nezavisnost Kosova, i "stav je jasan da je potrebna saradnja na bilateralnom nivou između dva partnera, i da je to jedini put ka napretku".

Gervala-Švarc je kazala da je mera Prištine bila samo logični zaključak dugog procesa, pošto je Srbija, ističe, odbijala ponudu za razgovor o ravnopravnom tretmanu.

"Sada smo postigli da Srbija priznaje srpske lične karte“, dodala je ona.

U vezi sa rokom koji ističe za zamenu registarskih tablica tvrdi da samo jedna manjina pripadnika srpske zajednice na KiM do sada nije promenila srpske u kosovske tablice.

Šalenberg i Gervala-Švarc upozorili su i na, kako su naveli, opasnost destabilizacije Zapadnog Balkana od Rusije.

''Svi znamo da moramo u tom regionu biti obazrivi, jer bi konflikt mogao biti unet u srce evropskog kontinenta'', rekao je Šalenberg.

On je ukazao da aktuelno raketiranje ciljeva u celoj Ukrajini pokazuje da ovaj rat ima još uvek ''ogroman potencijal eskalacije i razaranja''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa