Evropa

Švedski šef diplomatije: Pristupanje NATO najveći prioritet za novu vladu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

16:16

Švedski šef diplomatije: Pristupanje NATO najveći prioritet za novu vladu
Tanjug/AP/Jessica Gow/TT News Agency - Copyright Tanjug/AP/Jessica Gow/TT News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Pristupanje NATO je najveći prioritet za novu, upravo imenovanu švedsku vladu i Stokholm očekuje da Mađarska i Turska uskoro ratifikuju Sporazum o njihovom pridruživanje Alijansi, izjavio je danas u Helsinkiju ministar inostranih poslova Švedske Tobias Bilstrom.

On je to rekao posle susreta sa finskim kolegom Pekom Havistom i naglasio da je predstojeći susret švedskog premijera Ulfa Kristeršona i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana deo tog procesa.

Havisto je izjavio, posle razgovora sa Bilstromom, da Finska ostaje u redovnom kontaktu sa Turskom i da je o finskom pristupanju NATO-u razgovarao prošle sedmice sa turskim šefom diplomatije.

Zahtev za prijem u NATO moraju da ratifikuju parlamenti 30 zemalja članica Alijanse, a za Švedsku i Finsku je to učinilo 28 članica, osim Turske i Mađarske.

Turska je tražila od Švedske i Finske da izruče Ankari osumnjičene za terorizam kao uslov da odblokira njihovo pridruživanje Alijansi. Švedska i Finska su se trilateralnim sporazumom sa Turskom, postignutim u junu, obavezale da će izručiti Ankari tražene osobe.

Komentari (0)

Evropa