Evropa

"EU je svedok ubrzanja tenzija sa Kinom": Završen dvodnevni samit lidera EU, osim Ukrajine u fokusu i odnosi sa Pekingom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2022

-

16:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Energetika, rat u Ukrajini i odnosi sa Kinom bili su u fokusu dvodnevnog samita šefova vlada i država zemalja članica Evropske unije, koji je održan u Briselu. Po njegovom završetku evropski zvaničnici su poručili da je i dalje mnogo posla pred njima, ali da je napravljena dobra mapa puta za naredne razgovore o energetici. Istaknuto je i da će Evropska unija finansijski i na sve druge načine nastaviti da podržava Ukrajinu.

Glavni zaključci ovog drugog dana tiču se Kine i Ukrajine. Razgovori o Kini su trajali oko tri sata, i razgovaralo se o strateškim odnosima, kako su to nazvali lideri, a prvenstveno jer je primećeno da je Kina sve veći konkurent EU na tržištu, kaže reporterka Euronews Srbije iz Brisela.

Takođe, sve su veće razlike, tvrde evropski lideri, između vrednosti u EU i Kini, za koju tvrde da je sve podrđređeno jednoj partiji odnosno čoveku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen rekla je da je Evropska unija svedok ubrzanja tenzija sa Kinom.

"Diskusija je pokazala da smo svedoci priličnog ubrzanja tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare i ocenila da je poruka predsednika Kine Si Ðinpinga sa Kongresa Komunističke partije bila da Kina nastavlja da jača samoodrživi kurs.

"Videli smo u februaru da je napravljeno partnerstvo bez ograničenja između Rusije i Kine, to se desilo pre konflikta u Ukrajini", i sve to, kako kaže "ima svoj uticaj na odnose koje imamo za Kinom."

Ona je dodala i da su sistemi Unije i Kine sasvim različiti i da su svesni prirode ovog rivaliteta, a da je zavisnost od Kine pre svega tehnološka. 

Finansijska pomoć Ukrajini

Za Ukrajinu, najviše se govorilo o finansijskoj pomoći - Kijev je tražio oko 3,2 milijarde evra mesečno, a EU je rekla da će davati milijardu i po, dok bi ostatak trebalo da pošalje SAD. 

"Radi se na limitiranju cena na TTF berzi, cilj je da se zaustave spekulacije sa cenama i očigledne manipulacije na TTF indeksu od strane Rusije. Radićemo na formiranju drugog nezavisnog berzanskog indeksa koji bi uzimao u obzir velike količine tečnog gasa koji trenutno dobijamo", rekla je nakon sastanka predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Dodaje da, ako se pogleda kriva sa cenama gasa u prethodnom mesecu, cene gasa rastu posle svakog Putinovog govora, "ali kada zajedno radimo na diverzifikaciji u snabdevanju i punjenju skladišta, cene su padale, što pokazuje koliko postoji spekulisanje u cenama gasa, što želimo da zaustavimo".

Pozivi da se preispitaju odnosi sa Kinom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da se na sastancima razgovaralo o energetici i važnom sporazumu koji će biti primenjen.

"Radimo zajedno da dokažemo da smo snažni i poštujemo svoje građane. Imali smo jutros debatu o odnosima sa Kinom, kako da nastavimo da podržavamo Ukrajinu i vršimo dodatan pritisak na Rusiju. Kineski politički sistem ne funkcioniše kao naš, mi smo demokratija, poštujemo ljudska prava i slobode, a u Kini su država i partija glavni kriterijumi", naveo je Mišel.

On je rekao kako EU želi da uvede recipročnost u ekonomskim odnosima sa Kinom, i to na sve teme, kao i da je važno da EU diverzifikuje partnerstva sa zemljama širom sveta.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Evropska unija mora ponovo da razmisli o trgovinskom dijalogu sa Kinom.

"Napravili smo strateške greške u prošlosti prodajom ključne infrastrukture Kini", rekao je Makron na kraju dvodnevnog samita EU.

Takođe, premijer Holandije Mark Rute pozvao je danas lidere EU da zauzmu kritičniji stav prema Kini, pridružujući se tako evropskim političarima koji pozivaju na preispitivanje odnosa EU sa tom zemljom, preneo je Rojters.

"Samopouzdanje Kine na svetskoj sceni raste... Moramo da nastavimo dijalog sa Kinom, ali sa kritičnijim stavom", rekao je Rute novinarima.

Bez konačnog dogovora o gasu

Priča o energetici,dalje ide na ministarski nivo, a sastanak ministara energetike EU bi trebalo da bude u utorak. Svi poručuju da žele da budu jedinstveni, i da se što pre donesu mere koje će pomoći da energetsko snabdevanje bude stabilno, ali i da cene za sve građane u EU budu znatno manje.

Ipak, po svemu sudeći, neće sve ići sasvim glatko i jednoglasno. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je na samitu EU u Briselu postignut dogovor da se bilo koje buduće ograničenje cene gasa neće odnositi na petnaestogodišnji sporazum koji Mađarska ima sa ruskim Gaspromom.

Orban je na svom Fejsbuk nalogu naveo da je "Mađarska dobila izuzeće od ograničenja na cenu gasa, tako da to neće ugroziti mađarsku sigurnost po pitanju snabdevanja gasom", preneo je Rojters.

Nemački kancelar Olaf Šolc je najavio da postoji mogućnost da bude organizovan još jedan ovakav samit a Aleksander de Kro, premijer Belgije, istakao je da se zalaže za pronalaženje rešenja, "ali da postoji i određeni stepen zabrinutosti".

"Jasno je da niko ne blokira eto tako, samo da bi blokirao. Neke zemlje imaju bojazan po pitanju snabdevanja energentima i svi ih razumemo. Ukoliko neka od njih ne dobije gas koji joj je potreban, onda je to naš zajednički problem. Imali smo zaista iskrene i otvorene razgovore i dali smo ovlašćenje našim ministrima energetike da razviju paket, paket o zajedničkoj kupovini, solidarnosti, intervencijama na tržištu gasa", naveo je De Kro.

Komentari (0)

Evropa