Evropa

Euronews Svet: Šta znači to što Izrael neće da šalje oružje Kijevu i da li isporuka dronova Iran čini saveznikom Moskve

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2022

-

20:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Burna sedmica u svetu je za nama. Velika Britanija ostala je bez premijera, Italija je dobila mandatarku Đorđu Meloni, a u Franucskoj se "rasplamsavaju" protesti.

Tokom protekle nedelje nastavljeni su napadi na Ukrajinu, i to na infrastrukturu, a predsednik Zelenski je rekao da je onesposobljeno 30 odsto ukrajinskih elektrana. Kijev je najavio restrikcije i pozvao građane na štednju struje. Ukrajinci kreću na Herson, dok tamošnje stanovništvo napušta tu oblast. Putin je u anektiranim regionima uveo ratno stanje, a Zapad i Ukrajina kažu da Iran Rusiju snabdeva dronovima kojima napada Ukrajinu.

Rusija i Iran kažu da nema iranskih dronova u Ukrajini. Da li Iran isporučuje dronove Rusiji? Da li to čini Iran saveznikom Rusije? Šta znači to što Izrael neće da šalje oružje Ukrajini, kao kad su Nemci slali šlemove?

O svemu tome u emisiji Euronews Svet od 21 sat govoriće analitičar međunardonih odnosa Mirko Dautović, a čućete i analizu profesora Haina Humansa, politikologa sa Univerziteta Ročester u Njujorku.

Euronews Srbija

 

samo 45 dana od imenovanja, stigla je vest da britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku. Šta o Velikoj Britaniji govori ovaj poslednji obrt u Vestminsteru i očigledno pogrešan izbor lidera Torijevaca? Šta o tradicionalnom velikim evropskim partijama govori nedostatak kadra, lideri koji vrlo brzo izgube poverenje i birača I stranke? U Francuskoj nezadovoljstvo radnika zbog ekonomske krize dostiže vrhunac. Zbog toga su organizovani protesti koji su doveli do sukoba demonstranata i policije.

O tome za Euronews Srbija govori Aleksandra Kolaković sa Instituta za političke studije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa