Evropa

Skočile cena britanskih obveznica nakon pobede Sunaka

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

18:11

Skočile cena britanskih obveznica nakon pobede Sunaka
Skočile cena britanskih obveznica nakon pobede Sunaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene britanskih državnih obveznica su naglo porasle nakon što je Riši Sunak pobedio u trci za premijera koji će naslediti Liz Tras, što otklanja barem jedan izvor neizvesnosti za investitore u dužničke hartije.


Kamatonosni prinos na desetogodišnje britanske državne obveznice pao je danas na najniži nivo od 23. septembra, kada je bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio "mini budžet" izazvavši potres na britanskom tržištu duga.

Prinos na 10-godišnje obveznice opao je za 22 bazna poena na dnevnom nivou, na 3,83 posto, preneo je Rojters.

Zamenik guvernera Banke Engleske Dejv Ramsden izjavio je da se vraća poverenje u britansku ekonomsku politiku, sudeći po oporavku tržišta državnih obveznica.

Rut Gregori, viši britanski ekonomista u Kepital Ekonomiksu u Londonu, rekla je da „pad prinosa na pozlaćene obveznice, na vesti da će Riši Sunak postati sledeći premijer Velike Britanije, smanjuje verovatnoću za veliku fiskalnu konsolidaciju", ali da će, uprkos tome, novi premijer morati i dajje naporno da radi na obnavljanju stabilnosti u očima finansijskih tržišta.

Funta je takođe naglo ojačala na vesti o pobedi Sunaka, ali se ubrzo vratila na prethodni nivo, pri čemu su izgledi njenog srednjoročnog kretanja i dalje problematični.

„Možda je berzanski haos nešto manji jer je Boris Džonson odustao od trke za premijera, ali nije da Riši Sunak ima jak program koji pruža veće perspektive britanskoj ekonomiji, pošto je opšta poslovna klima još uvek ista“, rekao je DŽon Hardi, šef za deviznu strategiju u Sakso banci.

Britanski kupci su oštro smanjili potrošnju u septembru, dok je zaduživanje države poraslo iznad očekivanja, što naglašava izazove sa kojima se suočava novi ministar finansija DŽeremi Hant, napominje Rojters.

Hant je u petak ponovio da će vlada učiniti "sve što je potrebno" da smanji dugove u srednjem roku.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa