Evropa

Prvo obraćanje Rišija Sunaka nakon izbora za premijera: Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2022

-

17:21

Prvo obraćanje Rišija Sunaka nakon izbora za premijera: Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo
Prvo obraćanje Rišija Sunaka nakon izbora za premijera: Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo - Copyright Tanjug/AP Photo/Aberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani lider konzervativaca, a time i izabrani britanski premijer Riši Sunak je u svom prvom obraćanju u sedištu Konzervativne partije odao priznanje svojoj prethodnici Liz Tras za njeno „dostojanstveno“ vođstvo „u teškim okolnostima u zemlji i inostranstvu“.

"Želeo bih da odam priznanje Liz Trus za njenu posvećenu javnu službu za zemlju. Dostojanstveno je vodila u vreme izuzetno teških okolnosti u zemlji i inostranstvu", rekao je.

Dodao je da mu je čast što ima podršku parlamenta i što je izabran za lidera. 

"Najveća mi je čast u životu što mogu služiti zemlji koju volim", naveo je britanski premijer u svom prvom obraćanju.

On je dodao da na novoj poziciji može da nešto vrati zemlji kojoj toliko duguje.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je divna zemlja, ali nema sumnje da se suočavamo sa velikim ekonomskim izazovima. Sada su nam potrebni stabilnost i jedinstvo", naveo je.

Kako je dodao, prioritet će mu biti da vodi partiju i zemlju zajedno, "jer je to jedini način na koji ćemo preći izazove s kojima se suočavamo, i da sagradimo bolju budućnost za naču decu i unučad".

"Radiću danonoćno da bih služio britanski narod",  obećao je Sunak.

Bivši ministar finansija Riši Sunak izabran je danas za novog premijera Velike Britanije, nakon što je njegova jedina protivkandidatkinja Peni Mordant odustala od trke samo par minuta pre zvaničnog proglašenja.

Sunak je tako postao lider Konzervativaca, a zvanično će biti i imenovan za premijera Velike Britanije do kraja nedelje. Sunak će ovim postati prvi britanski premijer azijskog porekla, kao i najmlađi premijer još od Lorda od Liverpula i 1812. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa