Evropa

Sunak potvrdio kandidaturu za premijera Velike Britanije

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2022

-

14:43

Sunak potvrdio kandidaturu za premijera Velike Britanije
Riši Sunak - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je da ulazi u trku za novog lidera Konzervativne stranke i premijera, posle ostavke Liz Tras.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali suočavamo se s dubokom ekonomskom krizom. Zbog toga se kandidujem za lidera Konzervativne partije i vašeg sledećeg premijera", napisao je Sunak na Tviteru.

Prethodno je predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant izjavila da ostaje u trci za novog lidera torijevaca i premijera, dok bivši premijer Boris Džonson, koji se juče vratio u London s odmora i prikupio neophodnih 100 glasova podrške konzervativaca da uđe u izbornu trku, još nije potvrdio da će se kandidovati.

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kandidati koji bi mogli da zamene odlazeću premijerku moraju u kratkom vremenskom periodu da sakupe podršku, pošto se nominacije završavaju u ponedeljak u 14 časova po lokalnom vremenu.

Ime novog lidera konzervativaca, odnosno premijera Britanije, biće objavljeno 28. oktobra, a izabraće ga oko 170.000 članova stranke koji će glasati onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa