Evropa

Volas: Neću se kandidovati za premijera, naginjem ka Džonsonu

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

15:31

Volas: Neću se kandidovati za premijera, naginjem ka Džonsonu
Ben Volas - Copyright Tanjug/AP/Philip Davali/Ritzau Scanpix

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da se neće kandidovati za novog premijera, nakon ostavke Elizabet Tras, i da naginje ka tome da podrži bivšeg premijera Borisa Džonsona. Dodaje da namerava da se zadrži na mestu ministra odbrane.

"Osećam da najveći doprinos mogu pružiti u sektoru bezbednosti, tako što ću biti ministar odbrane", rekao je Volas novinarima, preneo je Rojters.

Volas je istajao da će podržati onog kandidata koji pokazuje posvećenost nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti., a na pitanje o tome koga bi podržao, naveo je da "naginje ka Borisu Džonsonu".

Volas je jedan od retkih ministara čija popularnost raste u jeku političkih previranja u Velikoj Britaniji, a bio je jedan od favorita kladionica za mesto novog britanskog premijera.

Nekoliko britanskih poslanika, uključujući Džonsona, pokušaće da prikupe podršku u kratkom roku sa ciljem da se pronađe zamena odlazećoj premijerki Elizabet Tras.

Ona je podnela ostavku u četvrtak posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza. Kako prenosi AP, Konzervativna stranka će održati ubrzanu trku da nađe njenog zamenika, novog lidera partije, koji će ujedno biti i premijer Velike Britanije kroz nedelju dana.

Bivši ministar finansija Riši Sunak i lider donjeg doma parlamenta Peni Mordont su među favoriti da zamene Tras, zajedno sa Džonsonom, koji je bio prinuđen da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresali britansku vladu u njegovom mandatu.

Džonson, koji je postao poslanik nakon odlaska sa premijerske funkcije, nije još rekao da li će ući u trku za lidera stranke, ali njegovi saradnici u parlamentu rade na tome da mu obezbede podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa