Evropa

Makron poziva London na stabilnost, u Moskvi likuju: Stižu reakcije na odlazak Tras sa mesta premijerke Velike Britanije

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

16:45

Makron poziva London na stabilnost, u Moskvi likuju: Stižu reakcije na odlazak Tras sa mesta premijerke Velike Britanije
Makron poziva London na stabilnost, u Moskvi likuju: Stižu reakcije na odlazak Tras sa mesta premijerke Velike Britanije - Copyright Tanjug/AP/Daniel Leal

veličina teksta

Aa Aa

Britanska premijerka Liz Tras doživela je sudbinu svog prethodnika Borisa Džonsona, naime, njoj j epoverenje otkazalo više ministara iz vlade što ju je primoralo da danas podnese ostavku. Tras će otići sa mesta premijera Velike Britanije posle samo 45 dana koje je provela na toj funkciji.

Tras je danima bila na udaru žestokih kritika zbog takozvanog “mini budžeta” koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Ostavku premijerke zahtevalo je sve više članova njene stranke, a da će sve kulminirati postalo je jasno danas nakon što je jedna poslanica podnela zatev za izglasavanje nepoverenja vladi. Politički urednik na BBC Kris Mejson je ocenio kao “zapanjujuće” to što je pre tri i po meseca izveštavao o ostavci prethodnog premijera, a Liz Tras je danas ponovila isti scenario i koristila veoma sličan set reči.

Na ovakav sled događaja u Londonu stižu reakcije sa svih strana sveta, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je važno da Velika Britanija pronađe "stabilnost što je pre moguće", komentarišući ostavku britanske premijerke Liz Trus.

"Želimo, pre svega, stabilnost", rekao je Makron novinarima kada je stigao na samit Evropske unije u Briselu, preneo je Rojters. "Lično, uvek sam tužan kada kolega odlazi", dodao je on.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je ostavku Tras, ocenujući da je ona "sramota od lidera", koja će ostati upamćena po svom "katastrofalnom neznanju".

"Britanija nikada nije imala takvu sramotu od premijera", napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

Tras je bila meta loših komentara iz Moskve posle posete u februaru, kada su zapadni političari pokušali da spreče ruski napad na Ukrajinu, navela je agencija. Tvrdnja o neznanju verovatno se odnosi na to putovanje, kada je Trš bila britanski ministar spoljnih poslova, navodi Rojters.

Na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, ona je izgleda pomešala dva ruska regiona sa ukrajinskim, zbog čega su joj se ruski mediji rugali.

SAD: Jako savezništvo sa Velikom Britanijom se nastavlja

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su dugogodišnji saveznici i njihova snažna veza će trajati, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajdenpovodom toga što je britanska premijerka  objavila da podnosi ostavku.

"SAD i Britanija su jaki saveznici i trajni prijatelji i ta činjenica se nikada neće promeniti", naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters.

On se zahvalio Tras na partnerstvu oko niza pitanja, uključujući to što smatra Rusiju odgovornom za rat protiv Ukrajine.

"Nastavićemo blisku saradnju sa vladom Velike Britanije dok zajedno radimo na suočavanju sa globalnim izazovima", naveo je Bajden u saopštenju.

Veruje se da su bivši britanski ministar finansija Riši Sunak i bivša ministarka odbrane Peni Mordaunt, kandidati, koji su učestvovali u prethodnim izborima za lidera Konzervativne stranke, u trci za narednog britanskog premijera, izvestio je danas Skaj njuz.

Politički urednik britanskog lista "Gardijana" smatra da bivši ministar spoljnih poslova Majkl Gov nije osoba koja bi mogla da bude lider konzervativaca, odnosno budući premijer.

Britanska premijerka Liz Tras podnela je danas ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke, a izbori za njenog naslednika biće završeni naredne sedmice, preneo je Rojters.

Ona je navela da će ostati na mestu premijera dok ne bude izabran njen naslednik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa