Evropa

Reakcije širom sveta na ostavku Liz Tras: Od poruka zahvalnosti do šala na račun nje i zelene salate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2022

-

10:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jučerašnje ostavke, bivša britanska premijerka Liz Tras je ušla u istoriju na dva načina - kao poslednja premijerka za vreme kraljice Elizabete Druge, ali i kao premijerka koja je najkraće ostala na toj poziciji. 

Jedna Instagram anketa agencije "YouGov", pokazuje da ispitanici smatraju kako je ona bila "užasna" premijerka, jer je tako odgovorilo 64 odsto njih. Da je "loša" smatra 18 odsto, "prosečna" sedam odsto, i samo jedan odsto ispitanika je smatra "dobrom", odnosno "odličnom" premijerkom.

U još jednoj anketi, na pitanje da li se osećaju "postiđeno" zbog toga kako je ekonomski i politički vodila zemlju tokom svog kratkog mandata, 46 odsto korisnika Instagrama koji su glasali je odgovorilo sa "veoma", 31 odsto sa "prilično", dok je za "ne baš" glasalo devet, a za "uopšte ne" šest odsto ispitanih.

Laburisti u ovom trenutku vrebaju priliku da izazovu vanredne izbore, ali se zasad čini da do toga neće doći. U toku je trka za lidera Konzervativne partije, a "Tajms" piše kako bi to mogao ponovo biti Boris Džonson, kao i da bi to dodatno podelilo stranku. 

Ostavka Liz Tras je juče bila prva tema širom sveta na društvenim mrežama - pojedini političari, poput Ukrajinca Oleksija Gončarenka, zahvaljuju joj se zbog prijateljstva i pomoći, dok je nekadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev na Tviteru napisao: "Zbogom Liz Tras, čestitke zelenoj salati".

Upravo je jedna glavica ajsberg salate bila hit ovih dana na društvenim mrežama, zbog popularnog video-snimka u kom su je postavili pored fotografije Tras, i naveli kako je "zelena salata duže izdržala, nego što je Tras bila premijer". Neki od poopularnih trgovinskih lanaca, poput Lidla, pravili su šale na taj račun ističući da je za glavicu zelene salate data "dobra cena", istovremeno se pozdravljajući sa bivšom britanskom premijerkom.

U možda jednom od najzabavnijih tvitova juče koji su se bavili ostavkom britanske premijerke, navodi se da "ako mislite da imate loš dan na poslu, barem niste Hari Kol ili Džejms Hil, koji su napisali knjigu o dolasku Liz Tras na vlast, koja neće biti objavljena još šest nedelja".

Zanimljivu primedbu na aktuelno stanje u britanskoj politici imao je i urednik "Skaj njuza" Alan Mekginis, koji je naveo da je "njegov sin do sada video četiri ministra finansija, tri ministra unutrašnjih poslova, dva premijera i dva monarha - a star je četiri meseca". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa