Evropa

Trka za premijera u Velikoj Britaniji: Džonson se vratio u London sa odmora, razmatra da se drugi put kandiduje

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

13:25

Trka za premijera u Velikoj Britaniji: Džonson se vratio u London sa odmora, razmatra da se drugi put kandiduje
Trka za premijera u Velikoj Britaniji: Džonson se vratio u London sa odmora, razmatra da se drugi put kandiduje - Copyright Tanjug AP/Gareth Fuller/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson vratio se danas u London sa odmora, pošto razmatra da se drugi put kandiduje za premijera, dva dana posle ostavke premijerke Liz Tras, javlja Rojters.

Džonson je sada poslanik u parlamentu, a neke njegove kolege upozoravaju da bi njegov povratak na vlast, nekoliko sedmica pošto je bio primoran da podnese ostavku sa mesta predsednika vlade i lidera konzervativaca, mogao da stvori dodatni politički haos, ocenjuje britanska novinska agencija.

Potencijalni kandidati koji bi mogli da zamene odlazeću premijerku Elizabet Tras, koja je u četvrtak podnela ostavku, 45 dana nakon dolaska na vlast, moraju u kratkom vremenskom periodu da sakupe podršku, pošto se kandidature u Konzervativnoj stranci zatvaraju u ponedeljak posle podne.

Džonson, koji je do danas bio u Dominikanskoj Republici sa porodicom, zasad se nije javno oglašavao o mogućnosti da ponovo bude premijer. Međutim, dobio je podršku brojnih poslanika konzervativaca, ali mu treba 100 potpisa da uđe u trku.

Među onima koji su javno uz Džonsona je bivša ministarka policije Priti Patel, koja mu je uputila podršku putem Tvitera. Ministar trgovine Džejms Dadridž otkrio je u petak da mu je Džonson rekao da je "spreman za posao".

Prema izveštaju novinara "Skaj njuza", Džonsona su izviždali neki putnici u avionu kojim se danas vratio u London, na letu koji je pratilo oko 6.800 ljudi putem sajta "Flightradar 24". Kandidat Riši Sunak je prvi koji je sakupio neophodnih 100 potpisa od 357 poslanika Konzervativne stranke.

Prema podacima "Gardijana", do 11.10 po lokalnom vremenu (12.10 po srednjeevropskom), zna se da Džonson ima 49 poslanika uz sebe, a treća potencijalna kandidatkinja Peni Mordont 22. Međutim, britanske kladionice daju opipljivu prednost Sunaku u odnosu na Džonsona.

Novi lider konzervativaca, odnosno, premijer Britanije, biće objavljen 28. oktobra, a izabraće ga oko 170.000 članova stranke koji će glasati onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa