Evropa

Četvrtina nemačkih porodičnih firmi razmišlja o otpuštanjima, 90 odsto o podizanju cena

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

20:14

Četvrtina nemačkih porodičnih firmi razmišlja o otpuštanjima, 90 odsto o podizanju cena
Keln - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Čak 25 posto porodičnih preduzeća u Nemačkoj moglo bi da odgovori na rastuće troškove energije otpuštanjem zaposlenih, dok će 90 procenata verovatno reagovati podizanjem cena, a neke već primenjuju takve odluke.


To su rezultati istraživanja Fondacije za porodična preduzeća, koje je u septembru sproveo Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, na bazi ankete u kojoj je učestvovalo 1.060 kompanija, od kojih većinu čine porodične firme.

U prethodnom, aprilskom istraživanju ove fondacije, samo 14 odsto kompanija je navelo da planira otpuštanja, prenosi agencija Anadolija.

Pored toga, rezultati nove ankete pokazuju da 13 procenata kompanija sada takođe očekuje da će zaustaviti proizvodnju, naspram šest posto koje su takva očekivanja imale u aprilu.

Preseljenjem proizvodnje u inostranstvo trenutno se bavi 9,0 odsto preduzeća u odnosu na 6,0 procenata u prethodnom istraživanju.

Prema ovoj studiji, kompanije su nezadovoljne politikama upravljanja krizom i pozivaju na subvencionisanje privatnih ulaganja u energetsku efikasnost ili obnovljive izvore energije.

Porodične firme su najrasprostranjeniji tip preduzeća u Nemačkoj. Više od 90 posto svih kompanija je u porodičnom vlasništvu, s učešćem od 58 posto u ukupnim radnim mestima u Nemačkoj - što se smatra stabilizujućim faktorom za tržište rada u vremenima ekonomske krize.
 

Komentari (0)

Evropa