Evropa

Obraćanje Sunaka posle prijema kod kralja: "Izabran sam da ispravim greške, i to kreće odmah"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

13:36

Obraćanje Sunaka posle prijema kod kralja: "Izabran sam da ispravim greške, i to kreće odmah"
Obraćanje Sunaka posle prijema kod kralja: "Izabran sam da ispravim greške, i to kreće odmah" - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

"Jedino je ispravno da objasnim zašto stojim ovde kao vaš novi premijer. Naša zemlja se suočava sa velikom ekonomskom krizom. I dalje su tu posledice koronavirusa, a Putinov rat je destabilizovao tržišta i lance snabdevanja širom sveta", rekao je novi britanski premijer Riši Sunak nakon prijema kod kralja Čarlsa III, koji je potvrdio njegovo imenovanje i dao mu mandat za formiranje vlade.

On je odao priznanje prethodnici Liz Tras koja je, kako je rekao, "iz najbolje namere, ipak napravila određene greške, koje je on izabran da ispravi".

"To kreće odmah. Postaviću ekonomsku stabilnost kao prioritet ove vlade, što će biti teško, ali vam obećavam da ću isto saosećanje i strast koje sam pokazao tokom koronavirusa, i sada pokazati. Vlada koju vodim neće ostaviti vaše potomke da vraćaju dugove koje mi sami nismo mogli", rekao je Sunak.

"Ujediniću zemlju postupcima, i radiću svakodnevno zbog vas. Ova vlada imaće integritet, profesionalizam i odgovornost na svakom nivou. Poverenje se zaslužuje, a ja ću vaše zaslužiti", dodao je.

Kako je rekao, "uvek će biti zahvalan Borisu Džonsonu zbog njegovih dostignuća kao premijera, i zna da bi se on saglasio da mandat koji su Konzervativci dobili 2019. nije vlasništvo bilo koje osobe, već pripada i ujedinjuje sve".

"Razumem koliko je težak ovaj trenutak, nakon milijardi funti koje smo utrošili zbog kovida i svega što je to izazvalo, i usred užasnog rata koji mora imati uspešnu završnicu, razumem kako stvari stoje. Razumem i da moram mnogo toga da uradim da vratim poverenje nakon svega što se desilo. Sve što mogu da kažem, jeste da nisam uplašen, shvatam odgovornost pozicije na kojoj sam, i nadam se da ću je opravdati", rekao je Sunak.

"Stojim pred vama spreman da vodim zemlju kroz budućnost, i da izgradim vladu koja predstavlja najbolje tradicije moje partije. Zajedno, možemo da postignemo neverovatne stvari - napravićemo budućnost vrednu žrtava koje su toliki napravili, i svaki dan ćemo ispuniti nadom", zaključio je novi britanski premijer.

Sunak je došao na mesto britanskog premijera nakon ostavke Liz Tras koja je usledila samo 45 dana od njenog imenovanja. U kandidovanju za predsednika Konzervativne partije, koji je istovremeno i britanski premijer, Sunak je imao samo jednu protivkandidatkinju - Peni Mordant, koja je odustala nekoliko minuta pre proglašenja broja glasova partijskih članova za nominacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa