Evropa

NATO ubrzava raspoređivanje modernizovane B61 bombe u baze po Evropi, Moskva: Nećemo ignorisati

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

10:28

NATO ubrzava raspoređivanje modernizovane B61 bombe u baze po Evropi, Moskva: Nećemo ignorisati
NATO ubrzava raspoređivanje modernizovane B61 bombe u baze po Evropi, Moskva: Nećemo ignorisati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas saopštila da će ubrzano raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja - modernizovane američke B61 nuklearne gravitacione bombe u bazama NATO u Evropi smanjiti "nuklearni prag", što će Moskva morati da ima u vidu kada bude pravila dalje vojne planove.

Rusija ima oko 2.000 taktičkog nuklearnog naoružanja, dok SAD ima oko 200, a polovina od toga je u bazama u Italiji, Nemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji, preneo je Rojters.

"Politiko" je izvestio da su SAD na zatvorenoj sednici NATO rekle da će ubrzati raspoređivanje modernizovane verzije bombe B61, odnosno, po novom B61-12, pa će novo oružje stići u evropske baze u decembru, nekoliko meseci ranije nego što je planirano.

"Ne možemo da ignorišemo planove kojim se modernizuje nuklearno oružje, odnosno, te nenavođene bombe koje su sada u Evropi", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško za RIA Novosti.

Gravitaciona bomba B61-12 nosi nuklearnu bojevu glavu manje snage u odnosu na ranije verzije, ali je preciznija i može da prodre ispod zemlje, prema istraživanju Udruženja američkih naučnika.

"SAD modernizuju bombe, povećavaju prezcnost i smanjuju snagu nuklearnog punjenja, odnosno, pretvaraju te bombe u ''oružje za bojno polje'', tako što smanjuju njihov nuklearni domet", kazao je Gruško.

Nuklearna vežba u jeku krize

Rusija je obavestila Sjedinjene Države o svojim planovima za izvođenje planiranih godišnjih vežbi svojih nuklearnih snaga, izvestila je američka vlada u utorak, što je potez za koji Vašington kaže da smanjuje rizik od pogrešne procene.

Moskva koristi nuklearna upozorenja i pretnje od početka svoje invazije na Ukrajinu u februaru, a njenu retoriku američki zvaničnici opisuju kao "nepromišljenu“.

SAD su saopštile da očekuju od Rusije da izvrši probno lansiranje raketa tokom svojih godišnjih vežbi svojih strateških nuklearnih snaga "Grom“, napominjući da je u prošlosti ispaljivala interkontinentalne balističke rakete, prenosi Euronews.

Američki zvaničnici kažu da je Rusija dužna prema Novom START ugovoru da unapred obavesti o takvim lansiranjima raketa.

"SAD su obaveštene i, kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije“, saopštio je portparol brigadni general Vazduhoplovstva Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgleda vežbu ruskih strateških nuklearnih snaga, javlja RIA Novosti. Kako je objasnio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, u pitanju je obuka za izvođenje masovnog nuklearnog udara kao odgovora na nuklearni udar neprijatelja.

Komentari (0)

Evropa