Evropa

Sijarto za američku televiziju: Da je Tramp pobedio na izborima, rata u Ukrajini možda ne bi bilo

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2022

-

18:36

Sijarto za američku televiziju: Da je Tramp pobedio na izborima, rata u Ukrajini možda ne bi bilo
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu za američku televiziju pozvao je da se što pre uspostavi mir u Ukrajini i ocenio da rat možda ne bi ni izbio da je bivši američki predsednik Donald Tramp pobedio na izborima u novembru 2020. godine.

Sijarto je u objavljenom intervjuu za One America News Network (OANN) koja je naklonjena Trampu, rekao da mađarska vlada poziva da se što pre uspostavi mir, da dođe do prekida vatre i da se održe pregovori o miru u Ukrajini, prenosi mađarski MTI.

On je ocenio da debata u Evropi o ratu u Ukraini nudi "veoma ograničenu" nadu da će doći do mira jer, kako je naveo, "svi govore glasom rata i eskalacije".

Sijarto je u tom kontekstu naveo da je tokom poslednjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU "jedini koristio reč mir".

Smatra i da su u potpunosti propale sankcije koje je EU uvela Rusiji i ukazuje da je, iako rat nije gotov, "evropska ekonomija na kolenima, a ne ruska".

"Mađarska kao veliki uvoznik energenata pokušava da spreči Evropsku komisiju"

On je istakao da Mađarska kao veliki uvoznik energenata pokušava da spreči Evropsku komisiju da daje predloge koji bi mogli da smanje obim gasa ili nafte na evropskim tržištima i time izazovu dodatni rast cena.

Kada je reč o primedbama zbog odnosa koje Budimpešta održava sa Moskvom, Sijarto je rekao da Mađarska razgovara sa Rusijom jer je njeno postojanje "realnost i biće realnost bez obzira na to kako se rat završi" i ocenio da bi prekid komunikacije značio odustajanje od nade da će se postići mir.

"Ne mogu to da dokažem, ali osećam da, da su se predsednički izbori ovde 2020. godine odigrali na drugačiji način, ovaj rat možda ne bi izbio", rekao je Sijarto.

On je ocenio da bi bila mnogo bolja situacija, ako bi, kako je naveo, Zapad imao jake lidere, koji mogu da razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o završetku rata i sklapanju mira.

"Da je predsednik Tramp pobedio na izborima u novembru 2020, pretpostavljam da onda ovaj rat ne bi izbio", naveo je Sijarto.

Rekao je i da bi neposredni cilj trebalo da bude da se spreči direktan sukob NATO i Rusije, i upozorio da bi u suprotnom on doveo do razvoja događaja "koje niko od nas ne bi želeo da iskusi".

Sijarto je naglasio da se mađarska vlada zalaže za "pristup hladnom glavom" i da je jedina clanica NATO koja je donela odluku da ne šalje oružje u Ukrajinu i jedina članica EU koja je odbila da da doprinos programu obuke EU za ukrajinsku vojsku.

Kada je reč o predstojećem samitu G20, Sijarto je rekao će on biti prilika da predsednici SAD i Rusije fizički budu na istom mestu, i ocenio da bi onda bilo komplikovano obojici da objasne zašto se ne bi sastali i razgovarali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa