Evropa

Sijarto o energetskoj krizi: Mađarska vidi izlaz u nuklearnoj energiji

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

19:05

Sijarto o energetskoj krizi: Mađarska vidi izlaz u nuklearnoj energiji
Peter Sijarto - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

 Najbolja šansa za prevazilaženje energetske krize je korišćenje nuklearne energije, rekao je  mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

Sijarto ističe da će u tom smislu najviše pomoći preko potrebna nadogradnja nuklearne elektrane Paks koja bi u tom slučaju povećala svoje performanse sa sadašnjih 2.000 MW na 4.400 MW, prenosi MTI.

Dodao je da je nadogradnja ''istinski međunarodni projekat, sa ruskim Rosatomom na čelu i dobavljačima kao što su američki Dženeral elektrik, francuski Framatom i nemački Simens''.

"Kao rezultat toga, investicija Paks neće biti ograničena ni na koji način", rekao je on.

On je govoreći uoči ministarskog sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Vašingtonu, rekao da će zemlje koje su u mogućnosti da generišu energiju koju troše, u najboljoj poziciji za prevazilaženje energetske krize izazvane ratom Rusije i Ukrajine i '''propalim sankcijama".

"Sektor nuklearne energije može ostati relativno izuzet od preterano ideoloških, emotivnih debata i taj sektor je netaknuti deo saradnje ’Istok-Zapad’", nagllasio je Sijarto.

On ističe da se Mađarska borila da eliminiše "diskriminaciju" nuklearne energije u EU poslednjih godina.

"Nuklearna energija je jeftina, bezbedna i ekološki prihvatljiva, a očekujem se da će dva nova bloka u Paksu sprečiti emisiju 17

miliona tona ugljen-dioksida svake godine", rekao je on i naglasio da "svako ko ima ikakvog razuma danas može da vidi da bez nuklearne energije neće biti energetske bezbednosti, niti pristupačnih cena u Evropi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa