Evropa

Orban poručio EU da je "čeka sudbina SSSR-a 1991. godine"

Komentari

Autor: Fonet

23/10/2022

-

19:20

Orban poručio EU da je "čeka sudbina SSSR-a 1991. godine"
Viktor Orban - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban optužio je Brisel da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija koje uvodu Rusiji i poručio da Evropsku uniju čeka sudbina nekadašnjeg istočnog bloka.

"Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negde iz Brisela", rekao je Orban u govoru održanom u Zalajgeršegu, povodom nacionalnog praznika kojim se obeležava 66. godišnjica Mađarske revolucije iz 1956. godine, prenela je Hina.

"Završiće tamo gde su završili njihovi prethodnici", dodao je, predviđajući Europskoj uniji sudbinu istočnog bloka, koji se raspao 1991. godine.

Orbanov govor povezuje se sa njegovom najavom da će održati neformalni referendum o evropskim sankcijama protiv Rusije, tako što će svim punoletnim građanima poslati anketni listić sa pitanjem da li se slažu sa njima. Nakon te najave, širom zemlje su postavljeni plakati s porukom: "Sankcije Brisela nas uništavaju."

"Rat na našim vratima, finansijska kriza i usporavanje ekonomije u EU, kao i invazija migranata s juga, sve su to problemi sa kojima moramo da se suočimo", rekao je danas Orban, dodavši da je vlada na čijem je čelu "snažna i jedinstvena" i da će prevladati sva ta iskušenja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa