Evropa

UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2022

-

23:30

UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su večeras plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama.

Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije, takođe, saglasile da u ponedeljak budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

Centar je saopštio da je ruska delegacija informisana o oba plana.

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je danas da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske rezultirao je do danas izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa