Evropa

I dalje bez kompromisa u Austriji, pokretanje elektrane Melah pod znakom pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

10:10

I dalje bez kompromisa u Austriji, pokretanje elektrane Melah pod znakom pitanja
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada donela je u junu odluku da reaktivira elektranu na ugalj Melah, ali to do sada nije uspela zbog protivljenja opozicije, i propuštena je mogućnost da se elektrana uključi u mrežu za predstojeću zimu.

Elektrana, južno od Graca, koja je pre dve godine skinuta sa mreže, u gasnoj krizi trebalo je da nadoknadi svojom proizvodnjom mogući nedostatak struje.

Činilo se da će Melah, po planu, biti ponovo uključen na mrežu, ali je Socijaldemokratska partija (SPO) u parlamentu osujetila donošenje potrebne Uredbe o upravljanju energijom, koja treba da reguliše nadoknadu troškova operatera za ponovno reaktiviranje.

Bili su najavljeni razgovori vlade i opozicije, ali do sada nije pronađen kompromis, pošto opozicija želi da se usvoji mera preraspodele dodatne dobiti nastale krizom od energetskih kompanija na mere pomoći građanima i preduzećima u savladavanju poskupljenja.

Zbog nedostajuće političke odluke, energetska kompanija ne može da započne proces reaktivacije elektrane, ali ni ponovnog zapošljavanja osoblja i nabavke uglja.

Za ovu zimu izvesno je da Melah neće moći da se vrati na elektromrežu, a da li će za iduću biti potrebno za sada se ne zna, pa je sudbina ugašene elektrane ostala neizvesna.

Komentari (0)

Evropa