Evropa

Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2022

-

09:16

Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore
Zelenski: Prisiliti Rusiju na istinske mirovne pregovore - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je od vitalnog značaja da Rusija učestvuje u, kako je naveo, istinskim mirovnim pregovorima i naglasio da ova zemlja ima "destabilizujući uticaj", po nizu pitanja uključujući i klimatske promene.

U video obraćanju u ponedeljak Zelenski je osudio "destabilizujući uticaj Rusije" u trenutku kada se svet suočava sa ratnom, energetskom i prehrambenom krizom i, kako je nazvao, uništavanjem međunarodnih odnosa kakve poznajemo, prenosi Rojters.

On je poručio i da klimatska agenda "stvarno trpi“, i da ne može da bude "stavljena na čekanje".

"Dakle, svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore“, rekao je Zelenski.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

Vašington post je tokom vikenda objavio da administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena ohrabruje ukrajinsko rukovodstvo da signaliziraju otvorenost za razgovore, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa