Evropa

RAT U UKRAJINI Britanci tvrde da će povlačenje Rusa iz Hersona trajati danima, pregrupišu se na Dnjepru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2022

-

07:35

RAT U UKRAJINI Britanci tvrde da će povlačenje Rusa iz Hersona trajati danima, pregrupišu se na Dnjepru
RAT U UKRAJINI Britanci tvrde da će povlačenje Rusa iz Hersona trajati danima, pregrupišu se na Dnjepru - Copyright Tanjug/AP/Olexandr Chornyi, Andriy Andriyenko, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 259. dan rata u Ukrajini. Svet s nestrpljenjem prati da li će doći do najavljenog povlačenja ruske vojske iz Hersona. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski navodi da se trupe kreću oprezno, dok zamenik regionalnog saveta Hersona Serhij Klan kaže da u Hersonskoj oblasti ruski osvajači dižu u vazduh sve mostove na desnoj obali, prenosi Ukrinform. 

Ključni događaji:

  •  Kijev: Oslobođeno 12 naselja u 24 sata
  • EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije
  • Britanski obaveštajci: Povlačenje Rusa iz Hersona trajaće nekoliko dana
  • Podoljak: Rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona
  • Šojgu naredio povlačenje iz Hersona
  • Mađarska nije podržala predlog EK za novu pomoć Ukrajini
  • Poginuo zamenik načelnika Hersonske oblasti Kiril Stremusov, Putin ga posthumno odlikovao
  • U petak sastanak zvaničnika UN i ruske delegacije oko žitnog sporazuma

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.18 Severni tok dobio dozvolu za istragu o eksplozijama na gasovodu

Kompanija "Severni tok" je dobla dozvolu da sprovede sopstvenu istragu o šteti na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, nakon sabotaže u isključivoj ekonomskoj zoni Danske, izvestila je agencija TASS pozivajući se na Danski radio.

Da je dozvola dobijena potvrdila je direktorka danske agencije za geopodatke Pija Dal Hojgard.

Danski radio napominje da su i Danska i Švedska ranije zaključile da su gasovodi dignuti u vazduh, ali nije moguće utvrditi ko stoji iza ove sabotaže.

22.17 Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 41 naselje napredujući ka jugu

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

Zelenski je istakao da iako su Ukrajinci radosni, moraju sada i zauvek zapamtiti šta taj pokret znači - svaki korak ukrajinskih odbrambenih snaga predstavlja živote date za slobodu Ukrajinaca.

22.11 Reznikov: Tražićemo pomoć za finansiranje Starlinka

Ukrajina će tražiti od svojih stranih partnera pomoć u finansiranju satelitskih internet sistema Starlink ukoliko Spejseks, koji ih sada isporučuje besplatno, bude zahtevao da se oni plaćaju, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Pokušaćemo da pronađemo sredstva. Imamo partnere u raznim zemljama. Zamolićemo ih da nam pomognu finansijski", rekao je Reznikov u intervjuu Rojtersu, a odgovarajući na pitanje da li će Kijev pokriti troškove ako Spejseks zatraži novac.

Ukrajinske oružane snage se oslanjaju na hiljade Starlink uređaja za povezivanje na linijama fronta, gde normalan ćelijski signal ili nedostaje ili se lako presreće, navela je agencija.

19.57 Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bela kuća najavila je danas novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da paket vojne pomoći uključuje "značaj doprinos protivvazdušnoj odbrani", kao i američki sistemi protivvazdušne odbrane HAWK i Avenger, koji su opremljeni Stingerima, preneo je Rojters.

19.53 SAD otkrile naznake da ruske snage planiraju povlačenje iz Hersona

SAD su otkrile neke naznake da ruske snage možda planiraju da se povuku iz ukrajinskog grada Hersona, saopštila je danas Bela kuća.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da rusko povlačenje iz nekih oblasti u Ukrajini ne znači da se rat u Ukrajini završava, preneo je Rojters. On je naveo da Vašington ne vrši pritisak na Ukrajinu da diplomatskim putem nađe rešenje sa Rusijom oko rata.

19.35 Španija šalje još dva sistema HAWK u Ukrajinu

Španija će poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje HAWK u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije i zašti oštećenu infrastrukturu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Španska ministarka je rekla da će pored sistema za lansiranje raketa zemlja-vazduh ta zemlja poslati i bateriju sastavljenu od šest lakih haubica i obučiće ukrajinske posade za njih.

18.40 Ruska uprava Hersona: Teška odluka o preraspoređivanju

Vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je danas na sastanku sa delegacijom iz frakcije Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) u Državnoj dumi, da je preraspoređivanje ruskih trupa na levu obalu Dnjepra bila teška odluka. Istovremeno, on je dodao da će u budućnosti biti ponovo preuzeta kontrola nad čitavom teritorijom novih ruskih regiona, preneo je TASS.

18.32 Oslobođeno još jedno mesto u regionu Hersona

Prema postovima ukrajinskih izvora s društvenih mreža, ukrajinske trupe oslobodile su i selo Stanislav u Hersonkom regionu.

 

 

18.26 Britanski ministar obrane o povlačenju Rusije iz Hersona: Verovaćemo kad vidimo

Britanski ministar obrane Ben Volas je izrazio oprez oko najave Moskve o povlačenju iz okupiranih delova ukrajinske regije Herson, rekavši "da ćemo poverovati kad to vidimo".

"Verovaćemo u to kada vidimo i mislim da bi svi treballo da budemo oprezni, kao što je bio Zelenski, da još postoje ruski trikovi i svakakve stvari", rekao je Volas na sastanku ministara iz Združenih ekspedicijskih snaga u Edinburgu.

Associated Press

17.18 Sunak i Zelenski o povlačenju ruskih snaga iz Hersona: Treba biti oprezan

Premijer Velike Britanije Riši Sunak i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saglasili su se danas tokom telefonskom razgovora da bi rusko povlačenje iz grada Hersona predstavljalo "snažan napredak ukrajinskih snaga", saopšteno je iz kancelarije britanskog premijera.

Dvojica lidera su, međutim, navela da treba biti oprezan u vezi sa povlačenjem "sve dok se ukrajinska zastava ponovo ne zavijori nad gradom", preneo je Rojters.

16.50 Gradonačelnik moskovske uprave: Eksplozije u Melitopolju
Četiri eksplozije odjeknule su u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Fedorov na svom Telegram kanalu. Član vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti koju je imenovala Moskva Vladimir Rogov naveo je da je više eksplozija odjeknulo Melitopoljom.

 

 

15.52 Rogov: Ukrajinske snage će se sada fokusirati na Zaporošku oblast

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, tvrdi danas da će se ukrajinske oružane snage sada fokusirati na oblast Zaporožje, a nakon povlačenja Rusije sa desne obale reke Dnjepar. "Zaporoški pravac postaje prioritet. Naš neprijatelj tamo šalje snage, a takođe će prerasporediti snage koje će biti dostupne u oblasti Hersona. Jedan od ciljeva je zauzimanje nuklearne elektrane", rekao je Rogov, a prenosi agencija TAS S.

Associated Press

15.13 EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i delu Gruzije

EU je danas saopštila da neće da prihvata ruske putne isprave izdate licima sa prebivalištem u regionima pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcepljenim teritorijama u Gruziji. Ove isprave neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobijanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

"Ova odluka je odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku praksu izdavanja ruskih međunarodnih pasoša stanovnicima okupiranih regiona. Takođe sledi jednostranu odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih teritorija Abhazije i Južne Osetije 2008, godine", saopštio je Savet EU.

15.00 Kijev: Oslobođeno 12 naselja u 24 sata

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji izjavio je danas da su snage te zemlje napredovale sedam kilometara u dva pravca na jugu i oslobodile 12 novih naselja u poslednja 24 sata.

Zalužnji je u objavi na Telegramu rekao da su ukrajinske snage napredovale u pravcu od Pervomajske ka Hersonu i od Petropavlivke ka Novorajsku, otprilike paralelno sa rekom Dnjeprom, preneo je Rojters.

14.03 Stoltenberg: Rusija pod velikim pritiskom u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je Rusija pod velikim pritiskom u Ukrajini, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio da se ruske trupe povuku iz južnog ukrajinskog grada Hersona. "Ono što je jasno, to je da je Rusija pod velikim udarom i ukoliko napuste Herson, to će biti velika pobeda za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima nakon susreta sa italijanskom premijerkom Ðorđom Meloni, preneo je Rojters.

13.00 Ukrajinci napredovali sedam kilometara na jugu zemlje

Komandant ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni izjavio je danas da su njegove jedinice na jugu zemlje za protekla 24 sata napredovale sedam kilometara u dva pravca i zauzele 12 naselja.
Ne možemo potvrditi, niti demantovati tvrdnju o takozvanom povlačenju ruskih okupacionih snaga iz Hersona, naveo je Zalužni. On je poručio da ukrajinske snage “nastavljaju ofanzivne operacije, u skladu sa planom”, javlja Rojters.

12.40 Ruske trupe se pregrupišu na levoj obali Dnjepra

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da se na pravcu Nikolajev-Krivi Rog ruska vojska grupiše na odbambene položaje, na levoj obali Dnjepra. "Jedinice ruskih trupa manevrišu na pripremljene položaje na levoj obali reke Dnjepar, u skladu sa planom", navelo je ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti. Dan ranije, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu složio se sa predlogom komandanta Združene grupe ruskih snaga Sergeja Surovikina da se organizuje odbrana u Hersonskoj oblasti na levoj obali Dnjepra.

12.15 Podoljak: Rusija želi da pretvori Herson u ''grad smrti''

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da Rusija želi da Herson pretvori u „grad smrti" nakon što je Moskva naredila svojim trupama da se povuku iz grada na jugu Ukrajine. "Rusija želi da pretvori Herson u ''grad smrti''. Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Artiljerija na levoj obali planira da pretvori grad u ruševine", napisao je Podoljak u objavi na društvenoj mreži Tviter, prenosi Rojters.

11.35 Kijev: Rusija verovatno gomila zalihe raketa za masovni udar

Predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je danas da Rusija verovatno gomila zalihe raketa, da bi kasnije mogla da izvede masovni udar na Ukrajinu.

Ignat je ocenio da su ruske snage uvidele da efekat pojedinačnih napada nije veliki, jer ako je ispaljen mali broj projektila, oni će biti oboreni, prenosi Unian. Pre oceni Ignata, Rusija nije odustala od namere da uništi vitalni infrastrukturu Ukrajine.

10.15 Britanski obaveštajci: Povlačenje Rusa iz Hersona trajaće nekoliko dana

Ruske snage su ograničile prelaze na reci Dnjepar, što ih čini ranjivim prilikom povlačenja iz Hersona. Povlačenje će se verovatno dogoditi tokom nekoliko dana pokrivenih odbrambenim položajima i artiljerijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. "Gubitak zapadne obale Hersona verovatno će sprečiti Rusiju da ostvari svoju stratešku težnju o kopnenom mostu do Odese“, navodi se u izveštaju.

09.45 Volt strit žurnal: SAD neće isporučiti Ukrajini dronove

Sjedinjene Američke Države neće isporučiti Ukrajini napredne dronove "Grey Eagle MQ-1C", kako bi izbegle eskalaciju sa Rusijom, navedeno je u izveštaju lista Vol Strit Džurnal, a prenosi Gardijan. Kijev insistira na ovom oružju, a administracija predsednika DŽozefa Bajdena zabrinuta je da bi zbog isporuke tog oružja rat mogao da eskalira, navodi britanski list.

Kako se navodi, s ovim dronovima Ukrajina bi imala mogućnost da gađa ciljeve u Rusiji.

08.02 SAD: I Rusija i Ukrajina izgubile više od 100.000 vojnika

Više od 100. 000 ruskih vojnika poginulo je od početka rata u Ukrajini, a slične gubitke su doživele i snage pod kontrolom Kijeva, saopštio je predsednik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Milej. Dodao je da je prema podacima Pentagona u Ukrajini poginulo i oko 40.000 civila, prenosi Rojters.

Euronews

07.45 Ševčenko: Nuklearna doktrina Rusije je defanzivna

Ruska nuklearna doktrina je čisto defanzivna i ne može se drugačije tumačiti, izjavio je Aleksandar Ševčenko, član ruske delegacije u Generalnoj skupštini UN, komentarišući navode da Moskva preti upotrebom nuklearnog oružja.

"Kao odgovor na današnju apsolutno neosnovanu optužbu da Rusija navodno preti upotrebom nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, želimo još jednom da naglasimo da je ruska

07.30 Umesto Putina, na Samit G20 dolazi Lavrov

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 koji će se sledeće nedelje održati na Baliju, saopštio je zvaničnik indonežanske vlade Džodi Mahardi. „Moskvu će predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov“, saopštio je Mahardi. Dodaje da bi ruski predsednik trebalo da se pridruži jednom od sastanaka putem video linka, prenosi Rojters.

profimedia

 

07.10 Sutra u Ženevi razgovor o nastavku sporazuma o žitu

Najviši zvaničnici UN sastaće se sutra u Ženevi sa visokom ruskom delegacijom kako bi razgovarali o produženju sporazuma sa Ukrajinom o izvozu žitarica crnomorskom rutom i naporima da se olakšaju isporuke ruskih žita i đubriva na svetska tržišta, saopštile su Ujedinjene nacije.

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz hrane i đubriva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske 22. jula, ističe 19. novembra ako se Rusija ili Ukrajina usprotive njegovom produženju, prenosi Rojters.

Ključni deo ovog sporazuma je i izvoz ruskog žita i đubriva.

07.02 Bajden: Ruska vojska ima stvarnih problema

Američki predsednik Džo Bajden rekao je sinoć da je naredba ruskog vojnog vrha o evakuaciji trupa sa zapadne obale reke Dnjepar, nadomak grada Hersona, pokazatelj da Moskva ima "realne probleme" sa svojom vojskom.

On je ocenio da će rusko povlačenje omogućiti obema stranama da ponovo kalibriraju svoje pozicije tokom zime. Predsednik SAD je rekao da ostaje da se vidi da li je Ukrajina spremna da napravi kompromis sa Rusijom.

07.01 Volas: Velika Britanija šalje još hiljadu raketa Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je kako će ta zemlja poslati Ukrajini još hiljadu zemlja-vazduh raketa. Kako se navodi u saopštenju, ovo bi trebalo da pomogne Ukrajini u odbrani ključne infrastrukture.

06.50 Zelenski: Oprezan pokret trupa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u sinoćnjem obraćanju da će se ukrajinske snage kretati „veoma oprezno, bez emocija, bez nepotrebnog rizika“, u svetlu najave Rusije da povlači svoje trupe iz dela Hersonske oblasti.

„Moramo obuzdati emocije, i svakako neću davati neprijatelju informacije o detaljima naših operacija. Bilo na jugu, bilo na istoku, ili bilo gde drugde — kada naš rezultat bude postignut, svi će ga videti", naveo je Zelenski i dodao da će tako obezbediti oslobođenje Hersona, Kahovke, Donjecka i drugih gradova.

06.20 Stoltenberg: Ohrabruje oslobađanje delova teritorije Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona, da ohrabruje to što ukrajinske snage mogu da oslobode još delova svoje teritorije.

"Za pobede i dobitke ukrajinskih oružanih snaga zaslužni su hrabri ukrajinski vojnici, ali naravno od suštinskog značaja je i podrška koju dobijaju od Ujedinjenog Kraljevstva, saveznika NATO i partnera", rekao je Stoltenberg u Londonu, gde se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom,

06.10 Podoljak: Rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je juče da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona. "Dok se ukrajinska zastava ne vijori nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju", naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

Ukrajina i dalje ne potvrđuje povlačenje ruske vojske. Zamenik regionalnog saveta Hersona Serhij Klan rekao je da u Hersonskoj oblasti ruski osvajači dižu u vazduh sve mostove na desnoj obali, prenosi Ukrinform.

06.10 Šojgu naredio povlačenje iz Hersona

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je juče komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona. Šojgu je rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvek prioritet, te da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo, prenosi RIA Novosti.

"Pobrinite se da svi civili koji žele mogu da odu. Nastavite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da se omogući bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar“, poručio je Šojgu Surovikinu na komandnom mestu ruske vojske.

Surovikin je juče izjavio da ukrajinske oružane snage izvode udare na škole i bolnice zbog čega se civili iz Hersona evakuišu na drugu obalu Dnjepra. 

Komentari (1)

Dejan

10.11.2022 18:10

Rusija nema više mnogo vojske. Rusija skoro sve njene specijalce je poslala od prvog dana a već drugi dan nihove naječitnije specijalne jedinice su ubijene zajedno sa nihovim generalima. Sada Rusiji ostalo samo mladi neiskusni demoralizovani ljudi. Šta da rade sa njim nego da ih šalje nazad u Rusiji. Rusija braćo je gotova, uništena za navek.

Evropa