Evropa

RAT U UKRAJINI Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona, Kijev: Ne vidimo znakove povlačenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2022

-

08:48

RAT U UKRAJINI Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona, Kijev: Ne vidimo znakove povlačenja
RAT U UKRAJINI Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona, Kijev: Ne vidimo znakove povlačenja - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 258. dan rata u Ukrajini. Ni on neće doneti nagoveštaj mira jer pregovri nisu ni na vidiku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je otvoren za razgovore sa Rusijom, ali samo za one "istinske" koji će povratiti teritorijalni integritet Ukrajine, omogućiti ratnu odštetu Kijevu i kazniti odgovorne za ratne zločine počinjene tokom sukoba. S druge strane portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je poručila da je "moguć samo neophodni, ciljani dijalog". Borbe na terenu su nastavljene a iz Kijeva stižu vestu da je trenutno najteže u regionu Donjecka.

Ključni događaji

  • Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona
  • Zaharova: Rusija je za pregovore zbog hitnosti situacije
  • Podoljak: Rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona
  • UN: Sastanak sa ruskom delegacijom o žitnom sporazumu u petak
  • Stoltenberg: Ohrabruje oslobađanje delova teritorije Ukrajine
  • Poginuo načelnik Hersona koga je postavila Moskva
  • Ukrajinski premijer rekao da trenutno nema potrebe za evakuacijom iz Kijeva
  • Ukrajina će produžiti vanredno stanje i opštu mobilizaciju do 21. novembra
  • Moskva saopštila da sa Vašingtonom trenutno ne razgovara o Ukrajini
  • Zelenski će učestvovati na samitu G20 u Indoneziji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.40 Moskva: IAEA da spreči razvoj "prljave bombe" u Ukrajini

Rusija se nada da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastavi svoje inspekcije i na drugim objektima u Ukrajini pored onih koji su već pregledani kako bi sprečila razvoj "prljave bombe", poručio je danas Aleksandar Ševčenko, ruski delegat na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o godišnjem izveštaju IAEA.

“Polazimo od premise da su dosadašnje inspekcije samo početak i da će agencija nastaviti da prati da li Kijev krši sporazume o garancijama sa agencijom", rekao je on.

23.30 Volas: Velika Britanija šalje još hiljadu raketa Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je kako će ta zemlja poslati Ukrajini još hiljadu zemlja-vazduh raketa. Kako se navodi u saopštenju, ovo bi trebalo da pomogne Ukrajini u odbrani ključne infrastrukture.

23.22 Zelenski: Oprezan pokret trupa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u večernjem obraćanju da će se ukrajinske snage kretati „veoma oprezno, bez emocija, bez nepotrebnog rizika“, u svetlu najave Rusije da povlači svoje trupe iz dela Hersonske oblasti.

„Moramo obuzdati emoscije, i svakako neću davati neprijatelju informacije o detaljima naših operacija. Bilo na jugu, bilo na istoku, ili bilo gde drugde — kada naš rezultat bude postignut, svi će ga videti", naveo je Zelenski i dodao da će tako obezbediti oslobođenje Hersona, Kahovke, Donjecka i drugih gradova.

23.17 Klan: Rusi dižu u vazduh mostove kod Hersona

Ukrajina i dalje nije potvrdila da je došlo do povlačenja ruske vojske. Zamenik regionalnog saveta Hersona Serhij Klan rekao je da u Hersonskoj oblasti ruski osvajači dižu u vazduh sve mostove na desnoj obali, prenosi Ukrinform.

21.47 Stremousov odlikovan za hrabrost

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je posthumno odlikovao Ordenom za hrabrost viceguvernera Hersonske oblasti Kirila Stremousova, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, objavila je agencija TAS. "Za herojstvo i hrabrost iskazanu u vršenju dužnosti, posthumno dodeliti Orden za hrabrost Kirilu Sergejeviču Stremousovu, zameniku načelnika vojno-civilne uprave Hersonske oblasti", navodi se u predsedničkom ukazu.

 

 

20.42 UN: Sastanak sa ruskom delegacijom o žitnom sporazumu u petak

Visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija planirali su da se u petak, 11. novembra sastanu sa članovima ruske delegacije na visokom nivou u Ženevi, kako bi razgovarali o sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, izjavio je portparol UN-a, prenosi Rojters. "Oni će nastaviti stalne konsultacije, u cilju podrške naporima generalnog sekretara UN Antonija Guteresa na punoj primeni dva sporazuma, koja su potpisana 22. jula u Istanbulu", naveo je u saopštenju portaparol UN-a.

20.06 Sviridenko: Ruska razaranja povećavaju pad BDP Ukrajine

Ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko izjavila je danas u Vašingtonu da će rusko razaranje civilne infrastrukture u Ukrajini povećati očekivani pad bruto domaćeg proizvoda te zemlje na 39 odsto, nakon što je prethodno prognoziran pad od 35 odsto.

Sviridenko je rekla novinarima da ukrajinska vlada preduzima korake da smanji broj zaposlenih u kabinetima. Ukrajinska ministarka je istakla da od SAD traži da na još godinu dana produže suspenziju američkih carina na čelik.

19.22 Stoltenberg: Ohrabruje oslobađanje delova teritorije Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona, da ohrabruje to što ukrajinske snage mogu da oslobode još delova svoje teritorije.

"Za pobede i dobitke ukrajinskih oružanih snaga zaslužni su hrabri ukrajinski vojnici, ali naravno od suštinskog značaja je i podrška koju dobijaju od Ujedinjenog Kraljevstva, saveznika NATO i partnera", rekao je Stoltenberg u Londonu, gde se sastao s britanskim premijerom Rišijem Sunakom, preneo je Rojters.

18.24 Ruski general: Civili iz Hersona se evakuišu na drugu obalu Dnjepra

Komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini, general armije Sergej Surovikin izjavio je danas da ukrajinske oružane snage izvode udare na škole i bolnice zbog čega se civili iz Hersona evakuišu na drugu obalu Dnjepra. Surovikin je rekao da je ruska vojska osigurala najbezbedniju moguću evakuaciju za oko 115.000 ljudi.

17.44 Podoljak: Rano je pričati o povlačenju ruskih trupa iz Hersona

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je danas da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona. Dok se ukrajinska zastava ne vijori nad Hersonom nema smisla razgovarati o ruskom povlačenju, naveo je Podoljak u saopštenju dostavljenom Rojtersu.

U naknadnoj objavi na Tviteru napisao je da dela govore više od reči.

"Ne vidimo znakove da Rusija napušta Herson bez borbe. Deo regrupisanih jedinica je u gradu, a dodatne rezerve se raspoređuju po regionu. Ukrajina oslobađa teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava", naveo je Podoljak

 

 

17.25 Mađarska nije podržala predlog EK za novu pomoć Ukrajini, želi da pomogne bilateralno

Mađarska nije danas podržala predlog Evropske komisije za novi paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra za iduću godinu.

Šef tima mađarskog premijera Viktora Orbana izjavio je danas na brifingu u Budimpešti da Mađarska želi da svoj deo pomoći Ukrajini uputi bilateralno, a ne u sklopu EU.

16.55 Zaharova: Rusija je za pregovore zbog hitnosti situacije

Rusija nikada nije odbijala da pregovara sa Ukrajinom i spremna je za održavanje pregovora zbog hitnosti situacije, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je, na brifingu za novinare, kritikovala Berlin zbog toga što isporučuje Ukrajini oružje, umesto da utiče na Kijev da počne pregovore sa Rusijom, preneo je TASS.

"Umesto da upotrebi svoj uticaj na vlasti u Kijevu da otpočnu pregovore, Nemačka, suprotno svojim zakonima i regulativama koje zabranjuju izvoz naoružanja u krizne regione i zone oružanih sukoba, nastavlja da snabdeva Ukrajinu oružanim sistemima, što samo povećava neprijateljstva", ukazala je Zaharova.

16.22 Šojgu naredio povlačenje ruskih trupa iz Hersona

Ministar odbrane Ruske Federacijde Sergej Šojgu naredio je da počne povlačenje ruskih trupa preko Dnjepra, objavio je TAS S.

Komandant Ujedinjene grupe snaga Sergej Surovikin podneo je izveštaj ministru odbrane Sergeju Šojguu. U izveštaju se navodi da Herson i susedna nselja ne mogu u potpunosti da se snabdevaju i funkcionišu, kao i da je svrsishodno sada organizovati odbranu duž linije barijera Dnjepra, tj. duž leve obale reke.

Šojgu se složio sa predlozima i uputio zahtev za povlačenje trupa iza Dnjepra.

"Nastavite sa povlačenjem trupa i preduzmite sve mere da obezbedite bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar", zadužio je Sergeja Surovikina, komandanta Zadružene grupe ruskih snaga u ovoj zoni.

Manevar trupa biće izveden u najkraćem mogućem roku. Formacije će zauzeti odbrambene linije na desnoj obali Dnjepra.

 

 

14.40 Poginuo načelnik Hersona koga je postavila Moskva

Preminuo je zamenik načelnika Hersonske oblasti Kiril Stremusov kojeg je postavila Moskva, saopštila je pres-služba regionalne administracije. Kako prenose mediji, Stremusov je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Za sada nema više detalja o okolnostima pod kojim se dogodila nesreća.

13.01 Britansko ministarstvo odbrane objavilo mapu dešavanja na frontu

12.30 FSB: Razotkriven najviše rangiran ukrajinski obaveštajac u Rusiji

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je razotkrila najviše rangiranog ukrajinskog ilegalnog obaveštajca u Rusiji. Kako se navodi u saopštenju FSB, pukovnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine osuđen je na 19 godina i šest meseci zatvora, prenela je agencija RIA Novosti.

11.42 Portparol Kremlja Dmitrij Peskov posetio Donbas

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov posetio je Donbas kako bi obezbedio obuku za radnike u medijima, izjavio je prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika Sergej Kirijenko.

"Želeo bih da se zahvalim Dmitriju Sergejeviču Peskovu koji se sinoć vratio iz Luganska, gde je održao obuku za medije i službenike za štampu iz Luganske i Donjecke Narodne Republike", rekao je Kirijenko, a prenela agencija TASS.

Peskov je na konferenciji za novinare rekao da će ruski predsednik Vladimir Putin na kraju posetiti Donbas, ali da za sada nema konkretnih planova za tu posetu.

"Trenutno nema konkretnih planova, ali ne sumnjam da će doći vreme kada će Putin posetiti Donbas. To su ruski regioni i on će otići tamo", odgovorio je portparol Kremlja na pitanje da li Putin planira da ode u Donbas.

10.50 Oko četiri miliona Ukrajinaca bez struje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sapštio je da je zobg ruskih napada ne energetski sistem te zemlje oko četiri miliona ljudi ostalo bez struje.

Zelenski je rekao da je 14 region,a kao i glavni grad Kijev bez struje, a ukrajinski energetski operater Ukrenergo je najavio da će najavljena isključenja struje biti sprovedena na teritoriji čitave zemlje, prenosi Rojters. Pretpostavlja se da će situacija sa nedostatkom električne energije i grejanja izazvati novi izbeglički talas ka Evropskim zemljama.

09.49 Stremousov: Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke

Ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke, a njihov pokušaj da probiju odbranu kod Snigirjovke u Hersonskoj oblasti je odbijen, tvrdi danas zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci koncentrišu dodatne snage "kako bi ispunili naloge kolektivnog Zapada".

Stremousov je naveo da ukrajinske snage pokušavaju da prođu svuda u Hersonskoj oblasti, kao i da su strani plaćenici umešani u ukrajinske pokušaje ofanzive.

08.10 Sekretar Saveta za bezbednost Rusije doputovao u Iran

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev doputovao je u Iran, saopštila je danas pres-služba kancelarije ruskog Saveta bezbednosti.

"Patrušev će u Teheranu imati redovne rusko-iranske bezbednosne konsultacije, u kojima će učestvovati stručnjaci iz saveta za bezbednost dve zemlje", navodi se u saopštenju, prenela je agencija TASS. Rusku delegaciju predvodio zamenik sekretara Saveta za bezbednost Oleg Hramov.

06.57 Zelenski: Situacija na celom frontu je teška, ali ne odsutajemo

Smanjen je broj vesti sa fronta u odnosu na ranu jesen. Ali to ne znači manje intenzivne borbe, naveo je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u  sinoćnjem obraćanju. On je dodao da je situacija teška na celom frontu.

"Žestoke pozicione borbe se nastavljaju, posebno je teško u regionu Donjecka. Okupatori trpe ogromne gubitke, ali njihov cilj je isti – doći do administrativne granice Donjecke oblasti. Ne odričemo se nijednog centimetra naše zemlje", naveo je Zelenski..

6.55 Šmihal: Trenutno nema potrebe za evakuacijom iz Kijeva

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da trenutno ne vidi potrebu za evakuacijom građana iz Kijeva i drugih gradova koji nisu u blizini linije rusko-ukrajinskog fronta. Premijer je naveo da je situacija trenutno daleko od potrebe za evakuacijom.

6.40 Ukrajina će produžiti vanredno stanje i opštu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podneo je Vrhovnoj radi predloge zakona o produženju perioda mobilizacije i vanrednog stanja u Ukrajini, koji ističu 21. novembra.

"Na sledećem plenarnom sastanku ponovo će biti produženo vanredno stanje i opšta mobilizacija. Relevantni dokumenti predsednika su već registrovani u parlamentu. Sa velikim stepenom verovatnoće, produženje će ponovo biti za 90 dana: odnosno do 20. februara 2023", napisao je Železnjak u objavi na društvenoj mreži Telegram.

profimedia

 

6.25 Moskva: Rusija ne postavlja preduslove za pregovore

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko saopštio je da Rusija ne vodi razgovore sa SAD o Ukrajini.

Rudenko je istakao da Rusija ne postavlja nikakve preduslove za mirovne pregovore sa Ukrajinom, ali naglašava da Kijev mora pokazati dobru volju za ovaj proces.

"Sa naše strane nema nikakvih preduslova osim glavnog: da Ukrajina pokaže dobru volju“, rekao je Rudenko.

6.00 Zelenski: Razgovor sa Rusijom, ali pod tri uslova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je otvoren za razgovore sa Rusijom, ali samo za one "istinske" koji će povratiti teritorijalni integritet Ukrajine, omogućiti ratnu odštetu Kijevu i kazniti odgovorne za ratne zločine počinjene tokom sukoba.

Komentari (2)

Mirjana

09.11.2022 17:54

Šta je Rujke uplašili ste se? Niste vi sposobni i spremni za ovaj rat. Braća Ukrajinci će vas pojesti. Vratite se vi vašem Putinu. Konjec!

Драган

10.11.2022 09:06

Жртвовање топа, за шах-мат.

Evropa