Evropa

RAT U UKRAJINI Policijski čas u Hersonu, grad bez struje, vode i osnovnih potrepština za život

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2022

-

08:45

RAT U UKRAJINI Policijski čas u Hersonu, grad bez struje, vode i osnovnih potrepština za život
RAT U UKRAJINI Policijski čas u Hersonu, grad bez struje, vode i osnovnih potrepština za život - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service, Andriy Andriyenko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 262. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Moskvu da igra "igru gladi" sa svetom tako što zadržava isporuke žitarica Crnim morem, ali najvažniji događaji prethodnog dana vezani su za Herson, u kome je nastavljeno slavlje jer je Ukrajina povratila kontrolu posle osam meseci. Tamo su počele sa radom gradska i regionalna vojna uprava, kao i Služba bezbednosti Ukrajine i policija, a ponovo se emituju i TV i radio programi. Međutim, ukrajinski zvaničnici upozorili su da će biti potrebno dosta da se radi kako bi se grad u potpunosti obnovio.

Ključni događaji

  •  Ukrajina: U nedelju dana oslobođeno 179 naselja na jugu
  • Gajdaj; Oslobodili smo selo na manje od 40 kilometara od strateški važnog grada u Lugansku
  • Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu
  • Ukrajina optužila Moskvu igra "igru gladi" sa svetom
  • Zelenski: U Donjecku je pravi pakao
  • Satelitski snimci pokazali razmere oštećenja mosta u Hersonu
  • Vašington: Zelenski treba da odredi uslove mirovnih pregovora
  • Delovi Ukrajine vanredno ostaju bez struje zbog ostećenja
  • Policijski čas u Hersonu zbog razminiranja, zabranjeni ulaz i izlaz iz grada

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.11 Ukrajina: U nedelju dana oslobođeno 179 naselja na jugu

Južna komanda ukrajinske vojske je objavila da je u nedelju dana na jugu zemlje na denoj obali Dnjepra oslobođeno gotovo 180 naselja.

Od 7. do 13. novembra ukrajinske snage oslobodile su 179 gradova i sela u Mikolajivskoj i Hersonskoj oblasti. To uključuje i grad Herson, jedini regionalni glavni grad koji su Rusi okupirali na početku invazije na Ukrajinu, saopšteno je.

 

 

21.00 Gajdaj; Oslobodili smo selo na manje od 40 kilometara od strateški važnog grada u Lugansku

Ukrajinski guverner delomično okupirane Luganske oblasti Serhij Gajdaj objavio je da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad selom Makijivka koje se nalazi manje od 40 kilometara od strateški važnog grada Svatove u Lugansku.

18.20 Komunalci rade na obnavljanju infrastrukture u Hersonu

Komunalna preduzeća u Hersonu rade na obnavljanju infrastrukture koju su, kako danas piše Rojters, ruske snage oštetile i minirale pre povlačenja. Većina objekata u tom gradu na jugu Ukrajine i dalje je bez struje i vode, saopštili su danas regionalni zvaničnici.

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič potvrdio je da su vlasti odlučile da zadrže policijski čas od 17 do 8 časova i zabrane izlazak i ulazak u grad kao nužnu bezbednosnu meru.

"Neprijatelj je minirao sve kritične infrastrukturne objekte. Pokušaćemo da u roku od nekoliko dana otvorimo grad", rekao je Januševič u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

16.46 Jelen: Neke sankcije Rusiji bi mogle ostati na snazi i nakon postizanja mirovnog sporazuma

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izjavila je da bi neke sankcije Rusiji mogle da ostanu na snazi i nakon postizanja eventualnog mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, prenosi Volstrit džornal. Prema njenim rečima, svaki eventualni mirovni sporazum uključivao bi pregled sankcija SAD i njihovih saveznika koje su nametnute ruskoj ekonomiji.

"Pretpostavljam da u kontekstu nekog mirovnog sporazuma, prilagođavanje sankcija je moguće i moglo bi biti prikladno", izjavila je Dženet Jelen.

16.45 Granatirani pogranični delovi Černigovske i Sumske oblasti

Ruske snage granatirale su pogranične delove Černigovske i Sumske oblasti, saopštila je ukrajinska operativna komanda Sever na Fejsbuku, prenosi Ukrinform. Kako se navodi u poruci, Sumska i Černigovska oblast granatirane su sedam puta.

14.35 Konašenkov: Ruske snage oslobodile naselje Majorsk

Naselje Majorsk je u potpunosti oslobođeno zahvaljujući uspešnim ofanzivnim akcijama ruskih trupa, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov. "Naselje Majorsk, na pravcu prema Donjecku, je potpuno oslobođeno zahvaljujući uspešnim ofanzivnim akcijama ruskih trupa", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S. Prema njegovim rečima, ljudstvo i oprema neprijateljskih snaga su "zbrisani".

14.23 Volas: Moskva je daleko od odustajanja

Ukrajina ima zamah u ratu sa Rusijom, ali je Moskva daleko od odustajanja, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas. "Ukrajina ima zamah... To nije veliki zamah, ali ipak Ukrajinci su na dobrom putu", rekao je Volas radiju Tajms.

On je rekao i da bi bilo glupo gledati na povlačenje Rusije iz Hersona kao na kraj rata, prenosi Rojters. "Niko ne potcenjuje Rusiju. Moskva je daleko od odustajanja", rekao je Volas.

14.00 Ukrajinske železnice prodaju simbolične karte do okupiranih gradova

Ukrajinske železnice su danas, u čast oslobođenja Hersona, ponudile simbolične vozne karte do gradova koji su i dalje pod ruskom kontrolom obećavši da se mogu iskoristiti nakon što ti gradovi budu oslobođeni.

"Danas možete naručiti karte za prva tri voza iz Kijeva do pet gradova: već oslobođenog Hersona, Marijupolja, Donjecka, Luganska i Simferopolja", napisale su Ukrajinske železnice na Telegramu.

"Karta se može kupiti kao simbol vere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od njenih okupatora. Čim saobraćaj ponovo bude uspostavljen, železnica će poslati poruku sa datumom i lokacijom"

Najmanja cena karte iznosi otprilike hiljadu ukrajinskih grivni, odnosno 3.100 dinara.

AP Photo

 

13.04 Lavrov: Zajednička izjava EAS nije usvojena

Zajednička izjava o rezultatima Istočnoazijskog samita (EAS) nije usvojena jer su američka strana i njeni partneri insistirali na neprihvatljivoj proceni situacije u Ukrajini i oko nje, rekao je danas novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon svog učešća na samitu.

"Danas nisu donete nikakve kolektivne odluke, jer su SAD i njihove zapadne kolege insistirale na apsolutno neprihvatljivom jeziku u vezi sa situacijom u i oko Ukrajine", istakao je Lavrov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, rezultati Istočnoazijskog samita i oblasti saradnje među zemljama učesnicama biće izneti u saopštenju koje će izdati kambodžansko predsedništvo.

12.32 U Ukrajini drugi put u toku dana sirene za vazdušnu opasnost

U celoj Ukrajini je drugi put danas oglašena vazdušna opasnost. Ukrajinski mediji tvrde da su zabeležena poletanja ruskih aviona sa teritorije Belorusije. Vazdušna opasnost na teritoriji cele Ukrajine bila je proglašena i jutros, navodi Unian.

Associated Press • Euronews Serbia

12.20 Podoljak: Rusija će biti spremna za pregovore kada izgubi Donjeck ili Lugansk

Savetnik u kabinetu predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, smatra da Rusija politički i psihološki nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa, ali da će biti spremna nakon što ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad Donjeckom ili Luganskom.

"Politički i psihološki Rusija nije spremna za pregovore sa Ukrajinom i povlačenje trupa. Alii to će se dogoditi. Odmah nakon oslobođenja Donjecka ili Luganska", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovoj oceni, podrška ratu u Rusiji brzo opada i svi, od, kako je naveo, "oligarha do obućara" saglasni su da je vreme da se rat završi, prenosi Interfaks Ukrajina.

11.59 Zvaničnici upozoravaju na humanitarnu katastrofu u Hersonu

Nakon proslave oslobođenja Hersona, zvaničnici sada upozoravaju na potencijalni razvoj humanitarne katastrofe.

Ukrajinska policija vratila se na ulice južnog grada, zajedno sa TV i radio službama, ali su zvaničnici trenutnu situaciju opisali kao "katastrofu".

"Okupatori i kolaboracionisti su učinili sve da ti ljudi koji su ostali u gradu što više pate u tim danima, nedeljama, mesecima čekanja na dolazak ukrajinskih snaga. Snabdevanje vodom praktično da ne postoji", rekao je Holovnja.

Zalihe humanitarne pomoći počele su da pristižu iz susedne Nikolajevske oblasti, ali savetnik gradonačelnika hersona Roman Holovnja, rekao je da preostalim stanovnicima nedostaju voda, lekovi i hrana, a ključne egzistencijalne potrepštine poput hleba ne mogu biti dostavljene zbog nedostatka struje.

Rusko povlačenje predstavljalo je značajan korak nazad za Kremlj nekih šest nedelja nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin anektirao Hersonsku oblast i tri druge pokrajine u južnoj i istočnoj Ukrajini kršeći međunarodno pravo i proglasio ih ruskom teritorijom.

Šef ukrajinske nacionalne policije Ihor Klimenko objavio je u subotu na Fejsbuku da je oko 200 policajaca na poslu u gradu, postavljajući kontrolne punktove i dokumentujući dokaze o mogućim ratnim zločinima. Policijski timovi su takođe radili na identifikaciji i neutralisanju neeskplodiranih ubojnih sredstava, dok je jedan vojnik ranjen dok je deminirao upravnu zgradu, rekao je Klimenko.

Ukrajinska služba za nadzor komunikacija saopštila je da je nastavljeno emitovanje nacionalne televizije i radija.

10.34 Lavrov: SAD pokušavaju da militarizuju južnu Aziju

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, rekao je da Zapad "militarizuje" jugoistočnu Aziju pokušavajući da obuzda ruske i kineske interese, izvestio je Rojters. Govoreći tokom konferencije za novinare na završetku samita ASEAN u Pnom Penu, Lavrov je prekorio SAD zbog akcija u regionu, koji Rusija i Zapad vide kao potencijalno geostrateško bojište u nadolazećim decenijama.

Bajden je prethodno na samitu rekao da je Vašington predan izgradnji "Indo Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i napredan, ali i otporan i siguran".

10.13 "Ukrajina će odlučivati o pregovorima"

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom na marginama samita u Kambodži. Ukrajina će odlučiti o vremenu i sadržaju bilo kakvih pregovora sa Rusijom, naglašeno je nakon razgovora između Kijeva i Vašingtona.

Associated Press

09.43 Južnokorejski predsednik obećao povećanje pomoći Ukrajini

Južnokorejski predsednik Jun Sok-jol obećao je da će povećati humanitarnu pomoć Ukrajini, osudivši rusku invaziju na tu zemlju, nazivajući je kršenjem međunarodnih zakona, saopšteno je danas iz njegovog kabineta. Kako se navodi, južnokorejski predsednik je govorio na samitu Istočne Azije u Pnom Penu, u Kambodži, preneo je Rojters. On je na sastanku rekao da sloboda plovidbe treba da bude zagarantovana u Južnom kineskom moru i da bi trebalo obuzdati sve radnje koje eskaliraju tenzije u spornim vodama.

09.09 Arkhamija: Pregovori bi mogli da se nastave sledeće godine

David Arkhamija, šef ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom i šef parlamentarne strane Sluga naroda, smatra da bi se prilika za nastavak pregovora sa Rusijom mogla pojaviti u drugoj polovini 2023. godine, rekao je on na nacionalnoj televiziji u subotu.

"Iskreno, verujem da će to biti kada krenu izborni ciklusi u Rusiji i SAD-u. Negde u drugoj polovini iduće godine, kada će krenuti predsednička trka u SAD, takođe će biti predsednički izbori u Rusiji 2024. I svi će morati da pokažu neke političke rezultate", rekao je on.

"Mislim da Putin nije sposoban da demonstrira bilo kakve vojne uspehe, pa će možda pokušati na diplomatskom frontu da pokaže nešto svom narodu", dodao je.

Tanjug/AP/Maxim Guchek/BelTA

 

08.45 Policijski čas u Hersonu, zabranjen ulaz i izlaz iz grada

Ukrajinske vlasti uvele su danas policijski čas u Hersonu i zabranile ulazak i izlazak iz grada zbog uklanjanja mina, saopštio je šef regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič. Januševič je u snimku, objavljenom na Telegramu, naveo da je policijski čas uveden od 17 časova i da će biti na snazi do sutra u osam sati ujutru po lokalnom vremenu, a prenosi TAS S. On je dodao da će biti ograničeni ulazak i izlazak iz grada kako bi se osigurao proces deminiranja.

Associated Press

08.15 Leontjev: Desetine hiljada ljudi bi se našlo u zoni poplava

Desetine hiljada ljudi u različitim naseljima u Hersonskoj oblasti naći će se u zoni poplave, ukoliko ukrajinske oružane snage dignu u vazduh branu hidroelektrane Kahovskaja, izjavio je danas za agenciju TAS S načelnik Novokahovskog okruga Vladimir Leontjev. On je kazao da će biti popljavljen veliki broj naselja u Hersonskoj oblasti. "Prema mojim procenama, radi se o desetinama hiljada ljudi. A posebno, nekoliko hiljada ljudi u Novoj Kahovki, koji će biti direktno pogođeni poplavama", rekao je Leontjev.

07.31 Najavljeno povlačenje iz Nove Kahovke

Ruske snaga najavile su da planiraju povlačenje iz Nove Kahovke gde se nalazi ključna brana na Dnjepru, nakon što su ove nedelje napustili Herson. Pavel Filipčuk, prvi čovek vlade imenovane iz Moskve rekao je da će se uprava grada i stanovnici povući na sigurnu lokaciju, javlja TASS.

"Stanovnici u području 15 kilometara oko grada trebaju se pripremiti za odlazak", rekao je dodavši da je vlada zabrinuta za branu koja bi mogla biti oštećena projektilima što bi izazvalo poplave.

Associated Press • Euronews Serbia

06.45 Kuleba: Moskva igra "igru gladi" sa svetom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Moskvu da igra "igru gladi" sa svetom tako što zadržava isporuke ukrajinskog žita i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka. Kuleba je na marginama samita ASEAN-a u Kambodži podsetio da sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica i veštačkog đubriva ističe 19. novembra, i da svet treba da pritisne Rusiju da se ne protivi produžetku sporazuma, dodajući da su ukrajinski proizvodi ključni za Afriku i Aziju, preneo je AP.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

06.20 SAD: Zelenski treba da odredi uslove mirovnih pregovora

Sjedinjene Američke Države očekuju da pregovori o Ukrajini počnu u nekom trenutku, ali i veruju da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski taj koji bi trebalo da odredi uslove za bilo kakve mirovne pregovore, rekla je stalna predstavnica SAD u NATO Džulijan Smit, dodajući da je "Moskva može sutra da zaustavi konflikt, ukoliko želi".

06.11 Moskva: Još nema dogovora o produženju sporazuma o izvozu žitarica

Ruske vlasti u subotu su saopštile da još nema dogovora o produženju sporazuma koji bi Ukrajini omogućavao izvoz žitarica preko Crnog mora, ponavljajući svoje insistiranje na nesmetanom pristupu svetskim tržištima za sopstveni izvoz hrane i đubriva. Državna novinska agencija Tas citirala je zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Veršinjina da su razgovori sa zvaničnicima UN u Ženevi u petak bili korisni i detaljni, ali pitanje obnavljanja sporazuma, koji ističe za nedelju dana - tek treba da bude rešeno.

06.14 Zelenski: U Donjecku je pravi pakao

Ukrajina je uspela da uspešno sprovede operacije u Hersonu i drugde delimično zbog toga što je regija Donjeck pružila snažan otpor ponovljenim ruskim napadima. Onde je pravi pakao, svaki dan vode se krvave bitke", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju..

"Naše jedinice se brane hrabro - trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše odbrambene linije. Zahvaljujući jakoj obrani u Donjeckoj regiji, možemo izvoditi ofenzivne operacije na drugim frontovima", rekao je.

06.11 Upozorenja o vazdušnim napadima u tri ukrajinska regiona

Upozorenja o vazdušnim napadima ponovo su sinoć izdata u tri ukrajinska regiona, kao i u oblastima koje kontroliše Ukrajina u Hersonu i Zaporožju, navela je ukrajinska služba za upozorenja. Sirene za vazdušni napad oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti.

06.00 Kako izgleda Herson? Grad pun euforije svestan da je pred njim dug put do obnove

Ruske snage uništile su ključnu infrastrukturu u Hersonu pre nego što su se povukle iz tog grada, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kako je precizirao, uništene su komunikacione mreže, sistem za vodosnabdevanje, grejanje i električnu energiju. Zelenski je dodao da su lokalne vlasti započele "stabilizaciju grada". U gradu je uveden policijski čas od 17 uveče do osamujutro radi raminiravanja. Kako izgleda Herson sada, i koliko će biti neophodno truda da se potpuno obnovi, pročitajte u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/Nina Lyashonok

 

Komentari (0)

Evropa