Evropa

Pretnja koja je postojala i pre ruske invazije: Oblaci se nadvili nad nama, tvrdi sagovornik Euronews Srbija iz Švedske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2022

-

14:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stokholmska međunarodna konferencije o bezbednosti pokazala je da, kad je reč o nuklearnoj pretnji, postoji opšti konsenzus da je situacija ozbiljna i da su se "oblaci nadvili nad nama", rekao je za Euronews Srbija novinar i pisac Predrag Dragosavac, koji je pratio panele. Konferencija se fokusirala na rat u Ukrajini i generalno način ratovanja u 21. veku.

"Ne samo kada je reč o potencijalnoj nuklearnoj pretnji već i o drugim temama, konferencija je više bila informativnog karaktera, u smislu sagledavanja situacije koja se ubrzano menja. Zapravo, toliko se brzo menja da ni svetska politika nije u stanju to da isprati", ističe Dragosavac.

On dodaje da je u čitavoj priči pozitivno što se šira javnost konačno zainteresovala na ozbiljniji način za tu temu, koja je negde, kako Dragosavac kaže, visila nad našom glavom i nezavisno od sukoba Rusije i Ukrajine.

Sagovornik dodaje da je švedska dopisnica iz Ukrajine tumačila povlačenje ruske vojske iz Hersona kao "simboličnu pobedu", ipak opšti stav je da je situacija prilično nejasna.

"U isto vreme dopisnica je iskazala zabrinutost. Rekao bih da će tek narednih dana kad situacija postane jasnija biti nekih osvrta i komentara dalekosežnih", dodaje Dragosavac.

Ukrajinci strahuju da je povlačenje Rusa obmana

Dok zemlje Zapada na rusko povlačenje iz Hersona gledaju kao na slabljenje ruske vojske, ukrajinski obaveštajci sumnjaju u obmanu i pokušaj da se ukrajinske trupe namame u neku vrstu zamke.  

"Sada je najvažnije da se izvrši deokupacija jer veliki deo Rusa nije prešao Dnjepar. Oni su skinuli svoju vojnu uniformu s namerom da se sakriju među civile, s ciljem da spremaju provokacije u Hersonu", rekao Serhi Klan, zamenik regionalnog saveta Hersona.

Ukrajinci tvrde i da su ruske snage za vreme povlačenja za sobom uništile mostove, koji su im služili kao logistička ruta za prebacivanje ljudstva i municije. Moskva smatra da će se ukrajinske oružane snage sada fokusirati na oblast Zaporožja, te da će im jedan od ciljeva biti zauzimanje najveće evropske nuklearke.

Tanjug AP/Maxar Technologies via AP

Oštećenja na Antonovskom mostu

"Ako Rusija povuče svoje jedinice bez velikih gubitaka, verovatno će biti u jačoj poziciji da zadrži svoje postojeće linije fronta kako bi zadržala Donbas i Zaporožje. Zato je kritičan način na koji se povlačenje sprovodi", rekao je Rob Li, viši saradnik u Američkom institutu za istraživanje spoljne politike.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov ranije je izjavio da misli da Moskva neće upotrebiti nuklearno oružje, jer, kako je rekao, to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično.

"Ali opet, kada imate majmuna sa granatom za komšiju, morate proceniti sve vrste rizika", dodao je Reznikov u razgovoru za Rojters. On je kazao da se nada da su Indija i Kina – zemlje sa kojima Moskva želi da posluje – jasno nagovestile Putinu da bi upotreba nuklearnog oružja bila "crvena linija".

"Nova klima u društvu – podrška represivnom aparatu"

Komentarišući izjavu načelnika švedske vojske, koji je rekao da nema ništa protiv toga da se na švedskoj teritoriji raspoređuje nuklearni arsenal, i ne vidi problem u opštoj militarizaciji Zapada, Dragosavac je rekao da u tenutnoj situaciji pojedinci dozvoljavaju sebi iskakanja koja su izvan njihovih ingerencija.

Sagovornik dodaje da su to odluke koje se tiču političara, i da ovakve izjave govore o novoj klimi u društvu. 

"Ono što je glavna tačka saglasnosti između švedskih demokrata i partija koje su na vlasti jeste podrška povećanom represivnom aparatu – policiji i vojsci. Samim tim te srukture se ponašaju u skladu sa novom situacijom samouverenije i agresivnije na neki način", zaključio je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa