Evropa

Kako je povlačenje iz Hersona prihvaćeno u Rusiji: Poraz za porazom, raste nezadovoljstvo u krugovima bliskim Putinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan, CNBC, ISW

11/11/2022

-

19:30

Kako je povlačenje iz Hersona prihvaćeno u Rusiji: Poraz za porazom, raste nezadovoljstvo u krugovima bliskim Putinu
Protesti protiv ruske okupacije Hersona, 20. mart 2022. - Copyright AP Photo/Olexandr Chornyi, File

veličina teksta

Aa Aa

Osam meseci nakon što su ruske trupe zauzele grad Herson u istoimenoj ukrajinskoj oblasti, naređeno je povlačenje sa zapadne obale reke Dnjepar. Ukrajinska vojska ušla je u grad, čime je označen jedan od najvećih dosadašnjih poraza Rusije koji se, ironično, dogodio ne samo bez "odsudne bitke" kakva je najavljivana, već bez ikakvog vojnog sukoba.

U scenama kakve se ne viđaju svakog dana, mase oduševljenih stanovnika pozdravile su danas ukrajinske oružane snage kada su stigle do centra Hersona, preneo je britanski Gardijan. 

Masa ljudi, od kojih su neki pustili suze radosnice, podigla je ukrajinske zastave oko centralnog trga  gde su se okupili da pozdrave prve trupe koje su stigle do tog mesta. Iz mase se čulo "Slava ZSU (oružanim snagama Ukrajine)", videle su se zastave i plakati, a jedna žena vojnik podignuta je na ramena tokom slavlja. 

Ministarstvo odbrane Ukrajine na društvenim mrežama je objavilo: "Herson se vraća pod ukrajinsku kontrolu i jedinice oružanih snaga Ukrajine ulaze u grad". Takođe, ovo ministarstvo dodalo je i da njihova artiljerija ima jasan pogled na puteve kojima se Rusi povlače, i da će "bilo kakvo protivljenje oružanim snagama biti zaustavljeno".

Povratak kontrole nad Hersonom u danima kada nema mnogo velikih pobeda na bojnom polju ni za jednu ni za drugu stranu, važna je vest iz nekoliko razloga. Najpre - jedina oblasna prestonica koju su Rusi bili zauzeli, ponovo je pod kontrolom ukrajinske vlasti. 

Drugi razlog, možda i jednako važan, jeste, navodi Gardijan, simbolički - u pitanju je ko zna koji poraz Rusije, koja u poslednjih nekoliko meseci osim bombardovanja civilne energetske infrastrukture i teranja velikih ukrajinskih gradova u mrak, nije imala nekih uspeha, dok su joj uništavani važni bojni brodovi i skladišta municije, a i napadani neki od ključnih puteva snabdevanja poput Krimskog mosta.

Upravo zbog svega ovoga, gubitak kontrole nad Hersonom veoma će neprijatno biti dočekan naročito u bliskom okruženju ruskog predsednika Vladimira Putina, što bi moglo da utiče na dalja dešavanja u ratu, ali i u samim ruskim političkim i vojnim krugovima.

Mnogi u Rusiji nezadovoljni odlukom o povlačenju

Od kako su Rusi u sredu najavili povlačenje iz Hersona, Putin se nije mnogo pojavljivao u javnosti, niti komentarisao bilo šta o tome, za razliku od septembra kada je pozdravio aneksiju Hersonske oblasti nakon ilegalnog referenduma, i kada je rekao da "građani Hersona postaju ruski građani zauvek". 

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, oglasio se međutim večeras i rekao za BBC da "povlačenje iz Hersona nije ponižavajuće za predsednika Putina". On je rekao da Kremlj ne žali zbog ovoga, čak ni uprkos ceremoniji koja je u septembru bila priređena zbog navodne aneksije. Umesto toga, Peskov je insistirao na tome da je Herson i dalje deo Ruske Federacije, i da to ne može da se promeni, prenela je agencija AFP. 

 

 

Neki drugi u Rusiji, ipak, glasniji su bili u kritikama ovakvog poteza. Putinov pristalica i bivši savetnik Sergej Markov uporedio je povlačenje iz Hersona sa porazom na skali raspada SSSR-a. Obraćajući se hiljadama pratilaca na Telegramu, Markov je rekao da je "predaja Hersona najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a" i upozorio da će "političke posledice ovog ogromnog poraza biti zaista velike", preneo je portal CNBC.

Pored njega, novinar blizak režimu i političar Andrej Medvedev je na Telegramu rekao: "Šta sada reći o Hersonu? Da, ni ja nisam srećan, kao i mnogi od vas. Da, i ja sam mislio da će biti neko drugačije rešenje, da će se od grada napraviti utvrđenje. Moglo se to uraditi, mada bi bilo problema sa logistikom. Grad je mogao i da se brani".

Medvedev je, međutim, dodao da odluka o povlačenju ne bi bila doneta bez odobrenja Putina, i da "iako mu se baš i ne sviđa, odluka Vrhovnog komandanta u ratnoj situaciji se ne može osporiti".

Još neki ruski novinari bili su nezadovoljni zbog ovih vesti. Aleksandar Kots je na Tviteru rekao da "odakle god da se pogleda, ne stiže baš mnogo dobrih vesti", a Konstantin Semin je sa svojim pratiocima na Telegramu podelio da treba da se "spreme za izgovore za povlačenje, koji će verovatno uključivati priče o velikim prednostima ovakvog poteza". 

Šojgu i Surovikin objasnili povlačenje

Ovo je, verovatno, samo početak kritika, a pravo je pitanje kakve će posledice i po koje sve ruske zvaničnike imati povlačenje iz Hersona, o kome je definitivna odluka saopštena posle vesti o pogibiji ruskog zamenika načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kirila Stremusova za koju pojedini mediji smatraju da je bila "misteriozna".

Ruski ministar Sergej Šojgu, koji je u javnosti odobrio povlačenje, već neko vreme je pod kritikama domaće javnosti zbog toga kako Rusiji (ne) ide u ratu, a samo neki od neuspeha su povlačenje sa severa Ukrajine ili Kijeva nedugo nakon početka invazije, kao i ukrajinska kontraofanziva na istoku koja uzima maha poslednjih meseci.

Kada se sve to uzme u obzir, nije ni čudo što Putina nije bilo nigde u javnosti da govori o Hersonu, već su to učinili Šojgu i Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukrajini koji je tek nedavno stupio na tu poziciju.

Surovikin je rekao je odluka o povlačenju bila "veoma teška", ali da nije više bilo moguće dopremati zalihe u grad i tvrdio je da Ukrajina planira napad na branu kod Nove Kahovke, mada nije izneo nikakve dokaze za to. Ruska vojska, kaže Surovikin, povukla se na levu obalu Dnjepra kako bi "zauzela odbrambene položaje.

Ipak i dalje postoje oni koji navode da bi se oglo raditi i o manevru kojim ruske snage žele da prevare neprijatelja, a onda ga napadnu iz zasede. Neki analitičari su govorili i o ovakvoj mogućnosti, mada stručnjaci iz Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW) ne smatraju da će doći do ruskog iznenadnog napada.

"Ranije smo uočili uočio mnoge pokazatelje da se ruske snage, vojna i ekonomska sredstva, i ostali okupacioni elementi, povlače sa zapadne obale preko reke Dnjepar. Takođe, ruski zvaničnici su predviđali i pripremali se za povlačenje na način koji ne može predstavljati pripremu za napad iz zasede i hvatanje Ukrajine u zamku", piše ISW.

Komentari (1)

Dejan

11.11.2022 19:35

Ali Ameri treba im dati sposobne rakete da Ukrajina uzvrati udarce po Rusiji. Zašto da Rusija ne oseća rat? Jeste po Rusiji same padaju nihove avione,ali nek im Ukrajna pošalje par raketa po Moskvi. Rusija je kriva i zbog toga decenijama ce da pati i plati.

Evropa