Evropa

Evropska država koja će oduzimati pasoše svim strancima koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo.com

10/11/2022

-

22:04

Evropska država koja će oduzimati pasoše svim strancima koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu
Evropska država koja će oduzimati pasoše svim strancima koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Litvanski parlament počeo je raspravu o predlogu zakona kojim bi se strancima oduzimali litvanski pasoši u slučaju da podržavaju ruski agresiju u Ukrajini.

Vlasti su objasnile da će, ukoliko zemlja odluči da donese takav zakon, državljanstvo biti oduzimano samo strancima koji su dobili litvanski pasoš kroz izuzetak, prenosi ShengenVisaInfo.

Kako navodi litvanska nacionalna televizija LRT, predlog da se strancima oduzme litvanski pasoš usledio je nakon ranijih kontroverzi kada su plesačica na ledu, rođena u Rusiji koja ima litvansko državljanstvo i njen suprug Litvanac učestvovali na nastupu u Rusiji u avgustu.

Ova dva izvođača izazvala su ogorčenje i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda odlučio je da im oduzme nagrade koje su prethodno osvojili.

Uzimajući u obzir ovaj događaj, vlasti bi sada mogle da odluče da urade istu stvar i kada su drugi stranci sa litvanskim državljansrtvom koji podržavaju akcije Rusije u pitanju, jer "predstavljaju pretnju po bezbednost Litvanije".

Litvanija je među zemljama EU koje već mesecima zauzimaju jasan stav protiv delovanja Rusije. Ova država je takođe bila među prvima koje su uvele stroga ograničenja Rusiji. Litvanija je 19. septembra uvela zabranu ulaska građanima Rusije i poručila da im više neće izdavati šengenske vize.

"Uzimajući u obzir vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu i pretnje po nacionalnu bezbednost ovih zemalja, Litvanija je zajedno sa Letonijom, Estonijom i Poljskom odlučila da pooštri kontrolu ulazaka ruskih državljana", saopštile su litvanske vlasti još u septembru.

Pored toga, vlasti su naglasile da će Rusi kojima je dozvoljen ulazak u zemlji biti podvrgnuti strožim kontrolama.

Osim što su pooštrile pravila ulaska za Ruse, vlasti Litvanije su pozvale i druge zemlje EU da slede primer baltičkih država i Poljske i da više ne dozvole ulazak ruskim turistima. Tokom sastanka u Luksemburgu, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, Agne Bilotejt predložila je da druge evropske zemlje pokažu "snažnu kičmu" po tom pitanju.

"Ponosna sam na regionalnu politiku o uvođenju ograničenja i pozivam što veći broj zemalja EU da pokažu jaku okosnicu po tom pitanju", naglasila je.

Pored toga, Bilotejt je istakla potrebu da se traže pravna rešenja na nivou EU u vezi sa konfiskacijom ruske imovine.

Komentari (0)

Evropa