Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske zastave i slavlje na ulicama Hersona, Zelenski: Ovo je istorijski dan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

07:16

RAT U UKRAJINI Ukrajinske zastave i slavlje na ulicama Hersona, Zelenski: Ovo je istorijski dan
RAT U UKRAJINI Ukrajinske zastave i slavlje na ulicama Hersona, Zelenski: Ovo je istorijski dan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 260 dan. Ofanziva ukrajinske vojske na jugu zemlje u punom je zamahu i prema rečima Zelenskog, oslobođeno je 41 naselje. Bela kuća najavila  novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane, ali će Ukrajinci dodatno tražiti  pomoć u finansiranju satelitskih internet sistema Starlink. I pored povlačenja ruskih trupa na levu obalu Dnjepra, ukrajinski saveznici apeluju na dodatni oprez. 

Ključni događaji:

  • Maksar: Značajna nova oštećenja na brani Nova Kahovka
  • Zelenski: Slavlje u Hersonu
  • Gradnja zida na granici Ukrajine i Belorusije
  • Nova razmena zatvorenika između Ukrajine i Rusije
  • Reznikov: Tražićemo pomoć za finansiranje Starlinka
  • Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini
  • Španija šalje još dva sistema HAWK u Ukrajinu
  • Ruska uprava Hersona: Teška odluka o preraspoređivanju
  • Ben Volas oko najave Moskve o povlačenju iz okupiranih delova ukrajinske regije Herson: "Poverovaćemo kad vidimo"

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

    Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 IAEA: Istraživački objekat u Harkovu oštećen u granatiranju

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je na svom Tviter nalogu da je poslala stručnu misiju u istraživački objekat u Harkovu, gde je otkriveno da je oštećen prilikom granatiranja, što krši "svih sedam stubova bezbednosti". Dodaje se i da nije uočeno curenje nekog radioaktivnog materijala.

 

 

21.57 Šef vojne uprave Hersona: Pričekajte s povratkom u svoje domove, opasno je

Šef regionalne vojne uprave Hersona Jaroslav Januševič upozorio je izbegle Ukrajince da se ne pokušavaju prerano vratiti na oslobođena područja.

"Sve se više naselja vraća pod ukrajinsku zastavu. Shvatam da svi čeznu za domom i da žele da se što pre vrate kući. Molim vas da malo pričekate. Sada je ovde preopasno. Postoji velika verovatnoća da će neprijatelj granatirati naselja. Osim toga, područje bi trebalo ispitaju stručnjaci za eksplozive. Nažalost, već ima mnogo civilnih žrtava uzrokovanih eksplozivnim napravama", rekao je Januševič.

20.53 CNN: U Ukrajini danas uništeno najmanje sedam mostova

Najmanje sedam mostova, od kojih četiri prelaze rijeku Dnjepar, uništeno je u poslednja 24 sata, prema satelitskim snimkama tvrtke Maksar i drugim fotografijama, piše CNN. Među uništenima su i dva mosta, automobilski i železnički, koji se nalaze na vrhu brane u Novoj Kahovki.

Kako se navodi, nije jasno ko je uništio mostove, ali sve se dogodilo nakon što su se ruske snage povukle sa zapadne obale Dnjepra.

19.56 Maksar: Značajna nova oštećenja na brani Nova Kahovka

Značajna nova šteta na velikoj brani Nova Kahovka na jugu Ukrajine može se videti nakon povlačenja Rusije iz obližnjeg grada Hersona, saopštila je danas američka kompanija za satelitske snimke Maksar. Maksar je naveo da slike koje su danas napravljene pokazuju da je oštećeno i nekoliko mostova na reci Dnjepar, preneo je Rojters.

Tanjug/Maxar Technologies via AP

 

19.24 Zelenski: Slavlje u Hersonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski večers je na svom Telegram kanalu objavio snimak slavlja u Hersonu. On je potom u novoj objavi rekao da je ovo "istorijski dan" i da ljudi u južnom gradu "nikada nisu izgubili nadu". "Nikada nisu odustali od Ukrajine. Nada za Ukrajinu je uvek opravdana - a Ukrajina uvek vraća svoje."

Zelenski je objavio i da su ruske snage ostavile "puno mina" nakon povlačenja iz Hersona i da pristup novinarima neće biti moguć dok se ne razminiraju barem glavne ulice u gradu.

19.16 Kijev: Jurišne jedinice stigle do zapadne obale Dnjepra

Jurišne jedinice ukrajinskih oružanih snaga stigle su do zapadne obale Dnjepra u nekim delovima Hersonske oblasti, saopštio je danas Generalštab na Fejsbuku. Saopštenje je izdato nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe ušle u Herson na jugu Ukrajine, nakon velikog ruskog povlačenja, preneo je Rojters.

 

 

18.22 Moskva zabranila ulazak za 200 osoba iz SAD među kojima su Bajdenova sestra i braća

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zabranilo ulazak za 200 osoba koje poseduju američko državljanstvo, uključujući sestru i dva brata predsednika SAD Džoa Bajdena, kao odgovor na nove američke sankcije. Naime, na listi su Valeri Bajden Ovens, Džejms Brajan Bajden, Fransis Vilijam Bajden, kao i sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan Pjer.

18.16 Šolc sa Zelenskim o najnovijim dešavanjima u Hersonu

Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim koji ga je obavestio o najnovijim dešavanjima u Hersonu, saopštio je Berlin. Njih dvojica su osudili napade ruskih oružanih snaga na civilnu infrastrukturu i razgovarali o načinima jačanja ukrajinskog energetskog sektora, preneo je Rojters. Šolc je rekao da će Nemačka nastaviti da podržava Ukrajinu energetskom infrastrukturom i protivvazdušnom odbranom.

18.01 Gradnja zida na granici Ukrajine i Belorusije

Kancelarija predsednika Ukrajine pokazala je izgradnju zida na granici sa Belorusijom. "Radovi su u toku u Rovenskoj, Volinskoj i Žitomirskoj oblasti. Trenutno je već izgrađeno oko tri kilometra zida. To je jarak, nasip, armirano-betonska ograda sa bodljikavom žicom", rekao je  zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

 

 

17.20 Nova razmena zatvorenika između Ukrajine i Rusije

Četrdeset pet ukrajinskih vojnika je oslobođeno u poslednjoj razmeni zatvorenika, saopštio je šef predsedničke kancelarij Ukrajine Andrij Jermak, dodajući da su predata i dva tela stradalih vojnika. Nije dao informaciju o tome koliko je ruskih vojnika oslobođeno zauzvrat.

 

 

16.43 Snimak rušenja Antonovskog mosta u Hersonu

Ruski mediji preneli su snimak rušenja Antonovskog mosta u Hersonu.

 

 

16.07 Moskva: Ukrajinska vojska krši međunarodno humanitarno pravo

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjanom Špoljarić Eger da ukrajinska vojska krši međunarodno humanitarno pravo, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Veršinjin je sa Špoljarić Eger razgovarao juče u Ženevi o glavnim prioritetma i naporima da se civilima obezbede humanitarne potrebe i da se zaštite ratni zarobljenici u sklopu specijalne vojne operacije.

16.06 Berlin: G7 će pronaći način za procesuiranje ruskih zločina

Nemački ministar pravde Marko Bušman rekao je da će se države Grupe sedam (G7) fokusirati da obezbede okvir koji će omogućiti krivično gonjenje osumnjičenih za ruske ratne zločine u sukobu u Ukrajini. On je u intervjuu za Fokus magazin, koji je objavljen danas, naveo da potraga za osumnjičenima i identifikacija potencijalnih ratnih zločina zahteva efikasnu organizaciju i međunarodnu koordinaciju, prenosi Rojters.

Bušman je rekao da Nemačka ima „jaku reputaciju širom sveta u procesuiranju ratnih zločina, jer Berlin aktivno sprovodi princip ''univerzalne jurisdikcije'' kao skoro nijedna druga zemlja”. Naglašava da je nemačkim sudovima omogućeno da procesuiraju zločine protiv čovečnosti počinjene bilo gde u svetu.

15.40 Erdogan i Orban pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i mađarski premijer Viktor Orban pozvali su danas na hitan prekid vatre i početak pregovora između Rusije i Ukrajine radi postizanja mira.
Erdogan i Orban su se sastali na marginama samita Organizacije turkofonih država koji se održava u Samarkandu u Uzbekistanu, rekao je Orbanov portparol.

Erdogan i Orban su takođe naglasili potrebu da se situacija u Ukrajini reši mirno i pozvali lidere ostalih zemalja da preduzmu zajedničke napore radi postizanja toga cilja.

15.10 Kijev: Ukrajinske jedinice ušle u Herson

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane saopštila je danas da su ukrajinske jedinice ušle u Herson i da se taj južni grad, koji su ruske snage osvojile u martu, vraća pod kontrolu Ukrajine. Glavni direktorat obaveštajne službe ministarstva odbrane Ukrajine naveo je da, ukoliko ima ruskih vojnika koji su i dalje u Hersonu, da se odmah predaju.

 

 

14.30 Program UN za hranu: Svetu su potrebni žito i đubrivo iz crnomorskih luka

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu UN Dejvid Bizli izjavio je danas da sve zemlje treba da sarađuju u sprovođenju sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka, jer su, kako je rekao, svetu potrebni žito i veštačko đubrivo.

"Ovaj dogovor je apsolutno neophodan. Sve zemlje moraju da sarađuju po ovom pitanju, sve zemlje moraju da igraju ulogu. Voleli Rusiju ili ne, svetu su potrebne ruske žitarice i đubriva. U suprotnom, ceo svet će morati da plati za to. Činimo sve što je u našoj moći da osiguramo da ugovor o isporuci žitarica preko Crnog mora ostane na snazi i da bude produžen", rekao je Bizli za RIA Novosti.

13.34 Konašenkov: Ruske trupe drže ukrajinske snage na 30-40 kilometara preko Dnjepra

Ruske trupe drže ukrajinske snage potisnute na udaljenosti od 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general poručnik Igor Konašenkov. On je na brifingu za novinare rekao da ruske trupe koriste artiljeriju, avijaciju i mine da bi držale ukrajinske snage na 30 do 40 kilometara od prelaza preko Dnjepra, preneo je TASS.

12.40 U Hersonu ukrajinske zastave

U gradu Hersonu na više mesta okačene su zastave Ukrajine. Na društvenim mrežama dele se fotografije grada nakon povlačenja ruske vojske.

11.16 Peskov optužuje Kijev da ne želi pregovore

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da se Specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavlja jer Moskva ne vidi znakove da su kijevske vlasti spremne za pregovore.

"Sukob u Ukrajini može biti okončan nakon ostvarivanja ranije zacrtanih ciljeva putem specijalne vojne operacije ili postizanjem istih ciljeva putem mirovnih pregovora. To je takođe moguće“, rekao je Peskov, prenosi TASS. Portparol Kremlja je dodao da deluje da je stav Kijeva ostao nepromenjen. „Kijev ne želi pregovore, zato se specijalna vojna operacija nastavlja“, zaključio je Peskov.

11.10 Moskva: Ruski vojnici prešli na levu stranu Dnjepra

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su se svi ruski vojnici povukli iz Hersona. Kako se navodi, za sobom nisu ostavili ni oružje ni opremu. "Prilikom prebacivanja na levu obalu Dnjepra, na desnoj obali nije ostavljen nijedan komad vojne opreme i naoružanja, svi ruski vojnici su prešli, nisu dozvoljeni gubici ljudstva, naoružanja, opreme i materijala ruske grupe", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

11.05 Peskov: Hersonska oblast ostaje oblast Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov isključio je danas bilo kakve promene statusa Hersonske oblasti u vezi sa povlačenjem ruskih trupa iz Hersona na levu obalu Dnjepra.

Peskov je na brifingu, na pitanje da li je moguće promeniti status te oblasti, čije je pripajanje Rusija proglasila krajem septembra, odgovorio da je Hersonska oblast subjekt Ruske Federacije i da je taj status zakonski definisan i fiksiran. "Tu nema i ne može biti nikakvih promena“, rekao je Peskov, prenosi agencijas Interfaks.

11.00 Antonov: SAD da predoče Kijevu da je sukob sa Rusijom fatalan

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov pozvao je danas SAD da jasno predoče svojim saveznicima u Ukrajini da je vojni sukob sa Rusijom fatalan.

Moskva poziva Vašington da prekine destabilizaciju situacije u sukobu Rusije sa Ukrajinom, istakao je Antonov u intervjuu za Izvestija. Antonov je ocenio da su odnosi Rusije i SAD trenutno u dubokoj krizi, bez nagoveštaja poboljšavanja, preneo je TASS.

10.00 Ukrajinski mediji: Rusi srušili Antonovski most u Hersonu

Antonovski most, jedini obližnji putni prelaz od grada Hersona na jugu Ukrajine do istočne obale reke Dnjepar pod kontrolom Rusije, srušen je, javio je u petak ukrajinski javni emiter lokalne stanovnike. Emiter "Suspilne" objavio je fotografiju na kojoj su nestali čitavi delovi mosta. Sledeći putni prelaz preko Dnjepra udaljen je više od 70 km (43 milje) od grada Hersona. Nije odmah jasno šta je izazvalo urušavanje mosta. Rusija je u sredu saopštila da se povlači sa zapadne obale reke Dnjepar na drugu stranu. Međutim, ruski mediji tvrde da most nije srušen, uprkos snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama.

09.10 Povlačenje iz Hersona

Euronews

08.00 Reznikov: Ne verujem da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da ne veruje da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično, ali da u slučaju Rusije treba proračunati sve rizike. "Mislim da ga neće upotrebiti. Ali opet, kada imate majmuna sa granatom za komšiju, morate proceniti sve vrste rizika. Ali mislim da to nije pragmatičan i praktičan korak za njih", rekao je Reznikov za Rojters.

07.15 Raketiran Mikolajev, ima poginulih

Dve osobe su poginule, a dve povređene u noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na petospratnu stambenu zgradu u Mikolajevu, izjavio je načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim. Prethodno je lokalni list Novosti-N javio da su ruske snage noćas raketirale Nikolajev, da je pogođena stambena petospratnica i da pod ruševinama ima ljudi, navodi Interfaks Ukrajina.

07.05 Severni tok dobio dozvolu za istragu o eksplozijama na gasovodu

Kompanija "Severni tok" je dobla dozvolu da sprovede sopstvenu istragu o šteti na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, nakon sabotaže u isključivoj ekonomskoj zoni Danske, izvestila je agencija TASS pozivajući se na Danski radio.

Da je dozvola dobijena potvrdila je direktorka danske agencije za geopodatke Pija Dal Hojgard.

Danski radio napominje da su i Danska i Švedska ranije zaključile da su gasovodi dignuti u vazduh, ali nije moguće utvrditi ko stoji iza ove sabotaže.

06.55  Zelenski: Ukrajinske snage oslobodile 41 naselje napredujući ka jugu

Ukrajinske snage su oslobodile 41 naselje napredujući na jugu zemlje, izjavio je juče predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i dodao da je ubijen određen broj prokijevskih vojnika.

Zelenski je istakao da iako su Ukrajinci radosni, moraju sada i zauvek zapamtiti šta taj pokret znači - svaki korak ukrajinskih odbrambenih snaga predstavlja živote date za slobodu Ukrajinaca.

06.45 Reznikov: Tražićemo pomoć za finansiranje Starlinka

Ukrajina će tražiti od svojih stranih partnera pomoć u finansiranju satelitskih internet sistema Starlink ukoliko Spejseks, koji ih sada isporučuje besplatno, bude zahtevao da se oni plaćaju, izjavio je juče ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Pokušaćemo da pronađemo sredstva. Imamo partnere u raznim zemljama. Zamolićemo ih da nam pomognu finansijski", rekao je Reznikov u intervjuu Rojtersu a odgovarajući na pitanje da li će Kijev pokriti troškove ako Spejseks zatraži novac.

Ukrajinski ministar odbrane je naglasio da su nesuglasice oko Starlinka izazov, ali ne i veliki problem.

06.35 Bela kuća najavila novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bela kuća najavila je juče novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati sisteme protivvazdušne odbrane.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da paket vojne pomoći uključuje "značaj doprinos protivvazdušnoj odbrani", kao i američki sistemi protivvazdušne odbrane HAWK i Avenger, koji su opremljeni Stingerima, preneo je Rojters.

06.20 Španija šalje još dva sistema HAWK u Ukrajinu

Španija će poslati još dva sistema protivvazdušne odbrane američke proizvodnje HAWK u Ukrajinu, kako bi joj pomogla u odbrani od ruske invazije i zašti oštećenu infrastrukturu, izjavila je juče španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Španska ministarka je rekla da će pored sistema za lansiranje raketa zemlja-vazduh ta zemlja poslati i bateriju sastavljenu od šest lakih haubica i obučiće ukrajinske posade za njih.

06.05 Britanski ministar obrane o povlačenju Rusije iz Hersona: Verovaćemo kad vidimo

Britanski ministar obrane Ben Volas je izrazio oprez oko najave Moskve o povlačenju iz okupiranih delova ukrajinske regije Herson, rekavši "da ćemo poverovati kad to vidimo".

"Verovaćemo u to kada vidimo i mislim da bi svi treballo da budemo oprezni, kao što je bio Zelenski, da još postoje ruski trikovi i svakakve stvari", rekao je Volas na sastanku ministara iz Združenih ekspedicijskih snaga u Edinburgu.

 

 

Komentari (0)

Evropa