Evropa

Tihi poraz Rusije: Napuštanje Hersona najveći udarac Kremlju od početka invazije na Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

10/11/2022

-

21:05

Tihi poraz Rusije: Napuštanje Hersona najveći udarac Kremlju od početka invazije na Ukrajinu
Tihi poraz Rusije: Napuštanje Hersona najveći udarac Kremlju od početka invazije na Ukrajinu - Copyright AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Grad Herson u istoimenoj oblasti bio je jedina regionalna prestonica koju su ruske trupe zauzele od početka rata u Ukrajini. Osam meseci kasnije, ruskoj vojsci naređeno je povlačenje sa zapadne obale reke Dnjepar što će, kako ocenjuju analitičari, biti značajan udarac za snage koje se već suočavaju sa jakom ukrajinskom kontraofanzivom. 

Najviši ruski vojni komandat u Ukrajini Sergej Surovkin izvestio je ministra odbrane Sergeja Šojgua da je isporuka zaliha Hersonu i drugim oblastima na zapadnoj obali Dnjepra trenutno nemoguća i da je zato bolje prebaciti vojsku na istočnu obalu. 

"Saglasan sam sa vašim zaključcima i sugestijama. Za nas su život i zdravlje ruskih vojnika uvek prioritet. Moramo da vodimo računa i o opasnosti po civilno stanovništvo. Postarajte se da svi civili koji žele da odu dobiju tu mogućnost. Počnite sa povlačenjem trupa i preduzmite sve mere da se obezbedi bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar", rekao je Šojgu.

U prvim danima ruske invazije na Ukrajinu, kada je i dalje vladala velika konfuzija, zauzimanje južnog grada Hersona bilo je ključna strateška pobeda Kremlja. Već sedmog dana rata gradonačelnik Hersona je objavio da su ruski vojnici ušli u njegovu kancelariju i da je grad pao. Geografski, to je bilo od vitalnog značaja: Herson leži na ušću centralne ukrajinske arterije, reke Dnjepar, i nedaleko od kanala koji vodom snabdeva Krim. 

Odluka o povlačenju, stoga, za mnoge u Rusiji bila je iznenađenje, uzimajući u obzir i činjenicu da je Hersonsku oblast Rusija anektirala. Sa druge strane, analitičari ocenjuju da je ovo bilo očekivano s obzirom na ukrajinsku kontraofanzivu koja je dejstvovala po kopnenim linijama komunikacije, te da je bilo vrlo teško snabdeti ruske snage na desnoj obali.

Dnjepar - prirodna linija razdvajanja

Izveštaji i glasine da će Rusi napustiti Herson kruže cele nedelje. Konačna odluka o povlačenju usledila je, međutim, posle vesti o pogibiji ruskog zamenika načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kirila Stremousova.

"Kiril Stremusov je preminuo. Poginuo je na teritoriji Hersonske oblasti, krećući se u automobilu koji je doživeo nesreću. Kiril je bio jedan od najbistrijih ljudi i govornika. Znao je da predstavi istinu o onome što se dešava u Hersonu", rekao je Vladimir Saldo, guverner Hersonske oblasti kog je postavila Rusija.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Kako je za Euronews Srbija rekao istoričar Aleksandar Životić, odluka koja je saopštena bila je očekivana i ona će psihološki mnogo značiti za ukrajinsku stranu.

"Radi se o jednom mostobranu koji je usled aktivnih dejstava ukrajinske strane bio drastično smanjen u prethodnom periodu. Takođe ukrajinske snage su sistematski od leta ove godine dejstvovale po kopnenim linijama komunikacije, pre svega po linijama snabdevanja, rušeći pre svega mostove preko Dnjepra, da li rušeći, da li čineći ih nefunkcionalnim. Rusija je pokušala da odgovori pravljenjem privremenih mesta prelaza, međutim, to ne može da da rezultate na duži period", rekao je Životić.

Kako objašnjava, s obzirom da se to dešava duži vremenski period i da je počela jesen, klimatski uslovi manjuju mogućnost aktivnog vođenja borbenih dejstava i veoma je teško snabdevati ruske snage na desnoj strani Dnjepra. Napominje da su one zbog toga veoma ranjive i da je to razlog zbog kojeg je povučen potez koji se i očekivao. 

Životić, međutim, dodaje da ostaje još da se vidi kojim tempom će doći do tog povlačenja. Ukrajinske snage napreduju vrlo oprezno, ali naglašava da će Dnjepar biti prirodna linija razdvajanja ukrajinskih i ruskih snaga.

"Psihološki to će za ukrajinsku stranu značiti veoma mnogo. Sa izbijanjem na desnu obalu Dnjepra završiće se taj jedan period ratovanja koji je zaista mnogo značio ukrajinskoj strani jer su povratili veliki deo teritorije, a na drugoj strani dokazali da mogu da izvode operacije koje su zaista širokih razmera, da postižu uspeha i to naravno donosi na psihološkom planu mnogo toga", rekao je on.

Kijev i dalje oprezan

Ukrajinske vlasti, međutim, upozorile su da obajvu o povlačenju ne treba ozbiljno shvatiti i da treba razdvojiti "reči od dela". Predsednik Volodimir Zelenski pozvao je građane da obuzdaju emocije.

"U sferi informacija danas ima mnogo lepih vesti. Ali tokom rata moramo da obuzdamo emocije. Ne želim da hranimo neprijatelja detaljima naših operacija, bilo na jugu, na istoku ili bilo gde drugde. Kada budemo imali svoj rezultat, svi će ga videti, pa i oni", rekao je Zelenski.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da Rusija želi da Herson pretvori u "grad smrti".

"Rusija želi da pretvori Herson u "grad smrti". Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Artiljerija na levoj obali planira da pretvori grad u ruševine", napisao je Podoljak u objavi na društvenoj mreži Tviter, prenosi Rojters.

General ukrajinske vojske Oleksij Gromov rekao je na konferenciji za novinare da akcije ukrajinskih oružanih snaga nisu ostavile ruskim snagama drugu opciju osim da se povuku.

"Ali u ovom trenutku, ne možemo ni potvrditi ni demantovati informacije o navodnom ruskom povlačenju trupa iz Hersona. Nastavićemo ofanzivnu operaciju u skladu sa našim planom", rekao je on.

AP Photo/Olexandr Chornyi, File

 

Herson, koji je već neko vreme u centru pažnje, često je smatran i kao možda i najvažnijim vojnim ciljem u narednom periodu u kom bi mogla da se odigra "bitka svih bitaka". Najavljeno povlačenje, međutim, moglo bi i te kako da ima uticaj na budućnost ovog oružanog sukoba.

"Očigledno je da ruske snage prelaze sada u fazu odbrane, to je bilo jasno već duže vremena, postojale su informacije, tj. satelitski snimci da se grade odbrambene linije na levoj obali Dnjepra, da se po dubini gradi linija odbrane koja treba da osigura sam Krim, zatim da se podižu utvrđenja i da se stvaraju pojasevi odbrane prema Melitoplju i Marijupolju. To je ono na šta će se ruske snage očigledno fokusirati u narednom periodu, to je pre svega ovaj zimski period koji dolazi koji po prirodi stvari otežava vođenje operacija, jeste pre svega zaštita Krima i zaštita ovog kopnenog koridora od Krima do ruske državne granice", rekao je Životić.

Kako dodaje, najverovatnije što možemo da očekujemo u narednom periodu je da će očigledno doći do stabilizacije frontova, "svakako će se voditi izvesne lokalne borbe, a Rusija će pokušavati da u Donjeckoj oblasti ostvari određeni uspeh".

"Sve ostalo će, izuzev tih lokalnih sukoba voditi ka jednom privremenom smirivanju intenziteta borbenih dejstava što će naravno obe strane očigledno iskoristiti i za konsolidaciju, popunu i za pregrupisavanje svojih snaga i za pripremanje nekih budućih kampanja koje će svakako započeti ili tokom zime kada dođe do smrzavanja tla u jednom momentu ili sa početkom proleća", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Vrtlog

11.11.2022 08:31

Sada je najbitnije da Ukrajinci napadaju,unište i izbace Ruske agresore što dalje iz Ukrajine. Neka Putin i Rusija pati jer to su i tražili.

Evropa