Evropa

Razgovori Rusije i UN o pritužbama Moskve na izvoz žita

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2022

-

22:22

Razgovori Rusije i UN o pritužbama Moskve na izvoz žita
Razgovori Rusije i UN o pritužbama Moskve na izvoz žita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Ženevi su u toku razgovori između ruske delegacije i visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija za rešavanje pritužbi Moskve u vezi sa inicijativom za izvoz žitarica iz Crnog mora, izjavila je portparolka UN Alesandra Veluči.

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits, koji vodi razgovore o ukrajinskom izvozu i visoka zvaničnica UN za trgovinu Rebeka Grinspan, sastaju se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Veršinjinom u kancelariji UN u Ženevi, izjavila je Veluči, preneo je Rojters.

"Ovaj razgovor, nadamo se, treba da pospeši napredak postignut u omogućavanju nesmetanog izvoza hrane i đubriva poreklom iz Ruske Federacije na svetska tržišta", rekla je ona na konferenciji za novinare, ali nije pomenula da li je produženje sporazuma na dnevnom redu.

Zvaničnici UN uključeni u razgovore nisu se obraćali novinarima, dok je ruski predstavnik kazao da su razgovori vode i u večernjim satima.

Pregovori se održavaju samo osam dana pre nego što bi sporazum koji je u julu postignut posredstvom UN i Turske trebalo da bude obnovljen, navela je agencija.

Moskva je nagovestila da je spremna da napusti sporazum, koji ističe 19. novembra, ako se ne postigne napredak u pogledu njenih zabrinutosti.

Rusija je suspendovala učešće u sporazumu krajem oktobra, ali mu se ponovo pridružila nakon četiri dana. Suspenzija je bila odgovor na napad dronom na rusku flotu na Krimu za koji je Rusija okrivila Ukrajinu.

Kijev je negirao da je koristio bezbednosni koridor programa žitarica u vojne svrhe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa