Aktuelno iz kulture

Benksijev mural sa gimnastičarkom osvanuo na granatiranoj zgradi u Borodjanki

Komentari

Autor: BBC

12/11/2022

-

17:42

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Poznati ulični umetnik Benksi predstavio je najnoviji rad na zgradi uništenoj granatiranjem u Ukrajini.

Benksi je na Instagramu postavio sliku umetničkog dela, gimnastičarke koja radi stoj na rukama preko ruševina, u Borođanki.

Murali su se pojavili i u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i okolini, što je pokrenulo spekulacije da anonimni umetnik radi u zemlji razorenoj ratom, piše BBC.

Umetnik je objavio tri slike murala gimnastičarki na ostacima  zidova koji su ostali posle ruskog granatiranja, sa kratkim natpisom „Borodjanka, Ukrajina".

profimedia

 

 

Drugi mural u Borodjanki, za koji nije potvrđeno da je Benksijevo delo, prikazuje čoveka koji liči na Vladimira Putina, oborenog tokom džudo meča sa dečakom. Ruski predsednik ima crni pojas u džudou i poznato je da je poštovalac borilačkih veština.

Treće umetničko delo za koje se čini da ga je naslikao Benksi prikazuje ritmičku gimnastičarku, koja nosi ogrlicu na vratu i nastupa sa trakom na vrhu zjapeće rupe na bočnoj strani zgrade u Irpinu.

profimedia

 

Četvrto delo, koje takođe podseća na Benksijev prepoznatljiv stil sa sprejom u bojama, prikazuje dvoje dece kako sede na metalnoj zamci rezervoara i koriste je kao klackalicu naslikanu na betonski odbrambeni blok u Kijevu.

Borodjanka je bila jedno od mesta koja su najteže pogođena ruskim granatiranjem Ukrajine neposredno posle invazije 24. februara.

Ruski vojnici okupirali su grad, udaljen oko 48 kilometara severozapadno od Kijeva, u prvim nedeljama rata, da bi ga u aprilu oslobodila ukrajinska vojska.

Kada je grad ponovo osvojen, Džeremi Bouen, međunarodni urednik BBC Njuza i veteran ratnog novinarstva, rekao je da je uništenje koje je izazvalo rusko granatiranje Borodjanke bilo najgore što je dotad video u Ukrajini.

U ovom gradu, koji se nalazi na periferiji Kijeva, okupacione ruske trupe izvršile su navodno jezivi masakr stotina civila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

 

Benksi je jedan od najpoznatijih svetskih umetnika - a i dalje je anoniman. Stekao je slavu radeći grafite sa šablonskim dizajnom oko Bristola početkom 1990-ih. Tokom godina, njegova dela su se pojavila i u Parizu, Njujorku i Park Sitiju, u Juti.

Mediji ga često opisuju kao „neuhvatljivog" i „tajnovitog". Ovaj „gerilski ulični umetnik" ima armiju obožavalaca među kojima su i neke od najpoznatijih svetskih zvezda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura