Aktuelno iz kulture

Benksi prodaje posebno dizajnirane majice da "imaju za pivo" demostranti optuženi za rušenje statue trgovca robljem

Komentari

Autor: Artnet

14/12/2021

-

21:36

Benksi prodaje posebno dizajnirane majice da "imaju za pivo" demostranti optuženi za rušenje statue trgovca robljem
Banksy majice - Copyright Tanjug AP/Jacob King/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Benksi, jedan od najpoznatijih i najtraženijih ljudi iz sveta umetnosti našeg vremena, izdao je ograničenu seriju majica proteklog vikenda kako bi prikupio novac za četvoricu demonstranata kojima se ove nedelje sudi zbog oštećenja kontroverzne statue u Bristolu prošle godine.

Demonstranti se, naime, krivično gone zbog uloge koju su imali u rušenju statue Edvarda Kolstona, trgovca robovima iz 17. veka. 

"Sledeće nedelje četvorici optuženih za rušenje Kolstonove statue u Bristolu će se suditi.  Tim povodom, napravio sam majice kao suvenire", napisano je na Instagram profilu čuvenog "umetnika bez lica".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Pomenuta statua je srušena tokom drugog dana protesta organizovanog protiv rasizma, a koji se događao širom Velike Britanije, ali i sveta nakon brutalnog ubistava Džordža Flojda u američkom gradu Mineapolisu. Tog 7. juna, demonstranti su konopcima simbolično srušili bronzanu statuu Edvarda Kolstona. Iz reke Ejvon, ona je četiri dana kasnije izvađena, a gradske vlasti Bristola su najavile da će statuta ubuduće biti izložena u muzeju.

Tanjug AP/Jacob King/PA via AP

Majice kao suveniri prodaju se za 25 funti

Na majicama koje je potpisao Benksi piše "Bristol" i to iznad prikaza praznog postolja na kom je ranije stajala statuta trgovca robljem. Ispod se vide krhotine statue kako plutaju po vodi, kao i konopac koji je korišćen za povlačenje statue i odbačeni znak sa demonstracija "Black Lives Matter".

Prema pisanju Artnet, majice su već gotovo rasprodate, a njihova cena je bila 25 funti. Prema navodima Benksija, sav prihod od prodaje namenjen je optuženima "kako bi mogli da odu na kriglu piva".

Rušenje spomenika Kolstonu bio je ključna tačka u debati koja je podelila Britaniju o tome koje ličnosti treba slaviti na javnim mestima. Mnogi demonstranti su zahtevali od vlade da ukloni spomenike ličnostima koje su bile uključene u kolonijalnim podvizima Britanije i zameni ih statuama koje slave različitost među ljudima.

Kako su mediji i ranije pisali, statuu Kolstona srušila je velika grupa tokom protesta, ali su samo četiri osobe optužene i to za narušavanje i oštećenje javne imovine. "Četvorka Kolston" se izjasnila pred sudom da nije kriva i oni se ovog meseca nalaze pred krunskim sudom u Bristolu.

Inače, Edvard Kolston je prevezao oko 80.000 muškaraca, žena i dece iz Afrike u Ameriku. Bogatstvo je nakon njegove smrti pripalo dobrotvornim ustanovama, a njegovo nasleđe se može videti na ulicama Bristola, spomenicima i zgradama.

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet

Komentari (0)

Kultura