Aktuelno iz kulture

Poreski rajevi kao tržište vrednih umetničkih dela: U Pandorinim papirima i Benksijevo ime

Komentari

Autor: Art Newspaper

05/02/2022

-

08:25

Poreski rajevi kao tržište vrednih umetničkih dela: U Pandorinim papirima i Benksijevo ime
Poreski rajevi kao tržište vrednih umetničkih dela: U Pandorinim papirima i Benksijevo ime - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od 1.600 umetničkih dela u tajnosti je prolazilo kroz ruke vlasnika ofšor kompanija u poreskim rajevima, otkrivaju Pandora papriri. Među 11,9 miliona dokumenata koje je obelodanio Međunarodni konzorcijum novinara istraživača nalaze se i dokazi o nelegalnoj trgovini umetninama, a među delima su čak i Benksijevi "Devojčica sa balonom" i "Bacač cveća". 

"To je užasno ironično. Umetnikov rad napada ne samo vlasti, nego i političke i ekonomske strukture koje su u osnovi sveta umetnosti. Ali kada postanete poznat umetnik, kakav je Benksi, vaš rad dobija na vrednosti i onda postaje alat ovakvih šema ultrabogatih ljudi, preko kog skrivaju svoje bogatstvo", objašnjava Džon Zarobel, profesor Univerziteta u San Francisku. 

Londonski finansijer Mauricio Fabris, na primer, iskoristio je ofšor firmu na Novom Zelandu da od 2009. naovamo nabavi preko deset dela uličnog umetnika Benksija.

Kroz sporazum sa konsultantskom firmom u Singapuru pod nazivom Asiaciti Trust, Fabrisu je bilo omogućeno da umetnička dela čuva u svojoj kući bez plaćanja poreza. 

Nakon što je u Italiji optužen za utaju poreza, singapurska kompanija prebacila je vlasništvo nad Benksijevim umetničkim delima sa Fabrisove ofšor firme na njegovo ime, a kompanije u Britaniji i na Devičanskim ostrvima su zatvorene. 

Fabrisov advokat rekao je Međunarodnom konzorcijumu novinara istraživača da su svi njegovi ofšor holdinzi uredno prijavljeni i da je porez u Velikoj Britaniji platio.

Među drugim imenima koja se pominju u novom izveštaju novinara pominje se i ime kontroverznog izvršnog direktora ruske televizije Konstantina Ernsta, članove moćne porodice Rajapaksa iz Šri Lanke i indijska aukcijska kuća Saffronart. 

Pokazalo se da je svaka od njih koristila ofšor kompanije za kupovinu umetničkih dela bez poreza, ali nijedna nije optužena za ilegalne aktivnosti, navodi Art Newspaper.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura