Politika

Ðilas negirao navode urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je imao ofšor firme

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

08/10/2021

-

16:07

Ðilas negirao navode urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je imao ofšor firme
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas negirao je danas tvrdnju glavnog i odgovornog urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je imao ofšor firme.

Dojčinović je, naime, gostujući u emisiji "Oko" na RTS rekao da je KRIK, kada se pre nekoliko godina bavio istraživanjem imovine Dragana Đilasa uoči beogradskih izbora, došao da "došao do njegovog računa u Švajcarskoj i do novca koji je imao na tom računu". 

"Đilas je isto imao neku strukturu ofšor firmi. To je sve objavljeno pre nekoliko godina", rekao je on.

Ðilas je, reagujući na ove navode Dojčinovića, naveo da se u izveštaju "Krika" o njegovoj imovini, koji je okaratkerisao kao "potpuno tačan", ne nalazi nikakva šema njegovih ofšor firmi.

"Krik nije otkrio nikakav moj račun u Švajcarskoj, kako je to izjavio gospodin Dojčinović jer postojanje firme ''Multikom open'' nije bila tajna", rekao je Ðilas, prenosi RTS.

On je ponovio da je kompanija osnovana sredstvima od prodaje ''Dajrekt medije'', koja su primljena u Srbiju i na koje je plaćen porez državi Srbiji u iznosu od 2,5 miliona evra.

Inače, pre nekoliko dana objavljeni su rezultati velikog istraživanja nazvanog "Panama papiri". Milioni dokumenata koji otkrivaju ofšor poslovanje najuticajnijih ljudi na svetu procurili su u sklopu međunarodnog projekta "Pandorini papiri".

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 600 novinara iz 150 medija predvodio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara. Među bivšim i aktuelnim funkcionerima koji su povezani sa firmama u poreskim rajevima, u okviru mape objavljene uz istraživanje, pominju se i četiri političata iz Srbije. KRIK je objavio nalaze iz istraživanja koji se odnose na ministra finansija Sinišu Malog, ministra bez portfelja Novicu Tončeva, kao i nekadašnjeg direktora "Elektromreža Srbije" Nikolu Petrovića".

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija