Politika

"Pandora papiri": Novica Tončev bio vlasnik firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Krik

07/10/2021

-

11:08

"Pandora papiri": Novica Tončev bio vlasnik firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev 2010. godine je osnovao firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, pokazuju dokumenta iz projekta “Pandorini papiri”, a piše KRIK. Tončev je novinarima KRIK-a prvo negirao da je povezan sa ofšror firmom, ali je nekoliko dana kasnije naveo da je ipak bio njen vlasnik.  

Novica Tončev, koji je tada bio predsednik opštine Surdulica, 2010. godine je otvorio firmu "Service for Efficient Energy" na Britanskim Devičanskim Ostrvima, piše KRIK.  

Dalje u tekstu stoji da se iz dokumenata procurelih iz švajcarske firme SFM, koja se bavi osnivanjem ofšor firmi, zaključuje da je Tončev posredstvom kompanije bio vlasnik računa u Švajcarskoj. Piše da je agencija, nakon što je Tončevu osnovala firmu, izdala fakturu da naplati svoje usluge, među kojima je i otvaranje računa.  

KRIK piše da je Surduličanin Srećko Kostov bio svedok Tončevu kada je napravio firmu, odnosno da je zajedno sa njim potpisao dokumenta o osnivanju. Za Kostova se u tekstu navodi da je saradnik biznismena Darka Tamindžića.

Novica Tončev je govorio za KRIK. Kako je navedeno, on je prvo tvrdio da je moguće da je njegov potpis na dokumentima ofšor kompanije falsifikovan.   

"Ovo nije moj potpis. Možda je falsifikovan ili bilo šta, nema veze sa mnom. Nikad nisam imao tu firmu. Niti sam jedan dinar odneo ili doneo sa BVI-a (Britanskih Devičanskih Ostrva). Ja ne znam, da me pitaš, gde su Devičanska Ostrva. Ja se smejem kad čujem Siniša Mali", rekao je Tončev . 

Ističe se da je posle nekoliko dana Tončev novinarima rekao da se setio da je bio vlasnik kompanije "Service for Efficient Energy". Kako je objasnio, planirao je da sa ovom firmom pokrene biznis, ali se predomislio, pa firma nikada nije imala nijedan posao. 

"Hteo sam sa tom firmom da radim mini-hidroelektrane u Srbiji. Video sam da to mogu i preko 'Tončev gradnje', prešao sam na 'Tončev gradnju' i dao sam nalog advokatima – to (ofšor firmu) su zatvorili za 2-3 godine. Firma nije radila”, rekao je Tončev.  

Tončev je objasnio da je kompaniju osnovao po savetu biznismena Tamindžića, a on mu je obezbedio ljude koji su mu pomogli da je osnuje. 

"S Darkom Tamindžićem sam odavno prijatelj. Čovek je radio elektrane, ja sam ga pitao – 'Hoću i ja da radim'”, kazao je Tončev. 

Dodao je da nije bio u Švajcarskoj i da mu je Tamindžić registrovao firmu i našao advokata.  

On mi kaže: "Novice, dao si mi pasoš, Srećko je potpisao da si to ti, (otvorili smo) račun i otvorili smo firmu". 

Tamindžić je, na pitanja koja su mu poslali novinari KRIK-a, rekao da neće iznositi detalje o svojim javnim poslovima jer “nije javni funkcioner”.   

Tončev: Kad krene firma da radi, onda je prijavljujem

KRIK piše da je kompanija "Service for Efficient Energy" tri godine nakon osnivanja postala neaktivna, a da je ugašena tek 2020. 

Dodaje se da firma nije bila prijavljena Agenciji za borbu protiv korupcije i da je i sam Tončev to potvrdio.  

"Da je počela da radi, ja bih prijavio", rekao je Tončev. "Ja kad krene da radi firma, onda prijavljujem, dok ne radi, ne prijavljujem".  

Tvrdio da kompanija nije imala račun u Švajcarskoj.  

"Sad sam zvao advokara, kaže nikad nije otvoren račun za tu firmu. Nema nijadan dinar na računu i ništa nije radila", rekao je Tončev novinarima KRIK-a i dodao će im njegovi advokati dostaviti dokaze za to. Ali u tekstu piše da on to nije učinio.  

Iz švacjarske advokatske kancelarije SFM-a, KRIK-u nisu odgovorili na pitanja u vezi sa kompanijom "Service for Efficient Energy". Dodaje se da su zapretili tužbom i da su naveli da neće toleristai nikakav sadržaj koji daje pogrešan utisak o tome da kompanija, njeni direktori, agenti i desetine zaposlenih učestvuju u ilegalnim aktivnostima”. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija