Aktuelno iz kulture

Robi Vilijams prodaje deo svoje umetničke kolekcije: Na aukciji tri Benksijeva rada vredna 10 miliona funti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, ArtNet

22/01/2022

-

18:18

Robi Vilijams prodaje deo svoje umetničke kolekcije: Na aukciji tri Benksijeva rada vredna 10 miliona funti
Robi Vilijams prodaje deo svoje umetničke kolekcije: Na aukciji tri Benksijeva rada vredna 10 miliona funti - Copyright AP/Jordan Strauss, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska muzička zvezda Robi Viljams će na aukciji (2. mart, Sotheby) ponuditi iz svoje kolekcije tri umetnička dela s potpisom Benksi, uličnog umetnika iz Bristola čiji je identitet obavijen velom tajne, prenosi portal ArtNet.

"Devojka sa balonom"(Girl with Balloon), "Policajci koji se ljube" (Kissing Coppers) i "Uništeno ulje na platnu / Helikopter" (Vandalised Oils/Choppers), kako se očekuje, svaki od ova tri ponuđena rada mogao bi da dosegne cifru od više miliona funti,  budući da se njihova ukupna vrednost se procenjuje na 10 miliona funti.

Ovo je prvi put da Robi Vilijams prodaje umetnička dela iz svoje privatne kolekcije.

"Kao kolekcionar Banksijevog opusa postaješ i sam deo šireg kulturološkog pokreta. Sećam se kada sam prvi puta ugledao `Djevojku s balonom`, `Policajce koji se ljube`, te `Uništeno ulje na platnu`. Mislim da su to neka od njegovih najboljih dela i sviđa mi se što su usko povezana s njegovom uličnom umetnošću", izjavila je britanska muzička zvezda.

profimedia

 

"Devojka sa balonom" se pojavila ispod mosta Vaterlo 2002, a verzija koju poseduje Vilijams je iz 2006. godine prikazana je na metalu i aukcijska kuća Sotheby njenu vrednost procenjuje na 2 ili 3 miliona funti.

Senzaciju u umetničkim krugovima, ali i šire izazvala je verzija Benksijeve slike devojčice koja se samouništila u trenutku kada je anonimni kupac iz Evrope dao pobedničku ponudu na aukciji. Iz aukcijske kuće "Sotbi", gde je pocepano delo prodato, opisali su oso kao "ultimativno Benksijevo umetničko delo".

Sredinom oktobra prošle godine, ovo delo britanskog umetnika koje se samouništilo i pod novim nazivom "Ljubavi u korpi za smeće" prodato je na aukciji za rekordnu sumu od oko 22 miliona evra.

"Policajci koji se ljube" otkriveni su 2004. u Brajtonu, a mural je uklonjen 2014. godine nakon što je više puta bio na meti vandala. Pevač poseduje verzuje ovog murala iz 2005, a vrednost dela se procenjuje, između 2,5 i 3,5 miliona funti.

profimedia

Vrednost rada procenjena između 2,5 i 3,5 miliona funti

Treće umetničko delo iz kolekcije prukazuje dva vojna helikoptera koja remete mir pastoralnog pejzaža, a za nju bi kupac, kao se procenjuje, takođe trebalo da izdvojiti barem 2,5 do 3,5 miliona funti.

"Baš poput njihovog kreatora i vlasnika, oni su neposredni, legendarni, bezobrazni i jedinstveni", naveo je predstavnik "Sotbija".

Pre aukcije, ova tri rada biće izložena u njujorškim Sothebys galerijama, u Hong Kongu i na kraju u Londonu.

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet

Komentari (0)

Kultura