Aktuelno iz kulture

Bivša partnerka ustupila galeriji radove čuvenog uličnog crtača: Potpuno nepoznata dela Beksija na izložbi u Mančesteru

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

13:19

Bivša partnerka ustupila galeriji radove čuvenog uličnog crtača: Potpuno nepoznata dela Beksija na izložbi u Mančesteru
Bivša partnerka ustupila galeriji radove čuvenog uličnog crtača: Potpuno nepoznata dela Beksija na izložbi u Mančesteru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sada neviđena dela najpoznatijeg svetskog uličnog umetnika Benksija, koja uključuju rođendanske čestitke i reklamnu tablu, koje je on kreirao za svoju tadašnju devojku između 1994. i 1998. godine, biće prikazana na izložbi u Mančesteru, objavio je BBC.

Jedna žena, koja je tražila da ostane anonimna, neočekivano je ponudila "potpuno nepoznate" radove na izložbi Umetnost Banksija, rekao je kustos izložbe Mišel Borsma i dodao da je prikazivanje radova "iznenađujuće i zaista uzbudljivo".

Izložba, koja će biti otvorena u Salfordovom MediaCitiUK-u, okupiće 145 autentifikovanih umetnikovih radova, uključujući dobro poznata dela kao što su "Devojčica sa balonom" (2002), "Bacač cveća" (2003) i "Rude Copper" (2002).

Organizatori izložbe su rekli da je bivša partnerka anonimnog umetnika stupila u kontakt sa njima i ponudila radove nakon što je videla da predstava stiže u Salford.

Rekli su da su oni tada dobili ponudu da izlože "riznicu" ručno rađenih rođendanskih čestitki, flajera i reklamne table koju je Benksi oslikao za njenu prodavnicu korzeta u Bristolu kada su bili zajedno.

Kustos Borsma je rekao da je ponuda ovih "divnih i nepoznatih ranih Benksijevih dela bila iznenađujuća i zaista uzbudljiva".

"Nisam mogao da verujem šta sam čitao kada se mejl iznenada pojavio u mom sandučetu pre dve nedelje", rekao je on.

Kustos je kazao da je žena otkrila "mnogo detalja iz ranog života sada svetski poznatog umetnika" i dodao da ćhe biti prikazana "potpuno nepoznata i veoma lična Benksijeva dela".

Borsma je rekao da je bio skeptičan da se zaista radi o Beksijevim ranim radovima, ali da je njegov tim uspeo da potvrdi autentičnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura