Evropa

Fudbalski stadioni poligon i za politiku – EURO 2020 obeležile polemike zbog dresova, LGBT prava, korone...

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Express

01/07/2021

-

07:00

Fudbalski stadioni poligon i za politiku – EURO 2020 obeležile polemike zbog dresova, LGBT prava, korone...
Fudbalski stadioni poligon i za politiku – EURO 2020 obeležile polemike zbog dresova, LGBT prava, korone... - Copyright Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

veličina teksta

Aa Aa

Nakon godinu dana zakašnjenja zbog pandemije koronavirusa, fudbalske reprezenatacije 24 države izašle su na terene u borbi za evropski trofej. I dok su na utakmicama, koje se igraju u 11 gradova starog kontinenta, zabeležena brojna rezultatska iznenađenja, pažnju javnosti su okupirali i brojni sporovi u znaku politike. 

Osim za golove, stadioni su postali "teren" za iskazivanje stavova u vezi sa teritorijalnim sporovima i pitanjima poput rasizma i prava LGBT populacije, pa čak i zdravog života. I pre samog početka prvenstva, dresovi ukrajinske reprezentaciji izazvali su pažnju jer je na njima predstavljena mapa te zemlje, uključujući i poluostrvo Krim koje Rusija prisvaja.

Poslednji u nizu "gaf" stigao je juče kada je otkriveno da je reprezentacija Hrvatske sve vreme tokom učešća na Evropskom prvenstvu imala grešku na grbu te zemlje odštampanom na dresovima. 

Ukrajinski dres naljutio Ruse

Dres ukrajinske reprezentacije, predstavljen nedugo pre početka prvenstva 11. juna, izazvao je bes zvanične Moskve. Na sportskoj opremi fudbalera iz Ukrajine predstavljena je silueta te zemlje, uključujući i poluostrvo Krim, koje je Rusija 2014. godine pripojila svojoj teritoriji, ali ostatak sveta to ne priznaje.

Osim siluete, na dresovima su se nalazili i patriotski slogani "Slava Ukrajini! Slava herojima", što su iz Moskve označili provokacijom, te je zahtevana hitna reakcija UEFA.

profimedia

 

Taj dres predstavio je šef Ukrajinske fudbalske asocijacije Andrij Pavlenko, a na Fejsbuku je napisao da će novi dizajn "da da snagu igračima, jer će se oni boriti za Ukrajinu". Podršku opremi izrazio je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, ali je iz Moskve stigla burna osuda.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova navela je da ovaj dres "stvara iluziju nemogućeg" i da "predstavlja državnu propagandu".

Nakon žalbe upućene UEFA, ova fudbalska asocijacija je zatražila od Ukrajine da ukloni "politički slogan", ipak Pavlenko je poručio nakon toga da je fudbalsko rukovodstvo dobilo dozvolu da slogani budu zvanični nacionalni simboli na dresu.

Osim toga, predsednik ukrajinskog parlamenta Dmitro Razumkov rekao je da je kombinacija slogana, široko korišćenih tokom protesta na trgu Majdan 2013. godine, službeni pozdrav uspostavljen ukrajinskim zakonom i da "ne vređa ničija osećanja".

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Prepirka Brisela i Londona o mestu igranja finala

Prema pisanju britanskih medija, Brisel je zatražio od UEFA da razmisli o tome gde će se održati finale prvenstva, s obzirom na to da je plan da se utakmica 11. jula odigra na "Vembliju" u Engleskoj, a Velika Britanija se trenutno suočava sa delta sojem koronavirusa.

BBC navodi da je zapravo u toku politička prepirka u nastavku obračuna Velike Britanije i Evropske unije oko Bregzita, pandemije, vakcinacije i međusobnih putovanja.

"Želim da podelim svoje sumnje u vezi sa mogućnošću organizovanja finala i polufinala na Vembliju, na prepunom stadionu, u vreme kada kada Velika Britanija limitira putovanja u EU. Mislim da UEFA mora pažljivo da analizira odluku... odluka koja mora da bude zasnovana sa punim znanjem činjenica", rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas, prenosi britanski "Ekspres".

Britanska vlada je prošle nedelje navela da će kapacitet na "Vembliju" da bude povećan na više od 60.000 za ovo takmičenje.

Šinas tvrdi da postoji "nelogičnost", uzimajući u obzir činjenicu da Britanija uvodi restrikcije za svoje državljane koji putuju u EU, dok se sprema da prihvati "masivan broj" posetilaca iz EU, prenosi "Rojters". 

Svi koji kupe ulaznicu za meč moraće da pokažu ili negativan test na koronavirus ili dokaz o vakcinaciji. Nije jasno da li će Britanija da popusti restrikcije, u većini slučajeva desetodnevni karantin, za navijače koji dolaze.

UEFA je međutim već odbacila pozive italijanskog premijera Marija Dragija da preseli finale iz Londona zbog koronavirusa, navidi "Ekspres".

Na pitanje o komentarima Šinasa, Komisija navodi da to nije zvanična pozicija EU da polufinala i finala treba da se premeste sa "Vemblija".

Zastava duginih boja

Rasparava tokom prvenstva se vodila i zbog zastave duginih boja, a UEFA je odbacila zahtev Nemačke, da tokom meča nemačke i mađarske reprezentacije u Minhenu, stadion bude osvetljen duginim bojama, u znak podrške LGBT zajednici.

Odluka UEFA dočekana je uz brojne kritike i okarakterisana kao "politička", međutim, čelnici ove organizacije oglasili su se na Tviteru, obojivši logo ovim bojama, uz objašnjenje da zapravo iza nemačkog zahteva stoji politika.

"UEFA danas ponosno nosi boje duge. To je simbol koji označava naše osnovne vrednosti, promoviše sve u šta verujemo – više od samo egalitarnog društva i tolerancije za sve, bez obzira na njihovu biografiju, uverenja ili pol. Neki ljudi su protumačili odluku UEFA da odbije zahtev grada Minhena, da osvetli stadion u boje duge za meč na EURO 2020, kao političku. Naprotiv, zahtev je sam po sebi bio politički, povezan sa prisustvom mađarskog nacionalnog tima na stadionu za utakmicu sa Nemačkom. Što se tiče UEFA, duga nije politički simbol već simbol naše čvrste rešenosti za mnogo otvorenije i uključivije društvo", navodi se u saopštenju.

Mađarska je, da podsetimo, nedugo pre prvenstva u parlamentu usvojila zakon, koji su mnogi okarakterisali kao homofoban.

Utakmica između Nemačke i Mađarske ipak nije prošla bez LGBT zastave pošto je jedan gledalac istrčao na teren noseći u rukama upravo ovu zastavu i to u trenutku intoniranja mađarske himne.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

Evropa "podeljena" oko klečanja

Pojedine utakmice na Evropskom prvenstvu obeležili su i gestovi klečanja što je znak podrške pokretu "Black lives matter". Sve je počelo pre pet godina kada je američki fudbaler Kolin Kepernik kleknuo zbog problema rasizma. Gest se proširio Evropom nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolusu prošle godine. On je izgubio život nakon što mu je na vratu klečao policajac Derek Šovin.

Reprezentacije koje učestvuju na prvenstvu podeljene su po pitanju ovog gesta. Navijači Rusije oštro su sačekali Belgijnce na meču održanom 13. juna u Sankt Peterburgu, pa je sa tribina u trenutku dok su belgijski fudbaleri klečali na kolenima stizalo glasno zviždanje.

Slično je bilo i u slučaju Hrvatske protiv Engleske, odnosno hrvatski fudbaleri su ostali na stoje. 

Grb zbog kog je Hrvatski savez morao da se izvinjava

Na dresu fudbalske reprezentacije Hrvatske u sve četiri utakmice Evropskog prvenstva bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kom je prvo polje belo, dok je na zvaničnom državnom grubu prvo polje crveno. Zastavu na kojoj je prvo polje belo koristila je NDH.

Hrvatski fudbalski savez (HNS) izvinio se javnosti i hrvatskim navijačima zbog ove greške.

Motiv hrvatske šahovnice je u upotrebi još od 15. veka i veći deo istorije nije bilo preterano važno da li prvo polje na grbu crvene ili bele (srebrne) boje. Obe varijante pojavljivale su se do početka 20. veka, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS, piše Index.hr.

EPA/ Stuart Franklin

 

Nakon što je Hrvatski sabor 29. oktobra 1918. raskinuo sve veze s Austrijom i Ugarskom, kao zvanični hrvatski grb ustalila se šahovnica s prvim crvenim poljem koja se održala i za vreme Kraljevine Jugoslavije. Grb s prvim crvenim poljem bio je zvanična državna oznaka i u Banovini Hrvatskoj, autonomnoj teritorijalnoj jedinici unutar Kraljevine Jugoslavije.

Promene u izgledu grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine unosi Ante Pavelić i njegovi sledbenici, pa je u tom periodu prvo polje na grbu bilo bele boje.

Komentari (0)

Evropa