Evropa

Katolička crkva u Italiji sakupila 613 spisa o zlostavljanju maloletnika u protekle dve decenije

Komentari

Autor: FoNet

17/11/2022

-

23:19

Katolička crkva u Italiji sakupila 613 spisa o zlostavljanju maloletnika u protekle dve decenije
AP Photo/Gerald Herbert, File - Copyright AP Photo/Gerald Herbert, File

veličina teksta

Aa Aa

Katolička crkva u Italiji objavila je danas prvi izveštaj o seksualnom zlostavljanju maloletnika i ranjivih osoba, ali advokati žrtava kažu da je broj slučajeva mnogo veći i smatraju da je ograničavanje obima istrage sramotno.

Katolička crkva je sakupila 613 spisa o slučajevima zlostavljanja u protekle dve decenije i ta dokumentacija je postata u vatikansku Kongregaciju za nauk vere, rekao je danas glavni sekretar italijanske biskupske konferencije Đuzepe Baturi u Rimu, a izveštaj na 41 stranici je samo prvi deo, koji se odnosi na 2020. i 2021. godinu, prenosi Hina.

U izveštaju se navodi da je istupilo 89 navodnih žrtava koje su prijavile zlostavljanje, poput seksualnog uznemiravanja, seksualnog odnosa ili neprimerenog ponašanja sveštenika.

Većina žrtava u vreme zločina imala je između 10 i 18 godina, a prijavljeno je i 68 navodnih počinilaca. Nešto manje od polovine su članovi klera (30), a ostatak čine laici (23) i župljani (15).

Glavna grupa podrške žrtvama "Mreža zlostavljanih" kritikovala je Crkvu jer nije spomenula kompenzaciju i pruža malo podrške žrtvama, a pozvala je na celovitu istragu koja će obuhvatiti više decenija, kao što su to učinile crkve u Francuskoj i Nemačkoj.

"Ovo je apsolutno nezadovoljavajuće i sramotno", rekao je Frančesko Zanardi, čelnik organizacije "Mreža zlostavljanih", koja ima jednu od najvećih digitalnih arhiva o seksualnom zlostavljanju koje je počinio kler u Italiji.

"Ako su brojke tačne, one su već velike, ali stvarne su veće", rekao je Zanardi, koga je jedan sveštenik zlostavljao pre 2000, što znači da njegov slučaj neće biti ni u narednom izveštaju.

Mreže koje zastupaju žrtve godinama su ogorčene Crkvom u Italiji i pozivaju na nezavisnu istragu koja bi pokrila bar deo 20. veka, jer se većina zlostavljanja događala u godinama posle Drugog svetskog rata.

Komentari (0)

Evropa